Suomen paras hunaja -kilpailun purkin tulee olla noin 10 cm korkea, pyöreäkylkinen, 500 grammaa hunajaa vetävä lasipurkki. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Hunajakilpailun näytteet Helsinkiin

Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun näytteet tulee toimittaa SML:n toimistolle Helsinkiin 3.10.–23.10.2022. Voit toimittaa hunajasi liittoon Postin tai Matkahuollon kautta – tai tulla tuomaan hunajasi paikan päälle. Tarkat kilpailuohjeet löytyvät SML:n nettisivuilta. Suomen parhaat hunajat valitsee Sadonkorjuuseminaarin yleisö 5. marraskuuta Hyvinkäällä.

Huomiota hunajan säilytykseen

Nyt kun ainakin suurin osa kesän hunajasadosta on lingottu, on hyvä muistuttaa hunajan oikeanlaisesta säilytyksestä. Hunaja tulee varastoida aina elintarvikekelpoisiin astioihin. Sitä ei voi säilyttää esimerkiksi alumiinisissa astioissa, sillä hunaja on hapanta ja syövyttää säilytysmateriaalia herkästi. Lisäksi hunaja tulee pakata ilmatiiviisti ja säilyttää viileässä, kuivassa tilassa auringonvalolta suojattuna. Säilytys liian lämpimässä vanhentaa hunajaa normaalia nopeammin. Hunaja on erittäin hyvin säilyvä elintarvike, mutta vain silloin, kun se varastoidaan oikein.

Vastaathan kyselyyn hunajan hinnasta

SML:n jokasyksyinen hintakysely on jälleen avattu. Kyselyllä halutaan saada kokonaiskuva hunajan myyntihinnoista ympäri maata ja kartoittaa hunajan hintaan vaikuttavia tekijöitä. Olisi hyvä, jos mahdollisimman moni tarhaaja ehtisi täyttää kyselyn, jotta saisimme realistisen kuvan tämänhetkisestä hintatilanteesta. Kysely löytyy täältä, ja sen täyttäminen vie vain muutaman minuutin.

Sadonkorjuuseminaariin voi ilmoittautua

Mehiläishoito-ohjelman Sadonkorjuuseminaari ja Suomen paras hunaja 2022 -kilpailu järjestetään lauantaina 5.11.2022 Hyvinkäällä Kipinätalossa. Seminaarissa ruotsalainen tutkija Viktoria Bassani kertoo uusista hunajantutkimusmenetelmistä; lisäksi aiheina ovat esimerkiksi hunajan kosteus ja kanervahunajan ominaisuudet. Seminaariin tulee ilmoittautua viimeistään 20.10.2022. Helpoiten se käy SML:n nettisivujen kautta. Sivuilta löydät myös seminaarin tarkan ohjelman.

SML:n vuosikokous pidetään totuttuun tapaan Sadonkorjuuseminaarin jälkeen, sunnuntaina 6.11. Kokous järjestetään Scandic Hyvinkää -hotellissa. Myös vuosikokoukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautua voit Sadonkorjuuseminaarin ilmoittautumislomakkeella.

Mitä mehiläispesistäsi löytyy?

INSIGNIA-EU-projektissa käytetään mehiläisyhteiskuntia bioindikaattoreina eli tutkitaan, millaisia jäämiä mehiläispesiin päätyy ympäristöstä ja mehiläishoitotoimien vaikutuksesta. Pesistä tutkitaan myös mikromuovit ja raskasmetallit. Projektissa kerätään näytteitä kaikista EU-maista. Jokainen tutkimustarha valitaan edustamaan tiettyä ympäristöä eli kaupunkia, maaseutua tai metsää tai luonnontilaista aluetta. Suomesta mukaan otetaan 10 koetarhaa, joista kerätään siitepölynäytteitä parin viikon välein. Jokaisen maan koordinaattori auttaa ja tukee tarhaajia näytteiden otossa ja lähettää näytteet laboratorioon.

Otathan yhteyttä Maritta Martikkalaan jo tällä viikolla, jos haluat olla mukana projektissa tai haluat siitä lisätietoa. Yhteystiedot: maritta.martikkala@hunaja.net, 050 3030890.

Hyvää Suomesta -hakemukset liittoon lokakuussa

Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeuden hakemuksia otetaan tänä vuonna vastaan lokakuun loppuun asti. Muistathan tehdä hakemuksen ajoissa. Merkin käyttöoikeutta tulee hakea SML:n nettisivuilta löytyvällä päivitetyllä hakemuksella. Sivuilta saat myös lisää tietoa Hyvää Suomesta -merkin käytöstä hunajapakkauksissa.

Miten hyödyit More than honey -hankkeen koulutuksista?

More than honey -koulutushankkeen ohjausryhmässä toivottiin tietoa hankkeen vaikuttavuudesta. Siksi keräämme kyselyn avulla kaikilta hankkeen koulutuksiin osallistuneilta palautetta koulutusten vaikutuksesta esimerkiksi mehiläishoitoon, muiden mehiläispesän tuotteiden tuottamiseen ja uusien tuotteiden syntymiseen. Kyselyyn vastaaminen vie vain pari minuuttia. Jokainen vastaus on tärkeä, kun viestimme hankkeen vaikuttavuudesta. Kyselyyn pääset vastaamaan täältä.

More than honey -hankkeen materiaalit

More than honey -koulutushankkeen aikana tehtiin paljon materiaaleja eri aiheista. Niiden käyttäminen on vielä mahdollista, ja suurin osa niistä jää SML:n käyttöön hankkeen päättymisen jälkeen. Materiaaleja on laitettu talteen SML:n nettisivuille. Listaus kaikista materiaaleista löytyy täältä. Jos listassa ei ole linkkiä tiettyyn materiaaliin, voit pyytää sen Anneli Saloselta: anneli.salonen@hunaja.net, 050 4706411.