Seuraile pesien ruokatilannetta
Etelä-Suomessa osa mehiläisistä on jo käynyt puhdistuslennolla. Pesien ruokavaroja kannattaakin alkaa vähitellen seurailla. Ruokapulan uhatessa mehiläisille annetaan pieniä annoksia 50-prosenttista sokeriliuosta tai ennen puhdistuslentoja sokeritaikinaa. Tyhjän reunakakun voi myös vaihtaa hunajakakkuun tai varastosta otettuun talviruokakakkuun. Vähintään viisi kiloa ruokaa takaa sikiöinnin jatkumisen, kun se puhdistuslennon jälkeen alkaa. Vältä kuitenkin ruokkimasta mehiläisiä liikaa ja aukomasta pesiä turhaan.
Ensi maanantaina neuvojan ajankohtaistunnin aiheena ovat kevättoimet tarhalla. Kannattaa tulla kuuntelemaan ja kyselemään webinaariin kello 17.
Neuvojan ajankohtaistunnit jatkuvat
Mehiläishoidon neuvojan ajankohtaistunnit jatkuvat jälleen talven tauon jälkeen. Kevään ensimmäinen ajankohtaistunti pidetään maanantaina 27.3. poikkeuksellisesti kello 17–18. Aiheena ovat kevään ensi toimet tarhalla sekä pienimuotoisen tarhaustoiminnan verotusasiat. Pääset mukaan tästä linkistä. Linkki löytyy myös SML:n nettisivuilta.
Webinaarina järjestettävällä neuvojan ajankohtaistunnilla keskustellaan maanantai-iltapäivisin mehiläistarhaukseen liittyvistä kysymyksistä ja ajankohtaisista aiheista. Tunti alkaa noin 15–20 minuutin alustuksella. Sen jälkeen osallistujat voivat esittää aihetoivomuksia ja kysymyksiä. Kysymyksiä voi lähettää myös etukäteen nettisivujen kautta. Tunnit nauhoitetaan, ja niistä tehdyt tallenteet ladataan SML:n nettisivuille joksikin aikaa.
Kimalaishanke hakee talkoolaisia
Haluatko oppia lisää kimalaisten tunnistamisesta ja kantaa kortesi kekoon kotoisten pölyttäjien hyväksi? Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke etsii innokkaita talkoolaisia mukaan kotimaisten kimalaisten kasvatuksen kehittämiseen. Talkoolaisten toivotaan osallistuvan tiettyjen kimalaislajien tunnistamista koskevaan etäluentoon sekä mahdollisuuksien mukaan kimalaisten keräämiseen lähialueellaan parina päivänä huhti-toukokuussa. Keruutapahtumissa on mukana asiantuntija. Projekti etenee sään ehdoilla, joten talkoopäivät tarkentuvat myöhemmin.
Kimalaisluento pidetään tiistaina 4.4. klo 17–18 Teamsissa. Luennoitsijana toimii Luonnontieteellisessä keskusmuseossa työskentelevä pistiäisasiantuntija Juho Paukkunen, joka on myös yksi Suomen kimalaiset -teoksen kirjoittajista. Ilmoittaudu luennolle sähköpostitse osoitteeseen nora.mantysaari@gmail.com. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä paikkakunta, jolla voisit mahdollisesti osallistua keruuseen. Lisää tietoa Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hankkeesta saat SML:n nettisivuilta.
Laskut ajoissa liittoon
Huomio erityisesti kouluttajat, koulutuntien pitäjät ja luottamushenkilöt! Helmi-maaliskuussa pidettyjen koulutuntien ja alueellisten koulutusten palkkiolomakkeet sekä johtokunnan ja valiokuntien matkalaskut pitää toimittaa liittoon sähköisessä muodossa viimeistään 5.4.2023.
CAP-rahoitus on kiristänyt SML:n maksuaikatauluja ja raportointivelvoitteita. CAP-rahoitteisten toimintojen kuluja ei voida maksaa enää takautuvasti, jos ne myöhästyvät maksatushakemuksesta. Kulut on jatkossakin ilmoitettava kvartaaleittain tai mieluiten heti niiden toteuduttua. Lisätietoja asiasta saa toiminnanjohtaja Susanna Elorannalta: 044 506 3200 tai susanna.eloranta@hunaja.net.
Askarruttaako ympäristökorvaus?
Liitto järjestää maanantaina 3.4. kello 18–20 webinaarin, jonka aiheena on EKO-järjestelmä ja ympäristökorvaus pölyttäjän, viljelijän ja mehiläistarhaajan silmin. Ympäristökorvauksen ehdot ovat muuttuneet vuoden 2023 alusta, ja sen lisäksi on tullut uusi EKO-järjestelmä. Tule kuuntelemaan, miten viljely kannattaa suunnitella mahdollisimman kannattavaksi niin viljelijän, mehiläishoitajan kuin pölyttäjien kannalta.
Asiantuntijana webinaarissa on Tero Tolvanen ProAgria Itä-Suomesta. Lisäksi keskustellaan mehiläispölytystä vaativista kasveista ja niistä mahdollisesti saatavasta hunajasadosta. Lisätietoa webinaarista ja osallistumislinkin löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Pääset mukaan myös tästä linkistä.
Maatalouden tukihakuja alkamassa huhtikuussa
Maatalouden investointi- ja aloitustukien haut alkavat huhtikuun aikana. Ensimmäinen tukijakso on 3.4.–10.5.2023, mutta hakemuksia ei voi tehdä heti tukijakson alusta lähtien. Ruokavirasto tiedottaa myöhemmin tarkemmasta ajankohdasta, jolloin hakemuksia voi alkaa tehdä Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Haku on ainoastaan sähköinen.
Investoinnin toteuttamisen saa jatkossa aloittaa omalla riskillään, kun hakemus on tullut vireille. Aiemmin investoinnin toteuttamisen sai aloittaa vasta myönteisen päätöksen saatuaan. Lisää tietoa aiheesta saat Ruokaviraston tiedotteesta.
Kevään koulutuksia kalenteriin
- Havaintotarhaajaseminaari Itä-Hämeen opistolla Hartolassa la–su 15.–16.4.
- Etäkoulutus parvien kiinniottajille eli parvenpelastajille ti 18.4. klo 18–20
- Etäluento parveilusta, parveilun hallinnasta sekä parvien kiinniottamisesta to 20.4. klo 18–20
- Lajihunajapäivä la 6.5. Seminaaripaikka on vielä auki.
- Pölyttäjät ja pölytys -pellonpiennarpäivä Lepaalla to 25.5.
Kaikki koulutukset ja seminaarit löytyvät SML:n nettisivujen etusivulla olevasta tapahtumakalenterista. Tarkemmat ohjelmat ja paikat ilmoitetaan mahdollisimman pian.