Hunaja ja sen pakkaaminen

Hunaja on arvostettu, haluttu ja paljon väärennetty tuote. Siksi sen pakkausmerkintöjä säädellään tiukasti EU:n alueella. Keskeisin säätely tapahtuu erityisellä hunajadirektiivillä (Neuvoston direktiivi 2001/110/EY).

Hunaja-asetus ja sen vaatimukset mm. hunajan laadulle on hyvä tuntea. Näistä kerrotaan myös Ruokaviraston sivuilla.

Pakkauksessa voi lukea tuotetietojen kohdalla hunaja vain, jos pakkauksessa on mehiläisten valmistamaa hunajaa, jonka raaka-aineet mehiläiset ovat keränneet kukista tai mesikasteesta.

Suomalainen hunaja: 100 % kotimaista

Kun hunajaa myydään suomalaisena, on sen oltava sataprosenttisesti suomalaista.
Hunajan alkuperästä kertoo myös Hyvää Suomesta -merkki.

Hunajan kohdalla alkuperämerkinnät ovat tiukemmat kuin monessa muussa tuotteessa. Alkuperämaa tai alkuperämaat on kerrottava aina. Kyseessä on nimenomaan hunajan alkuperämaa, ei pakkausmaa.

Monet hunajat kuljetetaan isoissa erissä Eurooppaan ja pakataan täällä. Se ei siis silti oikeuta merkitsemään hunajaa eurooppalaiseksi, vaan alkuperämaa on aina ilmoitettava.

Jos hunaja on peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta tai kolmannesta maasta, voidaan merkintä korvata jollain seuraavista merkinnöistä: ”EU:ssä tuotetun hunajan sekoitus”, ”EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus”, ”EU:ssä ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus”.

Lisätietoja alkuperämerkinnöistä Ruokaviraston sivuilta.

Lue lisää hunajan pakkausmerkinnöistä ja laatuhunajan vaatimuksista. Tutustu myös mehiläishoitajan velvollisuuksiin viranomaisille.

Kuningatar-purkki

Kuningatar-hunaja SML:n omistama tavaramerkki ja Kuningatar-purkin käyttöoikeus SML:n jäsenetu. Mikäli eroaa SML:stä tai jättää jäsenmaksunsa maksamatta, pakkauksen käyttöoikeus päättyy. Koska pakkauksessa on valmiina Hyvä Suomesta -merkki, sitä saavat käyttää vain ne tarhaajat, joille on myönnetty merkin käyttöoikeus. Kuningatar-purkeissa on muovinen ja pahvinen vaihtoehto ja luomuhunajalle oma pakkauksensa. Kuningatar-purkin käyttösäännöt päivitetään kevään 2022 aikana.