Mehiläinen hedepajulla. ©Tarja Ollikka / SML

Ilmoittaudu pikaisesti opintomatkalle Latviaan

More than honey -hankkeen opintomatka Latviaan voidaan viimein toteuttaa. Pesäntuotteiden tuotantoon keskittyvän matkan yksityiskohdista saatiin tieto vasta eilen, mutta varmojen lähtijöiden tulisi olla selvillä jo 20.4. Siksi joudummekin pyytämään kiinnostuneita toimimaan pikaisesti. Lisätietoa matkasta ja ilmoittautumislinkki matkalle on SML:n nettisivuilla More than honey -hankkeen alasivulla. Matkalle voidaan ottaa mukaan vain 26 henkilöä, joten kannattaa ilmoittautua nopeasti. Matkan hinta on noin 400 euroa.

Matkaohjelma:

Keskiviikko 25.5.2022

 • Lento Helsinki 7:40–8:50 Riika
 • Mehiläishoitoyritys Deiva, omistaja Janis Malcenieks. Myy siitepölyä ja pergaa ja valmistaa myös muita mehiläistuotteita.
 • Mehiläishoitaja Janis Kronbergs. Yritys Medotava. Tuottaa hyvänlaatuista pergaa. Esittelee erilaisia eri mittakaavaan sopivia pergan korjuulaitteita.
 • Lounas Siguldassa.
 • Mehiläistila Armands Gumbris. Yhdistyksen opetusmehiläistila. Luento Latvian mehiläishoidosta ja -hoitajista.
 • Päivällinen Valmierassa.
 • Yöpyminen Valmierassa tai Cesissä.

Torstai 26.5.2022

 • Mehiläistila Aivars Zaikovskis. Pergan ja emomaidon tuotantoa.
 • Lounas Gulbenessa
 • Apiterapisti Ilona Radzina. Vierailun aiheena apiterapia.
 • Päivällinen ja yöpyminen Riikassa.

Perjantai 27.5.2022

 • Mehiläistila Meduspils, mehiläishoitaja Janis Vainovskis. Tilalla on pitkä kokemus siitepölyn tuotannosta, ja siellä tuotetaan myös runsaasti muita mehiläistuotteita.
 • Paluu Riika 17:45–18:55 Helsinki

Rusomuurarit jo liikkeellä

Rusomuurarimehiläisistä (Osmia bicornis) on jo tullut yhteydenottoja Etelä-Suomessa. Hyvin paljon tarhamehiläistä muistuttavat rusomuurarimehiläiset kerääntyvät kevätauringon lämmittämille talojen seinustoille etsimään pariutumiskumppania huhti-toukokuussa. Monesti näitä parveilevia erakkomehiläisiä luullaan tarhamehiläisiksi ja apuun soitellaan mehiläistarhaajia. Epäilyttävän aikaisen parvi-ilmoituksen saadessaan kannattaakin haastatella ilmoittajaa rusomuurarien varalta.

Luonnollisten pesäpaikkojen niukkuuden vuoksi rusomuurarimehiläisten pesäpaikka löytyy monesti puutalojen koloista. Rusomuurarimehiläisistä ei kuitenkaan ole haittaa rakennuksille, ja ne pistävät erittäin harvoin. Kannattaakin kannustaa kyselijöitä rauhalliseen yhteiseloon niiden kanssa. Rusomuurarimehiläiset asuttavat mielellään hyönteishotelleja, joten sellaisten rakentaminen tai hankkiminen helpottaa niiden pesäpaikkapulmia. Kuvia ja tietoa rusomuurarimehiläisistä löytyy esimerkiksi Villimehiläiset.fi-sivustolta.

Peruskurssi jatkuu netissä maanantaisin

SML:n kouluttajien keväinen mehiläishoidon peruskurssi jatkuu maanantai-iltaisin kello 18–20. Seuraavassa webinaarissa 25.4. Lauri Ruottinen luennoi aiheesta tarhauksen aloittaminen ja mehiläistarhan vuosi. Tervetuloa kuuntelemaan ja kyselemään! Mukaan pääset tästä linkistä. Kurssi löytyy myös SML:n nettisivujen tapahtumakalenterista.

SML:n kouluttajien pitämän kurssin on tarkoitus antaa perustiedot mehiläishoidosta ja tukea aloittelevia tarhaajia. Paikallisesti järjestetty kurssi pesäkäynteineen ja käytännön opastuksineen on kuitenkin tärkeä käydä läpi ennen mehiläishoidon aloittamista.

Muista myös Neuvojan ajankohtaistunnit maanantaisin kello 14. Lisää tietoa ja ilmoittautumislinkin ajankohtaistunnille löydät SML:n nettisivuilta.

Kehittämisseminaarin materiaalit nähtävillä

Liitto järjesti mehiläitalouden kehittämisseminaarin 9.–10.4. Ikaalisissa. Osa seminaarin esitelmistä on nähtävillä SML:n nettisivuilla. Seminaarin sisällöstä kerrotaan myös kesäkuun alussa ilmestyvässä Mehiläinen-lehdessä.

SML toivottaa kaikille tarhaajille rauhallista ja aurinkoista pääsiäistä!