COLOSS-talvitappiokysely

Kaikille mehiläishoitajille tarkoitettu COLOSS-talvitappiokysely on avattu. Pyydämme tarhaajia pesämäärästä ja pesien selviytymisestä riippumatta vastaamaan kyselyyn, jotta saamme mahdollisimman kattavaa tietoa menneen talven pesätappioista ja niiden syistä. Katso Mehiläinen-lehdestä 2/2022 kysymykset ennen kyselyyn vastaamista ja etsi tarvittavat tiedot muistiinpanoistasi. Siten vastaaminen käy nopeasti. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on 13.6.2022.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä. Lue kysymykset huolellisesti ja vastaa kaikkiin, joihin voit. Kyselyssä on aikakatkaisu, joten kannattaa täyttää se reippaasti kerralla. HUOM!  Vain loppuun asti täytetyn kyselyn tiedot tallentuvat. Muista myös painaa lopuksi Lähetä-painiketta.

Kenenkään tarhaajan yksittäisiä tietoja ei luovuteta eteenpäin. Yhteystietojen jättäminen ei ole pakollista, ja myöhempiin yhteydenottoihin kysytään lomakkeessa lupaa erikseen.

Tänä vuonna kaikkien kyselyn loppuun asti vastanneiden ja yhteystiedot jättäneiden kesken arvotaan varroapohja.

Kokoamme talvitappiokyselyiden tulokset Mehiläinen-lehteen (4/2022) ja julkaisemme ne myös netissä. Arvonnan voittaja julkaistaan samassa Mehiläinen-lehdessä kuin kyselyn koonti. Kiitos kaikille vastaajille ja onnea arvontaan!

COLOSS-verkosto

Euroopan ja Pohjois-Amerikan paikoin hyvinkin suuret talvitappiot ovat monen tekijän summia. Vuonna 2008 aloitettiin COLOSS-verkoston (Prevention of honey bee COlony LOSSes) toiminta, jotta eri maiden tiedot saadaan kerättyä vertailukelpoisella tavalla. Yhteistoiminta antaa paremmat mahdollisuudet pesätappioiden syiden selvittämiseen. Yksi COLOSS-ryhmistä on keskittynyt pesätappiokyselyn kehittämiseen. Suuresta vastausmäärästä voidaan laskea talvitappioden eroja muun muassa erilaisilla varroatorjunnoilla, hoitotavoilla tai tarhausalueilla. Lisätietoa COLOSS-verkostosta löydät organisaation sivuilta.