Pähkinäpensas on aloittanut kukinnan Etelä-Suomessa. ©Tarja Ollikka / SML

Puhdistuslentojen aika käsillä

Suuressa osassa Suomea mehiläiset ovat jo tehneet puhdistuslentoja. Mikäli yhteiskunta tarvitsee keväistä varroantorjuntaa, sille tulee tehdä oksaalihappokäsittely viikon sisällä puhdistuslennoista. Lisäruokinnan tarve selviää kokeilemalla pesän painoa. Tarvittaessa yhteiskunnille voi antaa 50-prosenttista sokeriliuosta pieninä annoksina puhdistuslennon jälkeen.

Jos olet epävarma kevättoimien tarpeesta tai toteutuksesta, tervetuloa kyselemään ja keskustelemaan aiheesta kevään ensimmäiselle Neuvojan ajankohtaistunnille maanantaina 4.4.

Neuvojan ajankohtaistunnit alkavat

Mehiläisten hoitokausi on pikkuhiljaa alkamassa ja samalla alkavat mehiläishoidon neuvojan ajankohtaistunnit. Ensimmäinen tunti pidetään maanantaina 4.4. kello 14–15. Sen aiheena ovat muun muassa kevätruokinta ja -torjunta sekä talvitappioiden syiden selvittäminen.

Neuvojan ajankohtaistuntien ajankohdat, aiheet ja osallistumislinkit löydät SML:n nettisivujen Neuvojan ajankohtaistunti -alasivulta. Tunnit näkyvät myös etusivun tapahtumakalenterissa.

Peruskurssille maanantai-iltaisin

SML:n kouluttajat alkavat pitää maanantai-iltaisin kello 18–20 mehiläistarhauksen peruskurssin teoriaosuutta webinaarina. Ensimmäinen koulutuskerta on 4.4. Luennoitsijoina toimivat kokeneet kouluttajat. Ensimmäsellä kerralla luennoitsijana on Jaana Nikkilä Joensuusta. Tule kuuntelemaan ja tuo mukanasi uusia aloittajia, mikäli sellaisia lähipiiristäsi löytyy. Mukaan pääset tästä linkistä. Kurssi löytyy myös SML:n nettisivujen tapahtumakalenterista.

SML:n kouluttajien pitämän kurssin on tarkoitus antaa perustiedot mehiläishoidosta ja tukea aloittelevia tarhaajia. Paikallisesti järjestetty kurssi pesäkäynteineen ja käytännön opastuksineen on kuitenkin tärkeä käydä läpi ennen mehiläishoidon aloittamista.

Kiinnostaako keinosiemennyskoulutus?

SML:ssä suunnitellaan parhaillaan kesän koulutuksia. Suunnitteilla on myös keinosiemennyskoulutus kesä-heinäkuun vaihteessa. SML järjestää yhteistyössä Riverian ammatillisen oppilaitoksen kanssa yhden keinosiemennyskoulutuksen Pohjois-Karjalassa. Nyt on pohdinnassa, onko sen lisäksi tarvetta järjestää toinen koulutus hunajan päätuotantoalueella eteläisessä Suomessa.

Mikäli koulutus eteläisemmässä Suomessa kiinnostaa sinua, käy kertomassa kiinnostuksestasi täällä. Siten saamme tietää, onko kahdelle koulutukselle tarvetta. Kysely ei ole sitova.

Asiaa luomuhunajan tuottajille

Luomuasetus on muuttunut ja sen mukana jotkin luomumehiläishoidon ehdot. Muutoksista kerrottiin Mehiläinen-lehdessä 1/2022, ja tietoa löytyy myös Ruokaviraston sivuilta. Jos muutokset askarruttavat, kysymyksiä voi lähettää tutkimusasiantuntija Anneli Saloselle: anneli.salonen@hunaja.net. Ohjeita löytyy myös liiton nettisivuilta.

SML pitää tärkeänä, että luomumehiläistarhaajat pysyvät mukana muutoksissa ja saavat niistä riittävästi ajankohtaista tietoa. Siksi liitto kerää luomutarhaajien yhteystietoja. Jos haluat saada viestejämme luomuasioista, ilmoitathan yhteystietosi osoitteeseen anneli.salonen@hunaja.net.

Apimondia järjestetään Istanbulissa

Apimondia konferenssi on siirretty Venäjän Ufasta Turkin Istanbuliin. Samalla kongressin ajankohta hieman aikaistuu. Kongressi järjestetään 24.–28.8. Istanbul Congress Centerissä. Luvassa on kuitenkin hybridimuotoinen konferenssi eli osa ohjelmasta järjestetään virtuaalisesti. Tietoa Apimondia kongressista ja ohjelmasta löytyy kongressin nettisivuilta.

SML ei järjestä matkaa kongressiin, mutta pyrkii lähettämään edustajan Apimondian maailmanjärjestön viralliseen yleiskokoukseen.

Ilmoittautumiset kehittämisseminaariin tällä viikolla

Mehiläistalouden kehittämisseminaariin tulee ilmoittautua viimeistään perjantaina 25.3. Ilmoittautumislinkki on lähetetty yhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille. Mikäli linkki ei ole saapunut tai se on joutunut hukkaan, otathan yhteyttä Virpi Aaltoseenvirpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428. Jokaisesta yhdistyksestä toivotaan paikalle 1–2 osallistujaa.

Mehiläistalouden kehittämisseminaari järjestetään Ikaalisten Spa & Resortissa 9.–10.4. Seminaarin ohjelman löydät SML:n nettisivujen tapahtumakalenterista. Tapahtuman ruokailut ja majoitus ovat osallistujille maksuttomia. Matkat osallistujien tulee maksaa itse.