Pesäkohtaisen tuen haku auki
Mehiläistalouden pesäkohtaista tukea voi jälleen hakea. Haku on auki 18.6.2024 asti. Tukea haetaan Vipu-palvelun kautta. Ohjeet ja linkki Vipu-palveluun löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Haussa on tärkeää noudattaa ohjeita huolellisesti ja liittää mukaan kaikki pyydetyt dokumentit.
SML järjestää pesäkohtaisen tuen hausta koulutuksen, johon kannattaa ehdottomasti osallistua, mikäli on hiukankaan epävarma tai haussa on ollut ongelmia aiemmin. Koulutus järjestetään webinaarina 30.5. kello 18–20.
Tervetuloa nuorten kesätapahtumaan!
SML järjestää mehiläisaiheisen tapahtuman nuorille Espoossa, Lasten kulttuurikeskus Aurorassa torstaina 6.6. Mukaan ovat tervetulleita kaikki mehiläisistä kiinnostuneet noin 12–17-vuotiaat lapset ja nuoret. Aiempaa kokemusta mehiläisistä ei tarvitse olla. Jaamme tarvittaessa osallistujia paikan päällä ryhmiin harrastuneisuuden mukaan. Luvassa on ainakin tutustuminen kulttuurikeskuksen mehiläispesiin, tietoa kimalaisten elämästä ja kasvatuksesta sekä erilaisten hunajien maistelua. Puoliltapäivin syödään kevyt lounas. Tapahtuma alkaa kello 10 ja päättyy noin kello 15, ja se on osallistujille ilmainen.
Lisätietoa tapahtumasta ja tapahtuman ilmoittautumislinkki ovat SML:n nettisivuilla. Tapahtumaan tulee ilmoittautua 31.5. mennessä, ja siitä voi kysellä lisää Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428. Lämpimästi tervetuloa!
Maanantai on maailman mehiläispäivä
Maailman mehiläispäivää vietetään ensi maanantaina 20.5. – tosin moni tarhaaja on kertonut järjestävänsä aiheeseen liittyvää ohjelmaa jo viikonloppuna, kun yleisö pääsee paremmin paikalle. Otamme liitossa mielellään vastaan kuvia maailman mehiläispäivän vietosta Mehiläinen-lehteä ja muuta viestintää varten. Mikäli siis haluat jakaa ideoita päivän viettoon ja hyvää tunnelmaa, voit lähettää tapahtumakuvia Virpi Aaltoselle: virpi.aaltonen@hunaja.net. Liiton mehiläispäivään liittyvä tiedote löytyy nettisivujen etusivulta. Sitä saa mielellään jakaa eteenpäin sopivissa yhteyksissä. Sosiaalisessa mediassa maailman mehiläispäivän hashtageinä toimivat #maailmanmehiläispäivä ja #worldbeeday.
Parvipuhelin palvelee taas
SML:n yleisölle tarkoitettu parvipuhelin palvelee taas 20.5. alkaen päivittäin kello 8–20 numerossa 050 3444 297. Numero löytyy SML:n nettisivujen yhteystieto-osiosta sekä Havaitsitko mehiläisparven -alasivulta, jossa on suurelle yleisölle paljon muutakin hyödyllistä tietoa mehiläisistä ja parveilusta.
Parvipuhelimen päivystäjä välittää tiedot parvista parvenpelastajien alueellisiin WhatsApp-ryhmiin, ja lähin paikalle ehtivä mehiläistarhaaja käy hakemassa parven. Ryhmiin otetaan mielellään lisää parvenpelastajia. Mikäli haluaisit mukaan oman alueesi ryhmään, ota yhteyttä Anneli Saloseen: 050 470 6411, anneli.salonen@hunaja.net. Kun parveilukausi kesäkuussa koittaa, ensisijaisen tärkeää on ehkäistä parveilu omilla pesillä ja hakea parvet pois omalta tarhausalueelta.
Vastaathan talvitappiokyselyyn
Talvitappiot alkavat pitkän kevään jälkeen olla selvillä suurimmassa osassa Suomea. Liitto toivoo, että mahdollisimman moni kertoisi niistä COLOSS-talvitappiokyselyssä, jotta talvitappioista ja niiden syistä saadan mahdollisimman realistinen käsitys. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, ja kansainvälisiin tietokantoihin ne tallennetaan nimettöminä.
Löydät linkin suomenkieliseen kyselyyn tästä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tästä. Mikäli jokin talvitappioissa tai kyselyssä askarruttaa, voit soittaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalalle: 050 3030 890. Tarpeen tullen tappioiden syitä analysoidaan laboratoriossa. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan varroatesteri. Kiitos kaikille osallistujille!
