Kimalaisten tunnistaminen

Suomessa elää erilaisia pistiäisiä yli 7600 lajia. Näistä pistiäisistä 37 on kimalaisia. Osa on helppo erottaa toisistaan nopealla vilkaisulla, mutta osa vaatii tarkempaa tarkastelua lajimääritysten tekemiseksi.

Ensiksi pitää tunnistaa kimalainen muista raidallisista pörisijöistä. Hyvä nyrkkisääntö on, että kimalaisella on kokoturkki ja mehiläisellä puoliturkki, ampiainen on alaston ja kukkakärpänen naamioasussa. Vielä yksinkertaisemmin voisi sanoa, että kimalainen on ”se paksu ja karvainen”.

Klikkaa kuvaa päästäksesi Ötökkäakatemian sivuille ja suuremman kuvan äärelle.

Suomalaisista kimalaisista on tehty tunnistusoppaita vasta viime vuosina. Alta löydät kolme teosta, joiden avulla kuka tahansa voi päästä alkuun ja kehittää tunnistuskykyjään vielä pidemmälle.

Juho Paukkusen Pölyhyöty-hankkeen koulutustilaisuuden esitysmateriaali ja Suomen pistiäistyöryhmän (https://pistiaistyoryhma.myspecies.info/) luoma pdf-dokumentti esittelevät Suomen kimalaiset ja niiden tyypillisimmät eroavaisuudet levinneisyyskarttoineen. Pölyhyöty-hankkeen esitysmateriaali esittelee myös kimalaisten elintapoja.

Klikkaa kuvia avataksesi tiedostot.

Tuore kirja Suomen kimalaiset (https://docendo.fi/sivu/tuote/suomen-kimalaiset/2161748) sukeltaa syvemmälle kimalaisten maailmaan. Kirja sisältää lajiesittelyt ja määrityskaavat tarkempaankin tunnistamiseen. Kimalaisten elämästä yleisesti kiinnostuneille kirja tarjoaa myös paljon ammennettavaa. Lopusta löytyy luku myös kimalaisten kavattamisesta.

– Anna-Maria Borshagovski, SML, KPKP-hankkeen projektipäällikkö