Kuhnuritoukat

Uusin mehiläispesän hyödynnettävistä tuotteista ovat kuhnuritoukat. Niiden poistaminen pesistä on tavallinen hoitotoimi, ja poistettujen toukkien hyödyntäminen on järkevää. Hyönteiset ovat yksi potentiaalinen eläinperäisen proteiinin lähde sekä ihmisten ruokavalioon että eläinten rehuksi. Kuhnuritoukkien käytöstä on tehty EFSAlle uuselintarvikehakemus, joten niiden elintarvikekäyttö on sallittua.

Kerääminen ja säilytys

Kuhnuritoukat kerätään pesästä kennoineen noin viikon ikäisinä ja pakastetaan heti. Ne poistetaan kunnolla pakastuneista kennoista murentamalla kennoa. Toukat säilytetään pakastimessa ja valmistetaan ruuaksi heti pakastimesta poistamisen jälkeen.

Ravintosisältö ja käyttö

Toukat sisältävät runsaasti proteiinia ja melko suuria määriä hivenaineita, kuten kaliumia ja fosforia. Rasva-ainekoostumukseltaan ne vastaavat lähinnä naudan jauhelihaa.

Toukkia voi käyttää esimerkiksi paahdettuna tai paistettuna katkarapujen tapaan erilaisissa lisäkkeissä tai salaateissa. Ennakkoluulottomimmat lisäävät niitä hunajassa karamellisoituna jälkiruokiin.

Tällä hetkellä kuhnuritoukkia hyödyntävät lähinnä ravintolat ja mehiläistarhaajat.

Kuhnuritoukista voi valmistaa niin suolaista kuin makeaakin ruokaa. ©Topi Kairenius