Havaitsitko mehiläisparven?

Jos havaitsee mehiläisparven, siitä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian parvia kiinniottavalle mehiläistarhaalle. Varmista kuitenkin ensin, että kyseessä ovat varmasti mehiläiset eivätkä esimerkiksi kimalaiset tai ampiaiset. Voit tutkia erilaisia pistiäisiä Tunnistatko tarhamehiläisen? -sivullamme.

Mehiläisten parveiluaika on touko-kesäkuusta heinäkuun loppuun. Aiemmin keväällä parveilevat tarhamehiläisen näköiset hyönteiset ovat usein luonnonvaraisia rusomuurarimehiläisiä, joiden voi antaa rauhassa parveilla. Elo-syyskuussa liikkeellä ovat puolestaan ampiaiset.

Mehiläisparvi puun oksalla. ©Tom Vilja

Parveilu on mehiläisille luontainen tapa lisääntyä. Parveillessa osa pesän asukkaista lähtee perustamaan uutta yhteiskuntaa toisaalle. Mehiläisparvi on näyttävä, satojen tai tuhansien mehiläisten muodostama pallo. Vaikka parvi voi vaikuttaa pelottavalta, parveilevat mehiläiset käyttäytyvät yleensä rauhallisesti. Parvi kerääntyy usein esimerkiksi puun oksalle, kunnes uusi pesäpaikka on valittu tai tarhaaja hakee parven talteen. Mehiläistarhaajat pyrkivät aina estämään parveilun.

SML on listannut mehiläisparvia kiinniottavat tarhaajat oheiselle kartalle. Sieltä parven havainnut voi etsiä lähimmän auttavan mehiläistarhaajan. Mehiläisten parveilukaudella kesä-heinäkuussa voit myös ottaa yhteyttä Suomen Mehiläishoitajain Liiton parvipuhelimeen 050 3444 297. Siitä tieto parvesta välitetään lähimmälle auttavalle mehiläistarhaajalle.

Mehiläisparvi takaisin tarhalle

Suomen Mehiläishoitajain Liiton parvipuhelin palvelee mehiläisten parveilukaudella kesä-elokuussa numerossa 050 3444 297. Numeroon kannattaa soittaa mahdollisimman nopeasti mehiläisparven havaittuaan. Kartoitamme puhelimessa tilanteen ja välitämme parvenhakupyynnön lähimmälle parvia kiinni ottavalle mehiläishoitajalle. Huomaathan, että tekstiviestit ja WhatsApp-viestit eivät tule perille, koska puhelut siirretään kulloisellekin päivystäjälle.

Voit myös ottaa suoraan yhteyttä lähimpään parvia kiinniottavaan mehiläistarhaajaan alla olevan kartan yhteystietojen avulla. Mikäli sinulla on kiireetöntä kysyttävää parviasioista, otathan yhteyttä liiton toimistoon: sml@hunaja.net.