Valtaosa mehiläisten satokasveista on jo kukkinut, mutta esimerkiksi pelto-ohdake tarjoaa vielä mehiläisille ravintoa. ©Tarja Ollikka

Muistathan elokuun varroantorjunnan

Elokuussa on käsillä yksi vuoden tärkeimmistä mehiläishoitotoimista: loppukesän varroantorjunta. Saat hyvät ohjeet elokuun varroantorjuntaan viimeisimmästä Mehiläinen-lehdestä sivuilta 113–114.

Jos paperilehti on päässyt katoamaan, voit lukea lehden sähköisessä muodossa SML:n jäsensivuilla. Tietoa varroasta ja varroantorjuntaohjeet löydät myös SML:n nettisivuilta.

Hyvää Suomesta -merkin hakuaika käsillä

Hyvää Suomesta -merkkiä voi hakea jälleen 1.8.–31.10. Mikäli tarhaajalla on ollut merkin käyttöoikeus, mutta hän ei ole täyttänyt julkaisulupaa merkin nettisivuja varten, käyttöoikeutta joutuu hakemaan uudelleen. Vastaisuudessa merkkiä saavat käyttää vain ne, jotka ovat antaneet luvan nimensä tai yrityksensä nimen julkaisuun Hyvää Suomesta -merkin nettisivuilla. Tietoa Hyvää Suomesta -merkistä ja merkin hakuohjeet ovat SML:n nettisivuilla.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettuja hunajapakkauksia myyvillä tarvikevälittäjillä on oikeus tarkastaa merkin käyttöoikeus Hyvää Suomesta -merkin nettisivuilta. Koska osa tarhaajista käyttää nettisivuilla yrityksensä tai hunajabrändinsä nimeä, purkkeja tilatessaan on hyvä mainita, millä nimellä merkin käyttöoikeus sivuilta löytyy.

Suomalaisen ruuan päivää vietetään 4.9.

Suomalaisen ruuan päivää vietetään jälleen 4.9. Kannattaa pohtia, voisivatko hunajantuottajatkin hyödyntää päivää jollain tavalla markkinoinnissaan ja myynnissään. Vähintään päivä kannattaa huomioida sosiaalisessa mediassa.

Suomalaisen ruuan päivää organisoi Ruokatieto Yhdistys ry. Yhdistys on suunnitellut Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäville asiakkailleen aineistopaketin, jota voi vapaasti käyttää kampanjan tukena. Löydät paketin täältä. Kampanja-aika on 14.8.–4.9.2023., ja kampanja näkyy tänä vuonna laajasti tv:ssä, ulkomainoksissa sekä somessa.

Tukea oppituntien, nuorisokerhojen ja messujen järjestämiseen

Näin koulu- ja päiväkotiarjen pyörähtäessä käyntiin muistutamme, että mehiläisistä ja hunajasta kertoviin oppitunteihin ja opetustuokioihin on mahdollista saada SML:n kautta CAP-tukea. Oppitunneista maksetaan kouluttajalle 35 euroa tuntia kohti. Lisäksi tukea voi saada nuorisokerhojen tai -tapahtumien järjestämiseen, messuille osallistumiseen sekä paikallisyhdistysten järjestämiin mehiläishoitajien alueellisiin koulutuksiin.

Lue lisää tukimahdollisuuksista ja niiden hausta SML:n nettisivuilta. Huomaathan, että tukia hakiessa tulee aina täyttää samoilta sivuilta löytyvä ennakkoilmoittautumislomake.

Tutkimus kartoittaa tarhaajien ajatuksia mehiläisistä

Mehiläishoitajilla on mahdollisuus osallistua kansainväliseen tutkimukseen, jossa selvitetään mehiläishoitajien ajatuksia mehiläisistä sekä niiden kanssa työskentelystä. Tutkimuksen järjestävät yhteistyönä yhdysvaltalaisen George Masonin yliopiston sekä Helsingin ja Lapin yliopiston tutkijat. Tutkimuksessa kartoitetaan nimenomaan mehiläishoitajien henkilökohtaisia näkemyksiä ja kokemuksia mehiläisistä eikä tutkita niinkään alaa yleisesti.

Tutkimukseen otetaan mukaan 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta mehiläishoitajaa, jotka haastatellaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tutkimukseen voi ilmoittautua sähköpostitse tohtoriopiskelija Suvi Hyökille Lapin yliopistoon lähettämällä viestin osoitteeseen shyokki@ulapland.fi otsikolla ”Haastattelu”. Haastattelut voidaan toteuttaa joko kasvotusten tai videoyhteydellä. Suvi Hyökiltä voi myös kysyä lisätietoja tutkimuksesta.

Sadonkorjuuseminaari ja vuosikokous Mikkelissä

Suomen Mehiläishoitajain Liiton syksyn päätapahtumat osuvat tällä kertaa lokakuun viimeiselle viikonlopulle: Sadonkorjuuseminaari ja liiton vuosikokous järjestetään 28. ja 29.10. Mikkelissä. Sadonkorjuuseminaari pidetään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja vuosikokous hotelli Scandic Mikkelissä. Lisätietoa molemmista tapahtumista löydät SML:n nettisivuilta. Sadonkorjuuseminaarin ohjelma päivitetään sivuille heti, kun se on varmistunut.

Sadonkorjuuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Suomen paras hunaja -kilpailu. Kilpailun hunajanäytteet tulee toimittaa esiraadin arvioitavaksi SML:n toimistolle Helsinkiin viimeistään 15.10. Hunajan voi lähettää postissa tai matkahuollon kautta tai tuoda paikalle henkilökohtaisesti. Kilpasarjat ovat juokseva, kiteytetty sekä lajihunaja, ja kilpailumaksu on 25 euroa hunajanäytettä kohti. Kilpailunäytteeksi riittää yksi 500 gramman vetoinen lasipurkillinen hunajaa. Tarkemmat kilpailuohjeet löydät Mehiläinen-lehdestä 4/2023, ja ne julkaistaan myöhemmin myös SML:n nettisivuilla.