Nuoret tarhaajat kesällä Prahaan

Nuorten mehiläistarhaajien kansainvälinen IMYB-kokoontuminen (International Meeting of Young Beekeepers) järjestetään Tšekissä Prahassa 2.–6.7.2022, mikäli uusi koronaepidemia-aalto ei estä tapahtumaa. Alun perin kokoontuminen oli tarkoitus järjestää ensi kesänä Venäjällä, mutta Ukrainan sodan vuoksi tapahtuma päätettiin perua. Järjestäjät ovat nyt kuitenkin löytäneet tapahtumalle korvaavan paikan, ja kokoontuminen järjestetään hiukan pienimuotoisempana kuin aiempina vuosina.

Haluaisitko mukaan? Ota yhteyttä!

Vuoden 2018 IMYB järjestettiin Ranskassa. ©Virpi Aaltonen / SML

SML lähettää Prahaan kolmen nuoren ja kahden huoltajan tiimin. Tapahtumaan osallistuvien nuorten tulee olla noin 13–17-vuotiaita, ja heillä tulee olla jonkin verran kokemusta mehiläishoidosta. Koska osallistuminen tulee varmistaa jo toukokuun alussa, toivoisimme, että tapahtumasta kiinnostuneet nuoret ottaisivat pikaisesti yhteyttä SML:n nuorisotoimikunnan sihteeriin Virpi Aaltoseen. Helpoiten se käy laittamalla Virpille sähköpostin, jossa nuori tarhaaja esittelee itsensä ja kertoo hiukan mehiläishoitotaustastaan sekä kielitaidostaan. Lisätietoja saa mielellään kysyä Virpiltä puhelimitse (050 382 2428) tai sähköpostitse (virpi.aaltonen@hunaja.net).

Tällä kertaa IMYBissä ei pystytä järjestämään mehiläistaitokilpailua, joka yleensä on ollut ohjelmassa. Luvassa on kuitenkin kiinnostavia retkiä, mehiläistaitojen opetusta ja osallistujamaiden kulttuuriin – ja tietysti toisiin nuoriin – tutustumista. IMYBin organisaatio ja SML maksavat matkat, majoituksen ja ruuat. SML:n puolesta lähtee mukaan kaksi huoltajaa. Mikäli nuoria hakijoita on enemmän kuin mukaan voidaan ottaa, nuorisotoimikunta valitsee matkaanlähtijät.

COLOSS-kysely on avattu

Kaikille mehiläishoitajille tarkoitettu COLOSS-talvitappiokysely on avattu. Pyydämme tarhaajia pesämäärästä ja pesien selviytymisestä riippumatta vastaamaan kyselyyn, jotta saamme mahdollisimman kattavaa tietoa menneen talven pesätappioista ja niiden syistä. Voit katsoa uusimmasta Mehiläinen-lehdestä lomakkeen kysymykset ennen vastaamista ja etsiä niitä varten tarvittavat tiedot muistiinpanoistasi. Siten vastaaminen käy nopeasti.

Pääset vastaamaan suomenkieliseen kyselyyn tästä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tästä. Lue kysymykset huolellisesti ja vastaa kaikkiin, joihin voit. Kyselyssä on aikakatkaisu, joten kannattaa täyttää se reippaasti kerralla. HUOM! Vain loppuun asti täytetyn kyselyn tiedot tallentuvat. Muista myös painaa lopuksi Lähetä-painiketta. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on 13.6.2022.

Tänä vuonna kaikkien kyselyn loppuun asti vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan varroapohja. Kiitos kaikille vastaajille ja onnea arvontaan!

Miten juhlit maailman mehiläispäivää?

Maailman mehiläispäivää vietetään taas 20.5. Olisi hauskaa, jos paikallisyhdistykset ja yksittäiset mehiläistarhaajatkin huomioisivat päivän mahdollisuuksien mukaan. Liitto lähettää päivästä mediatiedotteen, johon kootaan tarhaajienkin tapahtumat. Kerro siis maailman mehiläispäivän suunnitelmistasi myös SML:ään osoitteeseen: virpi.aaltonen@hunaja.net.

Maailman mehiläispäivää voi viettää ainakin Yle Areenassa, sillä Talvipäivillä ennakkonäytöksenä nähty Mehiläiskesä-lyhytelokuva tulee tuolloin Yle Areenan ohjelmistoon. Kannattaa käydä katsomassa! Elokuvan ohjaaja Ida-Maria Olva on itsekin harrastajatarhaaja, ja elokuvan teosta kirjoitettiin Mehiläinen-lehdessä 5/2020.