Erakkomehiläinen pajulla. ©Tarja Ollikka / SML

Tervetuloa torstain pölyttäjäiltaan

Suomen lyhyen kesän aikana luonnonpölyttäjät ja tarhamehiläiset keräävät satoa samoilta mesilaitumilta. Mitä mehiläishoitajan pitäisi huomioida, kun hän tuo uudelle alueelle mehiläistarhan? Voivatko tarhamehiläiset häiritä alueen luonnonpölyttäjiä?

Pölyttäjäwebinaarissa huomenna torstaina 9.2. klo 18 alkaen Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Janne Heliölä kertoo, miten mehiläistarhaajat voivat huomioida luonnonpölyttäjät tarhaustoiminnassaan. Webinaarin toisena asiantuntijana on Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta. Hän kertoo vertailusta, jossa selvitettiin lähellä toisiaan sijaitsevien metsä- ja peltoalueiden pölyttäjälajeja.

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä ja keskustelemaan heidän kanssaan näistä mielenkiintoisista aiheista! Mukaan pääset tästä linkistä. Osallistumislinkin ja lisätietoa webinaarista löydät myös SML:n nettisivuilta.

Webinaari mehiläistalouden kannattavuuskirjanpidosta

Kannattavuuskirjanpito-webinaarissa torstaina 16.2. klo 18 alkaen selvitellään mehiläishoidon kannattavuuden laskemista ja sitä, miten oman tarhauksensa kannattavuutta voi seurata. Asiantuntijoina webinaarissa ovat Arto Latukka ja Marja Vilja Luonnonvarakeskuksesta.

Lisäksi Webinaarissa kerrotaan:

  • mitä Luken kannattavuuskirjanpitoon liittyminen edellyttää ja mitä tietoja sen aloittamiseen tarvitaan
  • mitä tietoja kirjanpitoon toimitetaan vuosittain ja miten tietoja käsitellään
  • miten laskennasta saatuja tuloksia hyödynnetään.

Tervetuloa mukaan sekä kannattavuuskirjanpidosta kiinnostuneet että jo mukana olevat tarhaajat! Voit ilmoittautua webinaariin sähköpostitse Anneli Saloselle: anneli.salonen@hunaja.net. Ilmoittautuessasi voit esittää myös kannattavuuskirjanpitoon liittyviä kysymyksiä. Pääset webinaariin mukaan tästä linkistä.

Pölyttäjähanke kaipaa siitepölyä ja tiloja

SML:n uuden Kotimaisia pölyttäjä kaupallisille puutarhaviljelmille -hankkeen kimalaiskasvatuskokeissa tarvitaan keväällä suurehkoja määriä siitepölyä kimalaistoukkien ravinnoksi. Löytyisikö sinulta useamman kilon erä siitepölyä, jonka voisit myydä hankkeelle? Yhteiskuntien hyvän kasvun ja terveyden kannalta siitepölyn tulisi olla kotimaista; kuivaamatonta eli esimerkiksi viime vuonna tuoreena pakastettua ja kerätty pesistä, joiden EKM-testitulokset ovat negatiiviset.

Myöhemmin hankkeessa puolestaan tarvitaan suurehkoja tiloja kimalaisten kasvatukseen. Tarkoitukseen voisivat soveltua esimerkiksi käyttämättömät maatila- tai hallirakennukset, jotka voitaisiin muokata kasvattamotiloiksi. Jos sinulla olisi tarjolla sopiva siitepölyerä tai sopiva tila kimalaiskasvatukseen, otathan yhteyttä hankkeen projektipäällikkö Anna-Maria Borshagovskiin: anna-maria.borshagovski@hunaja.net tai 050 3104018.

Kehittämisseminaari maaliskuussa Nuuksiossa

Mehiläistalouden CAP-rahoitteinen kehittämisseminaari pidetään 18.–19.3. Kirkkonummella Hotelli Nuuksiossa. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia mehiläisalaan ja SML:n toimintaan liittyviä aiheita. Kutsut tilaisuuteen on lähetetty paikallisyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille. Tilaisuuteen toivotaan kahta osallistujaa jokaisesta paikallisyhdistyksestä. Ilmoittautua voi tästä linkistä viimeistään 2.3.2023. Ilmoittautumislinkki ja lisää tietoa seminaarin ohjelmasta on myös SML:n nettisivuilla. Tervetuloa!

Lähtisitkö nuorten tarhaajien tapaamiseen Sloveniaan?

SML osallistuu jälleen ensi kesänä nuorten mehiläishoitajien kansainväliseen tapaamiseen IMYBiin. International Meeting of Young Beekeepers -kokoontuminen järjestetään tällä kertaa 3.–7.7. Sloveniassa. Tapaaminen on tarkoitettu 12–17-vuotiaille mehiläistarhausta harrastaville nuorille. Tapahtumassa pidetään joukkueittain tapahtuva mehiläistaitokilpailu; lisäksi luvassa on muuta mukavaa mehiläisaiheista ja kulttuuriin liittyvää ohjelmaa.

SML kokoaa tapahtumaa varten kolmen nuoren ja kahden täysi-ikäisen huoltajan joukkueen. Tapahtumasta kiinnostuneiden nuorten tulisi lähettäa tiivis hakukirje liiton viestintäasiantuntijalle Virpi Aaltoselle 10.3.2023 mennessä osoitteeseen virpi.aaltonen@hunaja.net. Kirjeessä tulee kuvailla omaa mehiläishoitotaustaansa, kielitaitoaan ja yleensä itseään – kertoa siis, miksi on juuri sopiva lähtijä kokoontumiseen. IMYBiin lähtijät päättää SML:n nuorisotoimikunta, ja kaikille matkalle hakeneille tiedotetaan asiasta maaliskuun loppuun mennessä. Matka on osallistujille ilmainen. Lisätietoa tapahtumasta on tapahtumaa koordinoivan ICYBin nettisivuilla.

Opintomatkalle Chileen voi vielä ilmoittautua

SML järjestää 3.9.–16.9.2023 matkan Chileen Apimondia-kongressiin ja samalla opintomatkan maan mehiläiskohteisiin. Tarkempia tietoja matkasta ja alustavan matkasuunnitelman löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Varsinainen Apimondia-kongressi on heti matkan aluksi 4.–8.9. SML:n käytössä on paikallinen suomenkielinen opas, jonka avustuksella Santiagoon ja sen ympäristöön tutustuminen onnistuu mukavasti myös kongressin aikana. Kongressipäivien jälkeen on sovittu vierailuja erilaisissa mehiläiskohteissa.

Voit varmistaa paikkasi matkalle maksamalla ennakkomaksun ja ilmoittautumalla mukaan tämän linkin kautta avautuvalla lomakkeella. Lentojen varaukset on jo tehty, mutta ennakkomaksuaikaa on jatkettu helmikuun loppuun. Varaathan kuitenkin paikkasi ajoissa.