GYNNA INSEKTERNA
Tärkeimpiä pölyttäjiä Suomessa ovat mesipistiäiset: tarhamehiläinen, kimalaiset ja erakkomehiläiset. Pölytystyötä tekevät kuitenkin myös monet kärpäset, erityisesti
kukkakärpäset, perhoset, ampiaiset, kovakuoriaiset ja hämähäkit.
Monet pölyttäjät ovat ahtaalla, sillä niiden elinympäristöt ovat vähentyneet, kun maankäyttöä ja maataloutta on tehostettu. Kukkaniittyjen ja ojanpiennarten kadotessa pölyttäjiltä on hävinnyt ruokailualueita ja pesäpaikkoja. Myös erilaiset torjunta-aineet vähentävät pölyttäjien määrää.
Pölyttäjille kannattaakin tarjota elintilaa ja ruokaa omassa puutarhassa, mökkipihassa tai vaikkapa parvekkeella, jos siihen on tilaisuus. Alla on viisi vinkkiä pölyttäjien ystäville, lisää voi lukea Pölyttäjiä pihalle ja puutarhaan -oppaasta.
- Kukkajatkumo: Huolehdi, että pihallasi on kukkivia kasveja aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Pitkään kukkiva puutarha tuo iloa myös omistajalleen.
- Lepoa leikkurille: Älä leikkaa nurmikkoa, kun voikukat ja apilat kukkivat. Ne ovat mainioita mehiläiskasveja. – Tai jätä ainakin joku alue kukkimaan.
- Missaa myrkyt: Kasvinsuojeluaineista on haittaa myös hyötyhyönteisille. Pohdi, onko niitä todella tarpeen käyttää.
- Luonnolle tilaa: Jätä osa pihasta luonnontilaan. Lahopuu sekä muokkaamattomat maapalat ja niillä kasvavat luonnonkasvit tarjoavat pesäpaikkoja ja ravintoa pölyttäjille.
- Älä pelkää pölyttäjää: Jos kimalainen tai erakkomehiläinen tekee pesän talosi koloon, seuraile niiden puuhia ilahtuneen kiinnostuneena. Ne pistävät hyvin harvoin, mutta pölyttävät joka päivä.