Loppukesällä kukkivasta kanervasta saadaan joinain vuosina hyvin hunajaa. Norjassa tehdään parhaillaan tutkimusta kanervahunajasta. ©Virpi Aaltonen

Saitko kanervahunajaa? Osallistu tutkimukseen!

Norjassa tutkitaan parhaillaan kanervahunajanäytteitä Pohjoismaista ja Baltian maista. Tavoitteena on osoittaa, että kanervahunajasta löytyvä semikarbatsidi on siinä luonnollisesti esiintyvä yhdiste. Norjalaiset tutkijat toivoisivat muutamaa mahdollisimman tuoretta kanervahunajanäytettä myös Suomesta. Mikäli sait kanervahunajaa ja voisit lähettää sitä pienen purkin tutkimukseen, otathan yhteyttä Anneli Saloseen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 470 6411.

Huomiota hunajan hintaan

Hunajasato alkaa olla korjattu, ja uuttakin hunajaa jo myynnissä. Erityisesti näin nousseiden kustannusten aikaan on hyvä miettiä, mihin hintaan hunajansa myy. Satovuosi vaikuttaa maanlaajuisesti melko heikolta, ja kotimaista hunajaa on tuskin ensi keväänä ja kesänä liikaa markkinoilla. Arvostetaan siis omaa työtämme ja mehiläisten työtä. Ei ole syytä pyrkiä mahdollisimman pian eroon sadosta, joka säilyy hyvin useamman vuoden.

Kouluttajakoulutus Korpilahdella 7.–8.10.

Mehiläisalan kouluttajille tarkoitettu kouluttajakoulutus järjestetään 7.–8. lokakuuta Korpilahdella Alkio-opistossa. Tiukentuneiden CAP-budjettiohjeiden takia kouluttajille voidaan tarjota ilmainen koulutus, mutta matkat, majoitus ja ruokailut ovat omakustanteisia. Näet yöpymis- ja ruokailukulut ilmoittautumislomakkeelta, joka aukeaa tästä linkistä. Kannattaa tiedustella tukea osallistumiskuluihin omasta paikallisyhdistyksestä.

Koulutukseen tulee ilmoittautua viimeistään 25.9. Lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta. Mikäli olet kiinnostunut pitämään koulutuksessa noin 40 minuutin harjoitusesityksen, olethan yhteydessä mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalaan: maritta.martikkala@hunaja.net. Esityksen aiheen voi valita oman kiinnostuksen mukaan, ja esityksestä maksetaan 30 euron palkkio.

Selvitys mehiläispesien siirtokärryistä

Liitossa selvitellään parhaillaan, millaisilla kärrysysteemeillä tarhaajat siirtelevät mehiläispesiä maastossa tarhapaikalta toiselle. Jos sinulla on siis käytössäsi hyvä siirtokärry ja haluat jakaa siitä kokemuksia muillekin tarhaajille, olethan yhteydessä Anneli Saloseen: 050 470 6411 tai anneli.salonen@hunaja.net.

Sadonkorjuuseminaari ja vuosikokous kalenteriin

Sadonkorjuuseminaari ja liiton vuosikokous järjestetään 28. ja 29.10. Mikkelissä. Sadonkorjuuseminaari pidetään lauantaina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja vuosikokous sunnuntaina hotelli Scandic Mikkelissä. Lisätietoa molemmista tapahtumista löydät SML:n nettisivuilta.

Sadonkorjuuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Suomen paras hunaja -kilpailu. Kilpailun hunajanäytteet tulee toimittaa esiraadin arvioitavaksi SML:n toimistolle Helsinkiin viimeistään 15.10. Hunajan voi lähettää postissa tai matkahuollon kautta tai tuoda paikalle henkilökohtaisesti. Kilpasarjat ovat juokseva, kiteytetty sekä lajihunaja, ja kilpailumaksu on 25 euroa hunajanäytettä kohti. Kilpailunäytteeksi riittää yksi 500 gramman vetoinen lasipurkillinen hunajaa. Tarkemmat kilpailuohjeet löydät SML:n nettisivuilta ja Mehiläinen-lehdestä 4/2023.

Vuosikokouksessa uusia jäseniä johtokuntaan

Vuosikokouksessa 29.10.2023 valitaan muiden asioiden ohessa liitolle uusi johtokunta. Erovuorossa ovat puheenjohtaja Rami Heikkilä Länsi-Suomen Mehiläishoitajista sekä varsinaisista jäsenistä Janne Leimi Uudenmaan Mehiläishoitajista, Hannu Luukinen Pohjolan Mehiläishoitajista, Johanna Haijanen Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajista ja Arja Korhonen Kuopion Seudun Mehiläishoitajista. Kannattaa miettiä hyvissä ajoin, olisiko omassa paikallisyhdistyksessä aktiivista tarhaajaa, joka haluaisi ajamaan yhteisiä asioita johtokuntaan.

Jäsenmaksu maksettu?

Liitosta lähetettiin tänään maksumuistutukset niille jäsenille, joiden jäsenmaksu on jäsenrekisterin mukaan vielä maksamatta. Mikäli maksu jää koko vuodelta maksamatta, jäsenyys päättyy vuodenvaihteessa. Suomen paras hunaja -kilpailuun voivat osallistua vain SML:n jäsenmaksun maksaneet jäsenet.

Karhuvahingot kartalle

Liitossa toivotaan, että tarhaajat ilmoittaisivat karhuvahinkonsa myös liiton sivuilla olevaan karhuvahinkokarttaan, kunhan viranomaisilmoitus on ensin tehty. Kartan avulla viesti alueella liikkeellä olevista karhuista menee myös lähiseudun tarhaajille. Lisäksi SML pystyy valvomaan paremmin tarhaajien etuja, kun liitossa on ajankohtainen tieto karhuvahingoista. Tieto vahingoista ei tule liittoon viranomaisten kautta. Ohjeita karhuvahinkojen välttämiseen ja vahinkotapauksissa toimimiseen löydät SML:n nettisivuilta.