Joulumarkkinat ovat monelle tarhaajalle tärkeä myyntikanava. Tässä ollaan Tuomaan markkinoilla Helsingissä. ©Virpi Aaltonen / SML

Ilmoittaudu Talvipäiville!

Mehiläisalan tärkein seminaari Talvipäivät tarjoaa jälleen tuoretta tutkimustietoa ja uusia ajatuksia tarhaajille. Talvipäivät järjestetään Turun keskustan tuntumassa Valtion Virastotalossa 21.–22.1.2023. Talvipäivien ohjelman, hinnat ja linkin ilmoittautumislomakkeeseen löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Lämpimästi tervetuloa Turkuun!

Joko vastasit satokyselyyn?

Vielä ehdit vastata SML:n satokyselyyn. Kysely on auki 22.12.2022 saakka, ja pääset vastaamaan siihen täällä. Ruotsinkieliseen kyselyyn pääsee tästä. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä, sillä satokyselyn perusteella lasketaan vuosittain mehiläishoidon keskeiset tilastotiedot. Kyselyn vastauksista julkaistaan myös yhteenveto Mehiläinen-lehdessä 1/2023. Sähköpostiosoitteensa kertoneiden vastaajien kesken arvotaan yllätyspalkinto!

Hyvää Suomesta -merkin julkaisuluvat kuntoon joulukuussa

SML pyytää kaikilta liiton kautta Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeuden saaneilta tarhaajilta lupaa saada julkaista heidän nimensä tai heidän yrityksensä nimen sekä kotipaikan merkin omilla nettisivuilla. Sivuja ylläpitää merkkiä hallinnoiva Ruokatieto Yhdistys ry. Julkaisulupa tulee antaa tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Jos käytät Hyvää Suomesta -merkkiä etkä ole vielä täyttänyt lomaketta, täytäthän sen joulukuun aikana. Ilman julkaisulupaa merkin käyttöä ei voi enää jatkaa ensi vuoden jälkeen. Mikäli olet lopettanut hunajan tuottamisen tai et enää käytä merkkiä hunajapakkauksessasi, ilmoitathan asiasta Suomen Mehiläishoitajain Liittoon, niin poistamme sinut merkin rekisteristä: sml@hunaja.net tai 010 387 4770.

Mukaan Apimondia-matkalle Chileen

SML järjestää 3.9.–16.9.2023 matkan Chileen Apimondia-kongressiin ja samalla opintomatkan maan mehiläiskohteisiin. Matkalle voi nyt ilmoittautua. Ilmoittautumisohjeet ja alustavan matkasuunnitelman löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Paikkoja matkalle on rajoitetusti, joten kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian.

Muutos Hyvää Suomesta -merkin hakuun

Vuodesta 2023 alkaen Hyvää Suomesta -merkkiä voi hakea aina satokesän päätteeksi 1.8.–31.10. Merkin hakuaika alkaa siis seuraavan kerran elokuun alussa, ja se kestää kolme kuukautta. Muutoksella pyritään helpottamaan lupaprosessin hoitamista liitossa ja siirtämään enemmän resursseja hunajan laadun valvontaan.

Haluatko hunajasi tutkittavaksi Ruotsiin?

SML lähettää tammikuussa hunajanäytteitä Ruotsiin tutkittavaksi. Näytteistä tutkitaan hunajan perusominaisuudet ja haihtuvat aromiyhdisteet. SML:n tutkimusasiantuntija Anneli Salonen ottaa hunajanäytteitä vastaan vielä vuoden loppuun asti. Mikäli siis haluat oman hunajasi tutkimuksiin, otathan pikaisesti yhteyttä Anneliin: 050 470 6411 tai anneli.salonen@hunaja.net. Kaikki näytteitä lähettävät tarhaajat saavat analyysituloksen omista hunajistaan. Lisätietoa tutkimuksesta ja näytteiden lähetyksestä saat marraskuun lopun tarhaajatiedotteesta ja joulukuun Mehiläinen-lehdestä.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Liiton toimisto on kiinni joulunajan 23.12.2022–8.1.2023. Toivotamme kaikille tarhaajille ja hunajanystäville rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta.