Mehiläiskaava:

Tarvittavan mehiläismäärän laskeminen kasvihuonepölytykseen

Taimien istuttaminen käynnissä. Sen jälkeen kasvihuone on valmis vastaanottamaan mehiläiset. Kuva: Jussi Huttunen, Metsäpellon mansikat Oy

Kun mehiläisiä käyttää kasvihuonepölytyksessä, on tiedettävä, kuinka suuri määrä mehiläisiä on sopiva plöytettävälle kukkamäärälle. Konsultoimme alankomaalaista pölytysasiantuntijaa ja konsulttia (Alveus AB Consultancy), joka neuvoi meille, kuinka selvitetään tarvittava vähimmäismäärä mehiläisiä.

Mehiläisyhteiskunnassa täytyy olla sikiöitä, jotta lentomehiläiset ovat motivoituneita keräämään niilee ruokaa eli siitpeölyä. Jotta yhteiskunta olisi tehokas keräämään siitpeölyä, siinä on oltava vähintään 5000 yksilöä. 20 000 yksilöä on puolestaan liian suuri. Liian suuri yhteiskunta ei enää kerää siitpeölyä niin tehokkaasti, ja onkin parempi, jos pölytystyössä on muutama pienempi yhteiskunta kuin yksi suuri. Pölytyksen alkuvaiheessa on hyvä aloittaa esimerkiksi 5000 – 10 000 yksilön yhteiskunnalla ja tarvittaessa lisätä yhteiskuntia tai kasvattaa olemassa olevia.

Tarvittavaan mehiläismäärään vaikuttaa oleellisesti se, paljonko kukkia kasvihuoneessa on pölytettävänä. On myös oleellista tietää, että yksi mehiläinen kerää siitepölyä noin sadasta kukasta päivässä, ja että 25 % yhteiskunnan mehiläismäärästä on lentomehiläisiä eli ruoanhakijoita. Tästä voimme laatia seuraavat ohjeet:

  1. Selvitä, paljonko on pölytettäviä kukkia
  2. Jaa kukkamäärä sadalla = Tarvittavien ruoanhakijoiden lukumäärä
  3. Tuplaa lukumäärä (konsultin neuvo, jolla huomioidaan se, etteivät kaikki lentomehiläiset aina kerää siitepölyä suurimman potentiaalinsa mukaan)
  4. Kerro neljällä = Koko yhteiskunnan väkimäärä

Saatua lukua voi jakaa sen mukaan, kuinka suuria yhteiskuntia haluaa kasvihuoneeseen tai kuinka suuria on tarjolla.

Tästä voidaan tehdä yksinkertainen kaava:

 

Päivän päätteeksi kannattaa tarkistaa kukat: Jos kukissa on illalla siitepölyä, mehiläisiä on liian vähän. Niitä kannattaa lisätä, ellei pesässä ole tarpeeksi pesämehiläisiä, joista tulisi pian lentomehiläisiä. Jos siitepölyä ei näy kukissa, mehiläisiä on tarpeeksi tai liikaa. Tilannetta kannattaa seurata tarkoin etenkin kukinnan alkaessa ennen kukintahuippua. Jos mehiläismäärä on liian suuri, voi tapahtua ylipölytystä eli liian suuren pölyttäjämäärän aiheuttamia kukkavioituksia. Tällöin mehiläismäärää kannattaa pienentää.

– Anna-Maria Borshagovski, Suomen mehiläishoitajain liitto SML ry