Karhukartta apuna vahinkojen ehkäisyssä
Mikäli tarhallasi sattuu karhuvahinko, muistathan ilmoittaa sen myös liiton karhukarttaan. Siten lähiympäristön tarhaajat osaavat varautua sähköpaimenaidoin ja liitto saa tärkeää tietoa vahingoista edunvalvonnan tueksi. Tieto karhuvahingosta ei välity SML:ään viranomaisten kautta. Ilmoittaminen onnistuu helposti ja nopeasti liiton sivuilla olevalla lomakkeella.
Nettisivujen Karhut-alasivulta löydät tietoa myös karhuvahinkojen estämisestä. Tänä keväänä Farmcompilta tilattaviin karhuaitapaketteihin on tullut pieniä muutoksia. Uutta on aurinkopaneelilla toimiva paimenmalli sekä paketin mukana tulevat veräjän tekoon tarvittavat kahvat ja eristimet. Aidan pystytyksen ohjeistusta on myös parannettu ja selkeytetty. Uudet ohjeet ovat Suomen riistakeskuksen sivuilla, ja niihin pääsee helposti myös SML:n Karhut-sivuilla olevan linkin kautta.
Kesäkuun puolivälissä bongataan pölyttäjiä
Suomen ensimmäistä pölyttäjäviikonloppua vietetään luonnonkukkien päivän yhteydessä 15.–16.6.2024. Tavoitteena on selvittää kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa – lähinnä perhosia ja kimalaisia – sekä innostaa kansalaisia pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään. Pölyttäjäviikonloppuun on otettu mallia Alankomaista, missä se on saanut suuren suosion. Pölyttäjäviikonloppua koordinoi Suomen ympäristökeskus, jossa on tehty pölyttäjien tunnistuksen avuksi myös valokuvaesite alkukesän yleisimmistä pölyttäjistä. Esite ja havaintojen ilmoittamislomake löytyvät polyttajat.fi-nettisivuilta. Samoilla sivuilla on myös runsaasti erilaista pölyttäjätietoutta.
Haluatko havaintotarhaajaksi?
SML:n ja LUKEn toteuttamaan kannattavuuskirjanpitoon on mahdollista päästä vielä mukaan vuoden 2023 tilinpäätöstiedoilla. Mukaan otetaan yli 15 mehiläispesän hoitajia. Mikäli olet asiasta kiinnostunut, ota yhteyttä Anneli Saloseen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 4706411.
Myös varroatarkkailijoita ja jalostusarvioijia tarvittaisiin lisää. Jos haluaisit mukaan tällaiseen havaintotarhaajatoimintaan, otathan yhteyttä Maritta Martikkalaan: maritta.martikkala@hunaja.net tai 050 3030 890.
Kesän tapahtumia
- Viime kesän tapaan liitto järjestää kesällä kolme iltawebinaaria vaakapesätarhaajille. Webinaarit alkavat kello 18 ja kokoontumispäivät ovat 19.6., 24.7. ja 13.8. Teams-linkit webinaareihin löytyvät SML:n nettisivuilta. Kesäkuun webinaarissa opinnäytetyöntekijä Helmi Hyvönen kertoo työstään, jossa hän kokosi SML:n vaakapesien tuloksia kymmenen vuoden ajalta. Webinaareja ovat tervetulleita kuuntelemaan kaikki mehiläishoitajat!
- SML järjestää emonkasvatusseminaarin Rääkkylässä, Pohjois-Karjalassa 24.–25.6. Seminaari on kaikille avoin ja koulutus ilmainen, mutta ruokailut ja majoitus ovat omakustanteisia. Käytäntöpainotteisessa seminaarissa harjoitellaan emonkasvatuksen vaiheita toukansiirrosta alkaen ja kuullaan kokeneiden emonkasvattajien neuvoja. Tarkempia tietoja seminaarista ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivuilta. HUOM! Osallistujia mahtuu mukaan rajallinen määrä.
- Liiton keinosiemennyskoulutus pidetään 1.–2.7.2024 Tampereen seudulla. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Laitteistot ja kouluttajien määrä kuitenkin rajoittavat opiskelijoiden määrää. Koulutus on ilmainen, mutta majoitus, ruokailu ja matkakulut ovat omakustanteisia. Osallistujilta edellytetään emonkasvatuksen perusteiden hallintaa, ennakkomateriaalina jaettavaan teoriamateriaaliin tutustumista sekä aiheeseen liittyvään teoriawebinaariin osallistumista 25.4. Ilmoittautumislomake on SML:n nettisivuilla.