Havaintotarhaajaseminaarissa puhutaan myös jalostusarvostelusta. Kuvassa emojen jalostusarvostelutarha. @Tarja Ollikka

Ilmoittaudu havaintotarhaajaseminaariin

Havaintotarhaajaseminaari järjestetään 16.–17.3. Oriveden kampuksella. Seminaari on tarkoitettu kaikille havaintotarhaus-toiminnassa mukana oleville sekä siitä kiinnostuneille. Luvassa on asiaa ainakin varroaseurannasta, jalostusarvostelusta, vaakapesistä, digimittauksista, siirtotarhauksesta ja varaemojen talveuttamisesta. Lisäksi Juhani Lundén puhuu varroankestävyyden jalostuksen nykytilanteesta Euroopassa.

Seminaari on osallistujille ilmainen, mutta matkat, majoitukset ja ruokailut ovat omakustanteisia. Seminaariin on ilmoittauduttava 1.3. mennessä. Pääset ilmoittautumaan seminaariin tästä. Majoitus- ja ruokailukulut laskutetaan osallistujilta ilmoittautumislomakkeen tietojen mukaan. Lisätietoja seminaarista saat SML:n nettisivuilta tai mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalalta: maritta.martikkala@hunaja.net tai 050 3030 890.

Tarina myy niin hunajan kuin muutkin mehiläistuotteet

SML järjestää yhdessä Tarinakone Oy:n kanssa Erotu tarinallistamisella -markkinointityöpajan. Työpajassa pohditaan, miten tuotteen tarinan avulla voidaan tuoda esiin sen alkuperä, vastuullisuus ja ainutlaatuisuus ja siten edistää sen myyntiä. Osallistujat tunnistavat tarinallistajan johdolla yrityksensä tarinaelementtejä ja laativat omalle yritykselleen tai tuotteelleen ydintarinan.

Koulutus pidetään tiistaina 12.3. kello 17.30–20.30 Helsingissä. Koulutuspaikkana on Perho liiketalousopiston auditorio Malmin kampuksella, osoitteessa Vanha Helsingintie 13. Koulutuksen hinta on 75 euroa, ja tapahtumaan ilmoittaudutaan ostamalla koulutus SML:n nettikaupasta. Koulutus on tarkoitettu vain SML:n jäsenille, ja mukaan mahtuu 30 osallistujaa (minimi 20) ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisää markkinointityöpajasta voi lukea SML:n tapahtumasivuilta.

Tuottajakysely kartoittaa tarhaustapoja

SML kaipaa tarkempia tietoja siitä, miten mehiläisiä tarhataan Suomessa. Uudella tuottajakyselyllä keräämme tietoa mehiläishoidon tilasta ja toteutuksesta maassamme. Kyselystä saatavan tiedon avulla voimme esimerkiksi kehittää liiton koulutuksia ja muuta toimintaa mehiläishoitajien haluamaan suuntaan. Pääset vastaamaan kyselyyn täältä. Lisätietoa kyselystä antaa Anneli Salonen: 050 470 6411.

Muista kirjata talvitappiot

Talvisää on ollut varsin ailahtelevaista, mikä saattaa aiheuttaa haasteita myös mehiläisten talvehtimiselle. Mikäli havaitset talvitappioita, ne kannattaa kirjata ylös viipymättä, samoin kuin niiden mahdolliset syyt. Jos talvitappiot näyttävät tarhauksessasi poikkeuksellisen suurilta, voit ottaa yhteyttä mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalaan – selvitellään yhdessä tappioiden syitä. Talvitappiokysely avautuu huhtikuun lopussa.

Ammattitarhaajien yhteystiedot ylös

Liitto kerää ammattitarhaajien yhteystietoja, jotta tiedon välittäminen ammattilaisia kiinnostavista tapahtumista ja koulutuksista sekä viranomaisasioista onnistuisi entistä paremmin. SML kehittää toimintaansa tukemaan paremmin myös ammattimaista mehiläishoitoa. Mikäli olet ammattitarhaaja tai aiot sellaiseksi ja haluaisit mukaan postituslistalle, vastaathan tästä linkistä aukeavaan yhteystietokyselyyn.

Tulevia tapahtumia

Tule mukaan liiton koulutuksiin ja tapahtumiin! Tarinallistamistyöpajan ja havaintotarhaajaseminaarin lisäksi keväällä järjestetään muun muassa seuraavat tilaisuudet:

  • Kouluttajakoulutus järjestetään webinaarina 14.3. kello 18 alkaen. Aiheina ovat esimerkiksi parveilun estäminen, parvipuhelimen toiminta sekä SML:n kirjaprojektit. Lisätietoa koulutuksesta saat SML:n tapahtumasivulta.
  • SML:n ja Hämeen Ammatti-instituutin lajihunajapäivä pidetään Lepaan kampuksella 4.5.2024 klo 10–16. Päivän aikana lajihunajan tuottajat kertovat keruukokemuksiaan, esitellään SML:n uusi lajihunajaopas ja pidetään lajihunajien maistelukoulu. Päivän päätteeksi on mahdollista osallistua lajihunajien tunnistustenttiin. Tarkempia tietoja päivän ohjelmasta päivitetään mahdollisimman pian tapahtuman nettisivuille.
  • Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke järjestää toukokuun lopulla vierailun Sauvoon marjaviljelmille, joilla käytetään mehiläisiä kasvihuoneessa ja kasvutunnelissa. Tarkempi aikataulu ja ohjelma julkaistaan hankkeen sivuilla ja siitä tiedotetaan myöhemmin tarhaajatiedotteissa.