Talvitappiokysely on avautunut
COLOSS-talvitappiokysely 2023–2024 on avautunut, ja liitto toivoo, että kaikki tarhaajat täyttäisivät sen. Talvitappioiden seuranta on olennainen osa Suomen mehiläistarhauksen kehittämistä ja edunvalvontaa. Jokainen vastaus onkin tärkeä, olipa tappioita nolla tai 100 prosenttia. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, ja kansainvälisiin tietokantoihin ne tallennetaan nimettöminä.
Löydät linkin suomenkieliseen kyselyyn tästä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tästä. Mikäli jokin talvitappioissa tai kyselyssä askarruttaa, voit soittaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalalle: 050 3030 890. Tarpeen tullen tappioiden syitä analysoidaan laboratoriossa. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan varroatesteri. Kiitos vastauksista jo etukäteen!
Hyytävä sää lisää nälkäkuoleman riskiä
Mehiläispesien painoa kannattaa seurata nyt hyvin tarkasti. Pitkä kylmä sääjakso sikiöinnin jo alettua lisää nälkäkuoleman riskiä. Kulutus kasvaa sikiöinnin alettua jopa 1–2 kiloon viikossa. Pesän hyvästä lämpötaloudesta on myös huolehdittava. Kylmä altistaa toukat sikiötaudeille, kuten kalkkisikiölle ja eurooppalaisen toukkamädälle.
Karhuvahingot ovat alkaneet
Karhut ovat monin paikoin heränneet talviuniltaan, ja karhuvahinkoja on jo tapahtunut mehiläistarhoilla. Karhuaidat tuleekin laittaa nyt kuntoon ja virtalähteet paikoilleen. Erityisen tärkeää suojaaminen on niillä tarhoilla, joilla karhu on käynyt viime vuonna. Usein karhu tulee keväällä tarkistamaan ensin edellisen vuoden ruokapaikat. Nyt sillä voi olla myös pennut mukana.
SML:n karhuvahinkokarttaan on ilmoitettu huhtikuussa kahdeksan vahinkoa, joista neljä tapahtui Vaasan ja Närpiön välimaastossa. Liitto toivoo, että kaikki vahingot ilmoitetaan karhukarttaan, jotta lähistön tarhaajat osaavat varautua sähköpaimenaidoin. Ilmoittaminen on tärkeää myös tehokkaan edunvalvontatyön kannalta varsinkin nyt, kun karhukanta on kasvanut. Ilmoittaminen onnistuu helposti SML:n nettisivuilla olevalla lomakkeella. Liiton sivuilta löydät tietoa myös karhuvahinkojen estämisestä.
Osallistu liiton valokuvakilpailuun!
SML käynnistää mehiläisaiheisen valokuvakilpailun, joka huipentuu Sadonkorjuuseminaarissa. Kilpailusarjoja on kolme: Tarhamehiläiset, Mehiläistarhaus sekä Hunaja ja mehiläispesän tuotteet. Ensimmäiseen sarjaan voi laittaa esimerkiksi kuvia mehiläisistä mesikasveilla, juomassa tai puuhailemassa pesässä. Toisessa saa katsoa aihetta luovasti ja kuvata tarhaa, tarhaajaa, työskentelyä pesällä tai vaikkapa linkoomossa. Hunaja ja mehiläispesän tuotteet -sarjaan saa pesäntuotteiden lisäksi kuvata myös ruokia ja leivonnaisia, kunhan hunaja on jotenkin kuvassa mukana.
Kilpailukuvat tulee lähettää 30.9. mennessä SML:n sähköpostiin: sml@hunaja.net. Kuvien tulee olla jpeg-muodossa. Mukaan tulee laittaa kuvaajan nimi ja yhteystiedot sekä kuvan nimi. Sama kuvaaja voi osallistua kuhunkin sarjaan kahdella eri otoksella. Esiraati valitsee sarjojen parhaat, jotka esitellään yleisölle Sadonkorjuuseminaarissa. Sarjojen parhaiden otosten kuvaajille on luvassa palautetta ja palkinnot. Valokuvakilpailun ohjeet päivitetään pian myös liiton nettisivuille. Tervetuloa jakamaan iloa ja inspiraatiota!
Auttaisitko kimalaisemojen keräämisessä?
Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hankkeessa pyydystetään jälleen kimalaisemoja kasvatusta varten. Nyt hanke hakeekin talkoolaisia avustamaan kimalaisten keruussa Helsingin, Oulun ja Savon seudulla. Jos voisit auttaa keräämisessä, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikkö Anna-Maria Borshagovskiin: anna-maria.borshagovski@hunaja.net. Hän antaa ohjeet keräämiseen ja ohjaa talkoolaiset keruuryhmiin, joiden vetäjät opastavat työssä lisää.
Tietoa ja kokemuksia luomutarhauksesta
Maanantaina 29.4. kello 18.00–19.30 on hyvä mahdollisuus tutustua luomumehiläistarhaukseen. SML:n järjestämässä luomutarhauswebinaarissa puhuvat toisen polven luomumehiläistarhaaja Mari Tervonen sekä siirtymävaiheen kautta luomutarhaukseen siirtynyt ammattitarhaaja Jemina Valli. Lisäksi tutkimusasiantuntija Anneli Salonen selvittelee luomutarhauksen säädösviidakkoa ja kertoo, miten luomutarhauksessa pääsee alkuun. Aikaa on myös kysymyksille ja keskustelulle. Webinaariin pääsee mukaan tästä linkistä. Linkin löydät myös SML:n nettisivuilta.
