Onko hunajassani vikaa?

Vaikka suomalaisessa hunajantuotannossa pyritään korkeaan laatuun, joskus voi törmätä hunajaan, joka ei täytä laatuvaatimuksia.

Käynyt hunaja

Tyypillisin ongelma on hunajan käyminen. Käyneen hunajan voi tunnistaa joskus jo ennen hunajapakkauksen avaamista kannen pullistumisesta. Hunaja tuoksuu imelän hedelmäiseltä, ja sen pinta voi kuplia. Käyminen muuttaa hunajan makua, mutta ei tee siitä myrkyllistä tai terveydelle haitallista. Purkin päältä voi kuoria käyneen hunajan pois, ja hunajaa voi halutessaan käyttää esimerkiksi leivontaan.

Käyminen on selvä laatuvirhe. Sen syynä on useimmiten hunajan pakkaaminen liian kosteana, jolloin hunajaan mahdollisesti joutuneet hiivaitiöt pääsevät lisääntymään siinä. Erityisesti kosteina kesinä hunajan käymisvaara onkin suuri. Myös säilytysolosuhteet voivat vaikuttaa käymiseen.

Jos epäilet saaneesi käynyttä hunajaa, ota yhteys tuottajaan. Käymistilassa olevaa hunajaa ei saisi olla kaupan. Käymisen ehkäisemiseksi hunaja kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä. Jääkaappi on kuitenkin hunajalle liian kylmä paikka.

Hunajan kerrostuminen

Kerrostuneessa hunajassa hunajan nestemäinen osa erottuu kirkkaaksi kerrokseksi kiteisen osan yläpuolelle. Tämä voi johtua useista syistä, muun muassa liian lämpimästä, yli 22-asteisesta säilytystilasta.

Jos hunajassa ei ole muuta havaittavaa haittaa, kuten pistävää tuoksua, hunajan voi sekoittaa ja käyttää normaalisti.

Hunajan kiteytyminen karkeaksi

Juoksevana pakattu hunaja alkaa luonnostaan kiteytyä. Kun hunaja saa kiteytyä purkkiin vapaasti, siitä voi tulla karkeakiteistä. Joskus epäillään, että tällaiseen hunajaan olisi lisätty sokeria, mutta kyseessä on hunajan normaali kiteytyminen.

Hunaja on täysin käyttökelpoista, eivätkä kiteen vaikuta hunajan makuun. Tarvittaessa hunajaa voi pehmittää kädenlämpöisessä vesihauteessa, jolloin kiteet sulavat.

Jääkukat ja valkea kerros hunajan pinnalla

Kiteytyneen hunajan pinnalle voi joskus muodostua jääkukkamaista kuviota tai yhtenäinen valkea kerros, jota mehiläishoitajat kutsuvat härmäksi. Jääkukat ja härmä ovat merkki hyvästä laadusta eli hunajan alhaisesta vesipitoisuudesta. Tällainen hunaja on siis täysin käyttökelpoista.

Karkeat kiteet hunajassa eivät ole merkki lisätystä sokerista, vaan yksi hunajan luonnollinen kiteytymistapa. ©Tarja Ollikka

Vaaleaa kerrosta tai kuviointia hunajan pinnalla kutsutaan härmäksi. Se on kuivan ja laadukkaan hunajan merkki. ©Tarja Ollikka