Sieni-spelttirisotto on maustettu hunajalla. ©Satokausikalenteri

Satokysely on avattu

Vuoden tärkeimmät mehiläistarhausluvut selvitetään näin loppuvuodesta SML:n satokyselyssä. Liitto toivookin, että jokainen tarhaaja käyttäisi muutaman minuutin kyselyn täyttämiseen. Kyselystä saadaan liiton toimintaa varten arvokasta tietoa kuluneesta mehiläisvuodesta sekä tarhauksen kehittymisestä ja haasteista. Tietoja hyödynnetään lisäksi tarhaajien edunvalvonnassa ja viranomaisten kyselyihin vastattaessa.

Pääset täyttämään satokyselyn täältä. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan yllätyspalkinto!

Loppuvuoden koulutukset

Vuosi kallistuu kohti loppuaan, mutta vielä marras-joulukuussakin on tilaisuuksia kouluttautua ja kohdata muita tarhaajia erilaisissa webinaareissa.

  • SML pitää yhdessä MTK:n kanssa webinaarin tuottajaorganisaatioista ja niiden hyödyistä tiistaina 21.11. kello 18 alkaen. Tuottajaorganisaatiolla tarkoitetaan yhden tai useamman maataloustuotteen tai -tuotealan tuottajien perustamaa yhteenliittymää, joka on hakenut ja saanut tuottajaorganisaatiostatuksen. Webinaarin kohderyhmänä ovat ensisijaisesti ammattitarhaajat, mutta kaikki mehiläishoitajat ovat tervetulleita mukaan. Puhujavieraana webinaarissa on Taru Antikainen MTK:sta. Pääset osallistumaan webinaariin tästä linkistä, ja osallistumislinkki löytyy myös tapahtuman nettisivuilta.
  • Kannattavuuskirjanpitowebinaarissa maanantaina 27.11. kello 18 alkaen käydään läpi SML:n ja Luken kannattavuuslaskelmat hunajantuotannosta ja mehiläistarhauksesta. Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden Arto Latukan ja Marja Viljan johdolla pohditaan, onko hunajantuotanto kannattavaa ja miten kannattavuuteen voidaan vaikuttaa. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki mehiläistarhaajat. Osallistumislinkin tilaisuuteen löydät tapahtuman nettisivulta.
  • Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hankkeen webinaarissa 28.11. selviää, mitä hankkeessa on tähän mennessä opittu kimalaisten kasvatuksesta ja käyttömahdollisuuksista. Lue seminaarin kutsukirje tästä tai käy tutustumassa siihen hankkeen sivuilla. Webinaari alkaa 17.30.
  • Havaintotarhaajaseminaari järjestetään tänä syksynä etätapahtumana. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta kokoontuminen on tarkoitus pitää joulukuun alussa. Tiedotamme seminaarista lisää hieman myöhemmin.

Talvipäivät vietetään Jyväskylässä

Suomen Mehiläishoitajain Liiton vuoden päätapahtuma ovat tammikuun lopulla järjestettävät Talvipäivät. Seuraavat Talvipäivät järjestetään Jyväskylässä, Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMKin tiloissa 20.–21.1.2024. Viikonloppu kannattaa laittaa jo kalenteriin. Päivitämme ohjelman ja tarkemmat tiedot seminaarista myöhemmin tapahtuman nettisivulle.

Tilaa pohjoismaisia mehiläislehtiä

Suomen Mehiläishoitajain Liiton kautta voi jälleen tilata edullisesti muiden pohjoismaisten mehiläishoitojärjestöjen jäsenlehtiä. Vuoden 2023 tilaushinnat ovat: Ruotsin Bitidningen 55 €, Norjan Birøkteren 55 € ja Tanskan Tidsskrift for Biavl 50 €. Kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen!

Tilaus tehdään maksamalla halutun lehden tilausmaksu SML:n tilille FI69 5721 5020 0014 55. Viestisarakkeeseen tulee kirjoittaa selvästi tilaajan nimi ja osoite sekä tilatun lehden nimi. Tilaukset tulee ehdottomasti tehdä 19.11.2023 mennessä.

Kunniakirjat ensi viikolla postiin

Lämmin kiitos kaikille Sadonkorjuuseminaariin ja hunajakilpailuun osallistuneille! Olemme tallentaneet seminaarin diaesityksiä nettisivuillemme. Jos et päässyt paikalle tai jokin jäi seminaarissa askarruttamaan, voit käydä vilkaisemassa esityksiä täältä. Kaikkia esityksiä sivuilta ei löydy, sillä joissain dioissa oli julkaisemattomia tutkimustuloksia tai muuta tietoa, jota ei voida nettisivuilla julkaista. Esimerkiksi hunajakilpailun äänestystulokset voi kuitenkin halutessaan sivuilta tarkastaa.

Laatuvaliokunta arvioi kaikki Suomen paras hunaja -kilpailuun osallistuneet hunajat 21.10. Lähetämme nämä laatuarviot osallistujille sähköpostitse ensi viikolla. Samoin kilpailussa myönnetyt kunniakirjat lähtevät ensi viikolla postin kautta eteenpäin.

Satokausikalenteri ja muut jäsenedut

SML:n jäsenetuihin kuuluvat muun muassa Mehiläinen-lehti, monet maksuttomat koulutukset ja neuvontapalvelut, Kuningatar-purkin käyttöoikeus sekä ammatillinen vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Liitolla on kuitenkin myös vuosittain vaihtuvia jäsenetuja. Tänä vuonna liitto on tehnyt markkinointiyhteistyötä Satokausikalenterin kanssa, ja siksi SML:n jäsenet voivat tilata ensi vuoden Satokausikalenterin tai muita yrityksen nettikaupan tuotteita 30 prosentin alennuksella. Kannattaa käydä tarkastamassa kaikki liiton jäsenedut SML:n nettisivujen jäsenosiosta: hunaja.net/liitto/organisaatio -> Kirjaudu jäsensivuille.

PS. Kuvan sieni-spelttirisoton ohjeen löydät Satokausikalenterin somejulkaisuista ja paperikalenterista 2024 sekä SML:n nettisivujen reseptit-osiosta.