Lämpö vanhentaa hunajaa

Kuten kaikki muutkin elintarvikkeet, myös hunaja vanhenee ajan myötä. Hunajan vanhenemista eli laadun heikkenemistä voidaan kuitenkin hidastaa. Oikea käsittely ja varastointi pitävät hunajan tuoreena ja elinvoimaisena.

Hunaja sisältää paljon erilaisia tärkeitä aineita. Yleensä ne tuhoutuvat helposti lämmön vaikutuksesta. Lämpö nopeuttaa hunajassa tapahtuvia muutoksia, ja samalla se nopeuttaa myös hunajan vanhenemista. Lämmön vaikutuksesta kiihtyy myös sokereiden hajoaminen, jonka tuloksena hunajaan syntyy mehiläisille myrkyllistä hydroksimetyylifurfuraalia.

Miten laadun heikkeneminen ilmenee

Voimakkaasti lämmitetty hunaja karamellisoituu. Hunajaan tulee silloin vivahde paistetun sokerin makua ja väri tummuu. Tämän voi havaita esimerkiksi saunan lauteille muutamaksi viikoksi jääneestä hunajapurkista.

Suomessa on kuitenkin paljon myös luontaisesti tummia hunajia, eikä vanhenemista yleensä voi erottaa pelkästään aistinvaraisesti.  Laboratoriokokeissa hunajan laadun heikkeneminen havaitaan alentuneena entsyymipitoisuutena ja lisääntyneenä HMF- eli hydroksimetyylifurfuraali-pitoisuutena. Molemmat ominaisuudet heikkenevät, lämpötilan kohotessa, kiihtyvällä nopeudella.

Lue lisää hunajan lämmityksen vaikutuksesta sen laatuun

Lämpötilan ja ajan vaikutus hunajaan

Lämpötilan ja ajan vaikutus diastaasiin ja invertaasiin. Kyseisessä lämpötilassa ja ajassa entsyymin määrää puoliintuu.

Lämpötila, °C Diastaasi Invertaasi
10 34 vuotta 26 vuotta
20 4 vuotta 2 vuotta
30 200 päivää 83 päivää
40 31 päivää 10 päivää
50 5 päivää 1 päivä
60 1 päivä 5 tuntia
70 5 tuntia 47 minuuttia
80 1 tunti 9 minuuttia

Lähde: Crane, Eva. 1980. Book of Honey. Oxford University Press.

Näin käsittelet hunajan oikein

Hunajan laatulaskuri

Laatulaskurin avulla voi laskea, hunajan säilytysajan ja lämpötilan vaikutuksen hunajan laatuun