Talvinen tarhaus. ©Maritta Martikkala

Webinaarista apua Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin päivittämiseen

Ovatko rekisteritietosi ja mehiläistarhojesi pit

opaikat Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä ajan tasalla? Rekisteriin liittyviä asioita käydään läpi webinaarissa torstaina 2.3.2023 kello 18 alkaen. Erityisasiantuntija Laura Havukainen Ruokavirastosta kertoo, mitä muutoksia pitopaikka-asioihin on viime aikoina tullut ja miten tiedot pidetään ajan tasalla. Tilaisuudessa voi myös esittää kysymyksiä.

Webinaariin pääset tästä linkistä tai SML:n nettisivujen Tapahtumat-sivun kautta. Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin osoite on epr.ruokavirasto.fi.

Kysely ammattitarhaajille ja ammattilaisiksi aikoville

Suomen Mehiläishoitajain Liitto suunnittelee ammattimehiläistarhaajien toiminnan tukemista ja erityistä valmennuskokonaisuutta ammattitarhaajille ja sellaisiksi aikoville vuosina 2023–2024. Kartoitamme siksi kyselyllä ammattitarhaajien tarpeita, toiveita ja kiinnostuksen kohteita. Kysely on auki 13.3.2023 saakka, ja siihen pääsee tästä linkistä. Tervetuloa vastaamaan! Lisätietoa asiasta antavat Maritta Martikkala (050 3030890) ja Anneli Salonen (050 4706411).

Luke kerää tietoa tumman mehiläisen tarhauksesta

Luonnonvarakeskus (Luke) koordinoi Suomen kansallista eläingeenivaraohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata perinteisesti Suomessa kasvatettujen kotieläinlajien perinnöllinen monimuotoisuus. Kansallisessa eläingeenivaraohjelmassa huomioitaviin eläinlajeihin kuuluu myös pohjolan tumma mehiläinen (Apis mellifera mellifera).

Osana tumman mehiläisen geenivarojen säilytystyötä kerätään tietoa sen tarhauksesta ja emonkasvatuksesta Suomessa. Jos haluat vastata kyselyyn, pyydäthän kyselylinkin Luken tutkija Petra Tuunaiselta osoitteesta petra.tuunainen@luke.fi. Tuunainen antaa myös lisätietoja kyselystä ja geenivaraohjelmasta.

Yhteenveto kyselyn tuloksista lähetetään kaikille yhteystietonsa jättäneille vastaajille.

Kehittämisseminaarin ilmoittautumiset viimeistään 2.3.

Mehiläistalouden vuosittainen kehittämisseminaari pidetään 18.–19.3. Kirkkonummella, Hotelli Nuuksiossa. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia mehiläisalaan ja SML:n toimintaan liittyviä aiheita. Tilaisuuteen toivotaan kahta osallistujaa jokaisesta liiton paikallisyhdistyksestä. Ensisijaisesti tilaisuuteen on kutsuttu yhdistysten puheenjohtajat, varapuheenjohtajat tai sihteerit, mutta myös muut aktiiviset luottamushenkilöt ovat tervetulleita seminaariin.

Sitovat ilmoittautumiset seminaariin tulee tehdä 2.3. mennessä tästä linkistä aukeavalla lomakkeella. Seminaarin tarkemman ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-sivulta.