©Kirsi Tuura

Satokysely on avattu

SML:n vuosittainen satokysely on avattu. Liitossa lasketaan satokyselyn perusteella vuoden 2022 mehiläishoidon keskeisimmät tilastotiedot, joita käytetään SML:n toiminnan suunnittelussa, jäsenten edunvalvonnassa sekä mehiläishoito-ohjelman vaikuttavuuden seurannassa. Kyselyn tiedoista julkaistaan yhteenveto Mehiläinen-lehdessä 1/2023.

Kyselyyn voi vastata 22.12.2022 saakka täällä. Ruotsinkieliseen kyselyyn pääsee tästä. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä, jotta tilastot olisivat mahdollisimman luotettavia. Yhteystiedot käsitellään SML:n tietosuojaselosteen mukaisesti, eikä yksittäisten tarhaajien tietoja julkaista missään. Sähköpostiosoitteensa kertoneiden vastaajien kesken arvotaan yllätyspalkinto, joten kannattaa vastata!

Muista loppusyksyn oksaalihappotorjunta

Muistathan tehdä pesillesi oksaalihappokäsittelyn näin marras-joulukuun vaihteessa. Siten saadaan torjuttua mehiläispesistä syksyn sikiöinnin aikana lisääntyneet punkit. Torjunta on parasta tehdä leudolla ja tyynellä säällä. Kannattaa myös laskea torjunnalla pudonneet punkit, sillä tieto punkkimäärästä auttaa hahmottamaan kevään torjuntatarvetta. Lisätietoa varroasta ja ohjeet torjuntaan löydät Mehiläinen-lehdestä 5/2022 tai SML:n nettisivujen Mehiläistaudit-alasivulta.

Talvipäivät tammikuussa Turussa

Mehiläisalan tärkein seminaari Talvipäivät esittelee tammikuun lopulla jälleen tuoretta tutkimustietoa ja uusia ajatuksia tarhaajille. Tapahtumapaikkana on Valtion Virastotalo Turun keskustan tuntumassa ja tarkka ajankohta 21.–22.1. Talvipäivien ohjelmaan pääsee jo tutustumaan SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiossa. Päivitämme hinnat ja ilmoittautumislomakkeen sivuille tämän viikon kuluessa.

Hunajanäytteitä tutkittavaksi Ruotsiin

Liitolla on ainutkertainen mahdollisuus lähettää Ruotsiin tutkittavaksi ilmaiseksi runsas määrä hunajanäytteitä. Näytteistä tutkitaan hunajan perusominaisuudet ja haihtuvat aromiyhdisteet. Kaikki näytteitä lähettävät tarhaajat saavat analyysituloksen omista hunajistaan. Näytteet analysoi Sadonkorjuuseminaarissakin esiintyneen Viktoria Bassanin ja Matias Lundgrenin hunajalaboratorio, joka toimii tällä hetkellä EIP-hankerahoituksella.

Näytteitä on kerätty hunajakilpailusta niiltä tarhaajilta, joilta on saatu lupa hunajan tutkimuskäyttöön. Lisäksi näytteitä voivat nyt lähettää yksittäiset tarhaajat. Näytteiden lähetystä koordinoi tutkimusasiantuntija Anneli Salonen, jolle näytteet tulee lähettää. Näytteeksi tarvitaan vuoden 2022 sadon hunajaa noin 100 g. Sen voi pakata puhtaaseen, tuoksuttomaan lasipurkkiin tai suljettavaan muovipussiin, joka pakataan vielä toisen muovipussin sisälle. Näytteeseen merkitään tarhaajan nimi ja yhteystiedot, sähköpostiosoite sekä hunajanäytteen keruupaikkakunta. Voit lähettää näytteesi yksin tai samassa paketissa useamman tarhaajan näytteiden kanssa.

Näytteiden toimitusosoite sekä postin ja matkahuollon kautta on: Anneli Salonen, Tsiikontie 11 b, 82760 Hoilola. Laita mukaan myös puhelinnumero ja sähköpostiosoite (050 470 6411, anneli.salonen@hunaja.net). HUOM! Lähin posti on Tuupovaaran K-market Tuohitorvi. Älä valitse muita vaihtoehtoja!

Täytäthän Hyvää Suomesta -merkin lupapyynnön

SML:n kautta on lähtenyt sähköpostiviesti Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeuden saaneille. Viestissä on linkki lomakkeeseen, jolla pyydetään lupa siihen, että liiton kautta merkin saaneiden nimi tai heidän yrityksensä nimi sekä kotipaikka voidaan julkaista merkin omilla nettisivuilla. Sivuja ylläpitää merkkiä hallinnoiva Ruokatieto Yhdistys ry.

Jos käytät Hyvää Suomesta -merkkiä etkä ole vielä täyttänyt lomaketta, täytäthän sen mahdollisimman pian. Mikäli olet lopettanut hunajan tuottamisen tai ei enää käytä merkkiä hunajapakkauksessasi, ilmoitathan asiasta Suomen Mehiläishoitajain Liittoon, niin poistamme sinut merkin rekisteristä: sml@hunaja.net tai 010 387 4770.