Mehiläisten parveilukausi on alkanut
Mehiläisten parveilukausi on käynnistynyt Etelä-Suomessa. Nyt onkin erittäin tärkeää tarkkailla pesiään ja estää parveilu ajoissa. Tietoa parveilun estosta löydät esimerkiksi parveilun hallintaa käsittelevän webinaarin tallenteesta sekä Mehiläinen-lehden 2/2023 sivuilta 40–41. Mehiläinen-lehden sähköinen arkisto on SML:n nettisivujen jäsenosiossa.
SML:n yleisölle tarkoitettu parvipuhelin toimii elokuun loppuun asti numerossa 050 3444 297 joka päivä kello 8–20. Parvipuhelimen päivystäjä välittää tiedot parvista parvenpelastajien WhatsApp-ryhmiin. Pyritään kuitenkin yhteisvoimin siihen, että parvenpelastajilla olisi mahdollisimman vähän töitä: ehkäistään parveilu omilla pesillä ja haetaan parvet pois ainakin omalta tarhausalueelta. Mikäli haluaisit mukaan parvenpelastajiin, ota yhteyttä Anneli Saloseen: 050 470 6411, anneli.salonen@hunaja.net.
Ilmoitathan talvitappiosi!
Mehiläiskesä on kuumimmillaan, mutta toivomme, että mahdollisimman moni tarhaaja katsoisi vielä taaksepäin ja ilmoittaisi talvitappionsa COLOSS-kyselyssä. Kyselyyn tarvittaisiin kipeästi lisää vastauksia, jotta talvitappioista ja niiden syistä saataisiin realistinen käsitys. On yhtä tärkeää ilmoittaa suuret tappiot kuin se, että tappioita ei ollut lainkaan. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, ja kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan varroatesteri.
Löydät linkin suomenkieliseen kyselyyn tästä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tästä. Mikäli jokin talvitappioissa tai kyselyssä askarruttaa, voit soittaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalalle: 050 3030 890. Tarpeen tullen tappioiden syitä analysoidaan laboratoriossa. Kiitos kaikille osallistujille!
Muista tehdä pesätukihakemus ajoissa
Mehiläistalouden pesäkohtaista talveutustukea voi hakea 18.6.2024 asti. Tukea haetaan Vipu-palvelun kautta. Tarkat ohjeet tuenhakuun ja linkki Vipu-palveluun ovat Ruokaviraston sivuilla. Haussa on erittäin tärkeää noudattaa ohjeita huolellisesti ja liittää mukaan kaikki pyydetyt dokumentit. Mikäli hakemusten käsittely kuormittaa käsittelijöitä kohtuuttomasti, on vaarana, että tuensaajien joukkoa rajataan tulevaisuudessa.
Tarhapaikkoja ja pölytystä uudelta kartalta
SML:n nettisivulla on uusi kartta, johon viljelijät voivat jättää yhteystietonsa, jos haluavat tarhamehiläisiä viljelmilleen pölytystyöhön. Palvelun tavoitteena on saada viljelijälle parempilaatuinen ja runsaampi sato ja löytää mehiläistarhaajille hyviä hunajankeruualueita – mahdollisesti myös lajihunajantuotantoon. Kartan avulla viljelijät ja tarhaajat voivat löytää helpommin toisensa.
Tietoa kartasta levitetään viljelijöille, jotta se saadaan hyötykäyttöön jo tänä kesänä. Jos sinulta pyydetään mehiläisiä pölytyspalveluun etkä voi itse toimittaa niitä paikalle, viljelijä kannattaa ohjata ilmoittamaan viljelmänsä uudella kartalla. Kartta ja viljelijän ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta hunaja.net/polytys/viljelijalle.
Mehiläisrekisteri poistui käytöstä
SML on kannustanut muutaman vuoden ajan tarhaajia merkitsemään tarhapaikkansa Mehiläisrekisteri.fi-palveluun. Palvelu päätettiin lakkauttaa keväällä 2024, sillä liiton digipalveluja haluttiin keskittää ja Mehiläisrekisterin tyyppisen räätälintyönä tehdyn koodin siirtäminen moderneihin alustoihin olisi mahdotonta. Palvelun ylläpito ja säilyttäminen hyvän tietojenkäsittelytavan mukaisena vaatisi merkittävää rahallista panostusta ja teknisiä resursseja, joita ei pidetä järkevinä.
Tule seuraamaan kimalaisten kasvatusta
Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke järjestää kimalaistenkasvatuspäivän perjantaina 28.6. klo 10–15 Oulun yliopistolla. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kimalaisten kasvattajat, kasvatusta suunnittelevat ja kasvatustoiminnasta kiinnostuneet henkilöt. Luvassa on hankkeen kasvattikimalaisten ja kasvatustilojen esittelyä, luentoja aiheesta ja keskustelua kotimaisen kimalaiskasvatuksen tulevaisuudesta. Lisätietoa tapahtumasta sekä ilmoittautumislomake löytyvät täältä. Tapahtumaan tulee ilmoittautua viimeistään 14.6.
Karhuvahinkojen ilmoittaminen
Mikäli tarhallasi sattuu karhuvahinko, ilmoitathan siitä sekä viranomaisille että liittoon. Tieto karhuvahingosta ei välity SML:ään viranomaisten kautta eikä liiton kautta viranomaisille. SML:n nettisivujen Karhut-alasivulta löydät ohjeet, miten toimia karhuvahingon sattuessa sekä linkin, jolla vahingon voi ilmoittaa SML:n karhukarttaan. Sivuilla on tietoa myös karhuvahinkojen estämisestä. Karhukartan kautta tieto vahinkoa aiheuttavasta karhusta päätyy myös lähitarhaajien tietoon.
Bongaa pölyttäjiä
Suomen ensimmäistä pölyttäjäviikonloppua vietetään luonnonkukkien päivän yhteydessä 15.–16.6. Tavoitteena on selvittää kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa sekä innostaa ihmisiä pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään. Pölyttäjäviikonloppua koordinoi Suomen ympäristökeskus, jossa on tehty pölyttäjien tunnistuksen avuksi myös esite. Esitteen ja havaintojen ilmoittamislomakkeen löydät polyttajat.fi-nettisivuilta.
Lomakausi alkaa liitossakin
Kesälomakausi alkaa SML:ssä kesäkuun puolivälissä. Toivomme kesäaikaan ennakointia ja kärsivällisyyttä asioinnissa, kun työtä tehdään pienemmän porukan voimin. Esimerkiksi kirja- ja esitetilaukset voivat viipyä normaalia kauemmin, joten ne kannattaa tehdä ajoissa. Toimisto on heinäkuussa auki vain satunnaisesti.
Kasviasiantuntijamme Tarja Ollikka jää kesälomansa jälkeen eläkkeelle, ja hänen puhelinnumeronsa lakkaa sitä myöten vastaamasta. Toivotamme Tarjalle ihania eläkepäiviä!
Kesän tapahtumia
- Liitto järjestää kesällä vaakapesätarhaajille kolme iltawebinaaria: 19.6., 24.7. ja 13.8. Webinaarit alkavat kello 18, ja Teams-linkit webinaareihin löytyvät SML:n nettisivuilta. Kesäkuun webinaarissa opinnäytetyöntekijä Helmi Hyvönen kertoo työstään, jossa hän kokosi SML:n vaakapesien tuloksia kymmenen viime vuoden ajalta. Webinaareja ovat tervetulleita kuuntelemaan kaikki mehiläishoitajat!
- Ammattitarhaajien kannattaa laittaa kalenteriin tapaamiset 3.7. Loimaalla ja 5.7. Nilsiässä. Tapaamisista lähetetään myöhemmin sähköpostimuistutus, linkit ilmoittautumislomakkeeseen sekä tarkempia tietoja. Jos haluat liittyä ammattitarhaajien sähköpostilistalle ja whatsapp-ryhmään, ilmoita siitä Maritta Martikkalalle: maritta.martikkala@hunaja.net.