Mehiläisen pisto
Mehiläiset pistävät harvoin, vain silloin kun ne kokevat itsensä tai pesänsä uhatuksi.
Mehiläisen pistäessä ihmistä sen piikki ja myrkkyrauhanen jäävät yleensä ihoon kiinni. Rauhanen jatkaa myrkyn pumppaamista pistokohtaan, joten on tärkeää raapaista piikki pian pois. Piikkiä tai pistokohtaa ei kannata puristaa tai painaa, koska niin ihoon voi päätyä lisää myrkkyä.
Mehiläisen myrkky sisältää feromonia, joka houkuttelee paikalle lisää mehiläisiä. Pistokohta kannattaakin pyyhkäistä esimerkiksi piharatamon lehdellä tai desinfiointiaineella, jotta feromoni hälvenee.
Mehiläinen kuolee pistettyään, koska sen suoli repeää irti pistimen mukana. Ampiainen sen sijaan voi pistää monta kertaa, ja sen pistosta jää usein merkiksi pieni reikä piikin sijaan.
Mehiläisen pistosta aiheutunutta paikallista reaktiota – pistokohdan punotusta, turvotusta ja kutinaa – voi hoitaa kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella. Oireet häviävät usein muutamissa tunneissa tai vuorokaudessa. Jos paikallisreaktio on voimakas, voi lisäksi ottaa antihistamiini- tai kortisonitabletin.
Allerginen reaktio
Jotkut ihmiset ovat allergisia mehiläismyrkylle ja saattavat saada pistosta vakavan allergisen reaktion. Mehiläismyrkkyallergia ei koskaan tule ensimmäisestä pistosta, vaan edellyttää aiempaa altistumista. Vakavan reaktion riski on suurempi, jos saa samanaikaisesti useita pistoja.
Allergisessa reaktiossa turvotus leviää laajalle alueelle, henkilölle saattaa tulla nokkosihottumaa ja oireita hengityselimiin. Pahimmassa tapauksessa allerginen saa anafylaktisen reaktion, jossa hengityselimet voivat turvota ja verenpaine laskea vaarallisen alas.
Vakavan allergisen reaktion saaneen on aina syytä hakeutua ensiapuun. Pistiäismyrkylle allergisen on hyvä pitää mukanaan lääkärin määräämää adrenaliini-injektoria. Injektoria kannattaa käyttää piston saatuaan mieluummin kevyin perustein kuin odottaa oireiden pahenemista. Turhasta adrenaliinista ei ole haittaa.
Siedätyshoito tehokasta
Mehiläis- ja ampiaismyrkkyallergiaan tulee aina suhtautua vakavasti. Allergiaan on mahdollista saada siedätyshoitoa. Sitä kannattaa tiedustella omasta terveyskeskuksesta tai allergiasairaalasta.
Siedätyshoito kestää noin viisi vuotta. Hoito on pitkä, mutta erittäin tehokas. Jopa 80 prosenttia allergisista siedättyy täysin, ja lopuilla oireet vähenevät huomattavasti. Hoito annetaan pistoksina olkavarteen alussa 1–2 viikon välein ja alkusiedätyksen jälkeen 4–6 viikon välein.
Yleensä ihminen on allerginen joko mehiläisen tai ampiaisen myrkylle – harvoin molemmille.
Lisätietoja: Terveyskirjasto: Lentävien hyönteisten pistot ja puremat