Pölytyksen merkitys viljelykasveille
Onnistunut pölytys on tärkeää monien peltokasvien ja marja- ja hedelmäkasvien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi härkäpapu, rypsi, rapsi, kumina, tattari, apilat, mansikka, omena, puutarhavadelma, herukat ja pensasmustikka hyötyvät lähellä sijaitsevista mehiläispesistä.
Peltokasveilla onnistunut pölytys takaa siementen tasaisen tuleentumisen. Marjoilla ja hedelmillä taas muoto paranee ja joillain marjoilla kokokin kasvaa onnistuneen pölytyksen ansiosta.
Lisätietoa pölytyksen merkityksestä eri kasveille löytyy täältä.
Opas: Luonnonpölyttäjien ja tarhamehiläispölytyksen lisäämisestä marja- ja puutarhaviljelmillä

©Tarja Ollikka/SML
Pölytyspalvelun käytännön toteutus
Mehiläistarhaaja vastaa siitä, että mehiläisyhteiskunnat ovat sopivia pölytyspalveluun. Esimerkiksi herukkojen kukinnan aikaan toukokuun loppupuolella sikiöintiä tulisi olla 4–5 kakulla ja emon muninnan tulee olla hyvässä vauhdissa. Kesäkuun puolivälissä sikiöintiä tulisi olla 5–7 kakulla. Heinäkuussa puna-apilan pölytyksessä siitepölyä tarvitseva jaoke on parempi pölyttäjä, koska kaikista puna-apiloiden lajikkeista mehiläiset eivät saa välttämättä mettä, mutta ne hakevat niistä siitepölyä.
Pesien siirrot pölytettävän kasvilajin kasvuston viereen tehdään silloin, kun ensimmäiset kukat avautuvat (enintään 10 % kukista auki). Pesät sijoitetaan kasvuston välittömään läheisyyteen. Mehiläishoitaja varautuu pesien vahvuuden esittelyyn varaamalla ylimääräiset suojavaatteet viljelijälle. Pölytyspalvelussa olevat pesät siirretään pois sovittuna aikana, kun kasvuston kukinta loppuu.
Arvioita pölytystyöhön tarvittavista pesämääristä
Tarvittava pesien määrä hehtaaria kohden riippuu muun muassa kasvilajista, viljelmän muodosta ja muiden pölyttäjähyönteisten määrästä. Joitakin arvioita tarvittavista pesämääristä on esitetty vieressä olevassa taulukossa.
Miten löydät mehiläispesiä pölytystyöhön viljelmillesi
SML tarjoaa kahta eri väylää viljelijöiden ja mehiläistarhaajien yhteistyön mahdollistamiseen.
Voit ilmoittaa tietosi Viljelijät kartalla -palveluun täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Palvelun tarkoituksena on, että mehiläistarhaajat voivat ottaa yhteyttä suoraan viljelijään yhteistyön aloittamiseksi. Palvelu on maksuton.