Koulutusta parveilun hallintaan ja parvien pelastamiseen
SML järjestää ensi viikon tiistaina ja torstaina koulutusta mehiläisten parveilun hallinnasta ja parvien pelastamisesta:
– Webinaari parvien pelastajille ti 18.4. klo 18–20. Koulutuksessa käydään läpi, miten parvenpelastajien whatsapp-ryhmät toimivat ja miten parvi-ilmoituksen saatuaan tulee toimia. Lisäksi pohditaan parhaita keinoja saada parvet talteen. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat noutaa parvia. Mukaan pääset tästä linkistä.
– Webinaari parveilusta ja sen hallinnasta sekä niksejä parvien kiinniottamiseen to 20.4. klo 18–20. Koulutus on tarkoitettu kaikille tarhaajille. Mukaan pääset tästä linkistä. Lämpimästi tervetuloa!
Karhut heräilevät talviuniltaan
Karhut ovat monin paikoin kömpineet talviuniltaan, ja ensimmäiset karhuvahingot mehiläistarhoiltakin raportoitu Jämsän ja Kankaanpään lähistöltä. Nyt kannattaakin laittaa karhuaidat toimintakuntoon, mikäli lumitilanne vain sallii. Aitausohjeet ja toimintaohjeet karhuvahingon sattuessa sekä paljon muuta tietoa aiheesta löydät SML:n nettisivujen Karhut-alasivulta.
Liiton sivuilla on myös uudistunut karhuvahinkokartta, johon tarhaajien toivotaan ilmoittavan kaikki vahingot, kunhan viranomaisilmoitus on ensin tehty. Kartan avulla viesti alueella liikkeellä olevista karhuista menee myös lähiseudun tarhaajille. Lisäksi SML pystyy valvomaan paremmin tarhaajien etuja, kun liitossa on ajankohtainen tieto karhuvahingoista.
Väärennösepäilyjä EU:hun tuodussa hunajassa
Maaliskuussa julkaistiin tulokset Euroopan komission toteuttamasta, hunajan aitoutta tutkineesta valvontahankkeesta. Tuloksista selvisi, että EU:hun tuodaan runsaasti määräysten vastaiseksi epäiltyä hunajaa. Hankkeessa tutkittiin 320 EU:n ulkopuolelta tuotua hunajanäytettä, joista peräti 147:ssä havaittiin muista lähteistä peräisin olevaa sokeria. SML on vaatinut yhdessä useiden alan eurooppalaisten toimijoiden kanssa, että EU:ssa puututaan markkinoilla vallitsevaan kestämättömään tilanteeseen, jotta hunajantuotanto säilyy Euroopassa kannattavana eikä kuluttajien terveys vaarannu.
Lisää aiheesta SML:n tiedotteessa ja Ruokaviraston sivuilla sekä huhti-toukokuun vaihteessa ilmestyvässä Mehiläinen-lehdessä.
Rusomuurarit pian taas liikkeellä
Kun tarhaajille ilmoitellaan aikaisin keväällä parveilevista mehiläisistä, melko usein kyseessä ovat rusomuurarimehiläiset. Tarhamehiläisiä muistuttavat mutta hieman pienemmät, punertavammat ja karvaisemmat erakkomehiläiset parveilevat erityisesti lämpimillä seinustoilla huhti-toukokuussa – joskus jo aiemminkin. Parveilu liittyy niiden lisääntymiskäyttäytymiseen.
Rusomuurarit voivat myös pesiä rakennusten koloissa, ja jos paikka on suotuisa, pesintöjä saattaa olla samassa paikassa useampi. Rusomuurarimehiläisistä ei kuitenkaan ole havaittu olevan haittaa rakennuksille eivätkä ne myöskään pistä herkästi, sillä niillä ei ole yhteiskuntaa puolustettavanaan. Mikäli saa epäilyttävän aikaisen parvi-ilmoituksen, on hyvä pyytää valokuva parveilijoista. Mikäli kyseessä ovat rusomuurarit, kannattaa kannustaa yhteiselämään näiden rauhallisten pölyttäjien kanssa. Lisää tietoa rusomuurareista on esimerkiksi Villimehiläiset-sivustolla.
Lajihunajapäivää siirretään
Liitossa oltiin suunniteltu koulutusta lajihunajien tuotannosta ja tunnistamisesta toukokuun alkuun. Valitettavasti joudumme siirtämään koulutuksen myöhemmäksi. Tiedotamme koulutuksen järjestämisestä mahdollisimman pian, kun uusi aika ja paikka selviävät.
Kimalaiskerääjäksi tutkimushankkeelle?
Ensimmäiset kimalaisemot havaittiin Etelä-Suomessa pääsiäisen aikaan. Nyt on siis aika valmistautua keräämään kasvatteja pölytystutkimushankkeen koepesiin. Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke etsii talkoolaisia mukaan kotimaisten kimalaisten kasvatuksen kehittämiseen. Talkoolaisten toivotaan osallistuvan kimalaisten keräämiseen parina päivänä huhti-toukokuussa. Keruut tapahtuvat pääasiassa Lounais-Suomessa, Pohjois-Savossa, Uudellamaalla ja Oulun seudulla.
Mikäli kiinnostuit asiasta, ota pikaisesti yhteyttä Nora Mäntysaareen: nora.mantysaari@gmail.com. Muista kertoa ilmoittautuessasi asuinpaikkakuntasi, jotta osaamme ohjata sinut oikeaan keruuryhmään. Jo ilmoittautuneiden toivomme myös täydentävän ilmoittautumistaan kotipaikkakunnalla, jos se on jäänyt aiemmin mainitsematta. Lisäksi kannattaa katsoa kimalaisten tunnistusta koskeva luentovideo hankkeen nettisivuilta. Luento sopii muuten kaikille muillekin kimalaisten tunnistuksesta kiinnostuneille!
Maailman mehiläispäivää kannattaa juhlia
Maailman mehiläispäivä 20.5. on hyvä hetki muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä ja tarjota kuluttajille laadukasta kotimaista hunajaa. SML kannustaa paikallisyhdistyksiä ja yksittäisiä tarhaajia hyödyntämään mehiläisten omaa päivää markkinoinnissa ja tärkeän tiedon jakamisessa!
Tule pellonpiennarpäivään Lepaalle 25.5.
Nyt kannattaa laittaa kalenteriin pellonpiennarpäivä, joka järjestetään Hämeen ammatti-instituutin Lepaan kampuksella 25. toukokuuta. Luvassa on runsaasti asiaa pölytyksestä ja pölyttäjistä puutarhaviljelmillä. Lisäksi päästään tutustumaan viinitilan tuotantoon. Päivän järjestävät yhdessä SML, Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Tarkemmat tiedot tapahtumasta ja ilmoittautumislinkki julkaistaan pian SML:n nettisivujen tapahtumakalenterissa. Lisätietoja tapahtumasta voi kysellä Anneli Saloselta: anneli.salonen@hunaja.net.