Tutustu lajihunajiin Lepaalla
SML ja Hämeen Ammatti-instituutti järjestävät lauantaina 4.5. lajihunajapäivän HAMIn Lepaan kampuksella. Päivän aikana kuullaan lajihunajantuottajan keruukokemuksia, esitellään SML:n uusi lajihunajaopas ja pidetään lajihunajien maistelukoulu. Päivän päätteeksi voi osallistua lajihunajien tunnistustenttiin. Kouluttajina toimivat Pasi Seikkula (Lappi-Hunaja), Lauri Ruottinen (Hunajaluotsi), Teija Javanainen (HAMI) ja Anneli Salonen (SML). Ohjelma alkaa kello 10 ja päättyy noin kello 16.
Tapahtumaan tulee ilmoittautua 30.4. mennessä tästä linkistä. Koulutus on ilmainen, mutta ruokailu omakustanteinen. Muistathan varata ruokailun ilmoittautumisen yhteydessä. Lisätietoa tapahtumasta antaa Anneli Salonen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 470 6411. Tarkemman ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta.
Muistathan maailman mehiläispäivän
Maailman mehiläispäivää vietetään maanantaina 20.5. Päivä on hyvä tilaisuus muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä ja tarjota kuluttajille laadukasta kotimaista hunajaa. SML kannustaakin paikallisyhdistyksiä ja yksittäisiä tarhaajia hyödyntämään mehiläisten omaa päivää markkinoinnissa ja tärkeän tiedon jakamisessa. Otamme liitossa myös mielellämme vastaan kuvia ja tietoja järjestetyistä tapahtumista, jotta voimme jakaa hyviä ideoita päivän viettoon esimerkiksi Mehiläinen-lehdessä. Kuvat voi lähettää viestintäasiantuntija Virpi Aaltoselle: virpi.aaltonen@hunaja.net.
Vierailulle marjaviljelmille Sauvoon
Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke ja Jarvenkyla Oy järjestävät 24.5. vierailupäivän Jarvenkylan marjaviljelmille Sauvoon. Päivän aikana tutustutaan muun muassa mehiläispölytykseen kasvihuoneessa ja kasvutunnelissa sijaitsevilla marjaviljelmillä. Lisäksi luvassa on luentoja pölyttäjistä ja uusista pölytysmenetelmistä sekä tutustumiskierros tilaan yleensä. Ohjelmaa on kello 10–15, ja tarjolla on myös pientä purtavaa. Tapahtumaan voi ilmoittautua 10.5. mennessä tästä linkistä. Tarkempi aikataulu ja ohjelma löytyy Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille kasvihuoneviljelmille -hankkeen nettisivuilta.
Kevään ja kesän tapahtumia ja tallenteita
- Keinosiemennyskoulutuksen teorialuento pidetään webinaarina 25.4. klo 18–20. Luento on tarkoitettu kaikille, jotka aikovat osallistua 1.–2.7. järjestettävään keinosiemennyksen käytännön koulutukseen Lempäälässä, mutta muutkin ovat tervetulleita webinaariin. Luennolla käsitellään keinosiemennystä varten tuotettavien emojen ja kuhnureiden kasvattamista ja kuljetusta. Lisätietoa ja osallistumislinkin löydät SML:n Tapahtumat-sivustolta.
- SML järjestää emonkasvatusseminaarin Rääkkylässä, Pohjois-Karjalassa 24.–25.6. Seminaari on kaikille avoin ja koulutus ilmainen, mutta ruokailut ja majoitus ovat omakustanteisia. Käytäntöpainotteisessa seminaarissa harjoitellaan emonkasvatuksen vaiheita toukansiirrosta alkaen ja kuullaan kokeneiden emonkasvattajien neuvoja. Tarkempia tietoja seminaarista ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivuilta. HUOM! Osallistujia mahtuu mukaan rajallinen määrä. Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 3.5. klo 8.00.
- Liiton keinosiemennyskoulutus pidetään 1.–2.7.2024 Tampereen seudulla. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Laitteistot ja kouluttajien määrä kuitenkin rajoittavat opiskelijoiden määrää. Koulutus on ilmainen, mutta majoitus, ruokailu ja matkakulut ovat omakustanteisia. Osallistujilta edellytetään emonkasvatuksen perusteiden hallintaa, ennakkomateriaalina jaettavaan teoriamateriaaliin tutustumista sekä aiheeseen liittyvään teoriawebinaariin osallistumista 25.4. Ilmoittautumislomake on SML:n nettisivuilla.
- Diaesitys 18.4.2024 pidetystä Hunajantuotanto ja pienimuotoinen elintarvikejalosteiden valmistus -webinaarista on liiton nettisivuilla, Mehiläishoitajan velvollisuudet viranomaisille -alasivun alalaidassa.
- SML järjesti 22.4. Ekojärjestelmä ja ympäristösitoumukset pölyttäjän, viljelijän ja mehiläistarhaajan silmin -webinaarin. Sen diaesitys on tallennettu liiton nettisivujen Pölytys-alasivulle.