Mehiläispesän tuotteet kosmetiikan valmistuksesta
Mehiläispesän tuotteet ovat erinomaisia kosmetiikan raaka-aineita. Kosmetiikan valmistus myyntiin ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.
Haaveissa kosmetiikan valmistus mehiläistuotteista? Tutustu lainsäädännön vaatimuksiin
Mehiläistuotteista erityisesti mehiläisvaha sopii moniin kosmeettisiin valmisteisiin. Omaan käyttöön kosmetiikkaa saa valmistaa vapaasti. Jos suunnittelee saippuan tai voiteen myyntiä, on tutustuttava tarkkaan kosmetiikka-alan lainsäädäntöön.
Turvallisuusselvitys on pakollinen kosmetiikkatuotteissa. Selvitys on tehtävä jokaiselle reseptille, ja jos reseptiin tehdään pieniäkin muutoksia, on selvitys tehtävä uudelleen. Aineosion lisäksi selvitystä varten on toimitettava tiedot esimerkiksi tuotteen valmistustavasta, ulkonäöstä, käyttötarkoituksesta ja pakkauksesta.
Kosmetiikkaselvityksiä tekevät esimerkiksi asiaan erikoistuneet konsulttiyritykset. Selvityksen voi tehdä henkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto farmasiasta, toksikologiasta, lääketieteestä tai vastaavalta alalta.
Esimeriksi palasaippualle selvitys maksaa yleensä alle sata euroa.
Turvallisuusarvioinnin voi hankkia myös esimerkiksi Englannista. Hakusanoilla Costmetic Safety Assesments löytyy tahoja, jotka tekevät pienille kotikosmetiikkamyyjille arviointeja kohtuuhintaan.
Lisäksi kosmeettinen tuote on ilmoitettava Euroopan komission kosmetiikkatietokantaan (Cosmetics Products Notification Portal, CPNP). Tämän voi tehdä netissä, mutta siinäkin tarvitaan osaamista.
Jos tarhaaja haluaa käyttää kosmetiikan valmistukseen omaa mehiläisvahaa, on tuottajalla vastuu siitä, että laatu on riittävä kosmetiikkaan.
Samat säännöt isoille ja pienille yrityksille
Kosmetiikan valmistuksessa lainsäädäntö on sama niin mikroyrittäjille kuin isoille yrityksille. Pieni yrittäjä ei siis saa helpotuksia toimintaansa. Kosmetiikan valmistustiloille ei ole tarkkoja määriteltyjä vaatimuksia. Elintarvikkeiden valmistukseen sopivat usein myös kosmetiikan valmistukseen.
Kosmeettisiin tuotteisiin liittyvät myös omat pakkausmerkinnät ja muut yksityiskohdat, joista on otettava selvää ennen tuotteiden myymistä. Vastuu kosmeettisten valmisteiden turvallisuudesta on valmisteen valmistajalla ja markkinoille saattajalla.
Kosmeettisia valmisteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, jonka nettisivuilta löytyy asiasta lisätietoa. Parhaiten tuotteiden kaupalliseen valmistamiseen pääsee tutustumaan alan kursseilla.
Lisätietoja:
Lista sallituista aineosista (englanniksi): The Soap Kitchen
Nettikauppoja:
Lahtisen vahavalimo – lipeää ja mehiläistuotteita
Pieni tuoksukauppa – tuoksuöljyjä, rasvoja, öljyjä ym.
Gisella Manske – saksalainen nettikauppa, josta saa erilaisia rasvoja, öljyjä ym. melko edullisesti.