Nuorisotapahtuma Tampereella kesäkuussa

Nuorisotapahtuma järjestettiin vuonna 2019 Turun Ruissalossa. Hannu Torkkel varmisti, että haalareiden vetoketjut olivat kunnolla kiinni. ©Virpi Aaltonen / SML

SML järjestää mehiläisaiheisen tapahtuman nuorille Tampereella perjantaina 17.6. Mukaan ovat tervetulleita kaikki noin 12–18-vuotiaat mehiläisistä kiinnostuneet lapset ja nuoret. Aiempaa kokemusta mehiläistarhauksesta ei tarvitse olla.

Tapahtumassa tutustumme mehiläistarh

aaja Teemu Aittamaan opastuksella mehiläisten kattotarhaukseen Tampere-talossa ja yhteistyöhön kulttuuritalon kanssa. Lounaan jälkeen katsomme Mehiläiskesä-lyhytelokuvan ja sen ohjaaja, harrastajatarhaaja Ida-Maria Olva kertoo meille, miten elokuvaa mehiläisten kanssa oikein tehtiin.

Tapahtuma ruokailuineen osallistujille ilmainen. Ilmoittautumiset tulee tehdä 10.6. mennessä tämän linkin kautta. Tapahtuman tarkempi ohjelma ja ilmoittautumilinkki löytyvät myös SML:n nettisivuilta. Lisätietoja tapahtumasta saa Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.

Ilmoita karhuvahingot myös SML:n karhukarttaan

SML pyytää tarhaajia ilmoittamaan kaikki tapahtuneet karhuvahingot liiton toimistoon joko karhuvahinkojen ilmoituslomakkeella tai puhelimitse numeroon 010 387 4770. Vahingot tallentuvat näin liiton karhukarttaan, josta kaikki tarhaajat saavat ajankohtaista tietoa tapahtuneista karhuvahingoista. SML myös seuraa karhukartasta saatujen tietojen avulla aktiivisesti vahinkojen kehittymistä, suunnittelee niiden ennaltaehkäisyä yhdessä viranomaisten kanssa ja neuvottelee vahinkokorvauksista. Siksi olisikin tärkeää, että tieto vahingoista tulisi myös liittoon.

Lisää tietoa karhuvahinkojen ehkäisystä ja ohjeita karhuvahingon jälkihoitoon löydät SML:n nettisivuilta. Karhuvahinkoja koskevaa neuvontaa antaa Maritta Martikkala: 050 3030890 tai maritta.martikkala@hunaja.net.

Pitopaikkarekisteri ajan tasalle

Pesäkohtaisen tuen hakuaika lähenee, ja sitä varten pitopaikkarekisteri tulee päivittää ajan tasalle 1.6. mennessä. Pesäkohtaista tukea haettaessa pesämäärät määräytyvät pitopaikkarekisterin tietojen mukaan. Mikäli jollain tarhalla on enemmän pesiä kuin pitopaikkarekisterissä on ilmoitettu, ylimääräisistä pesistä ei makseta tukea.

Näillä näkymin pesäkohtaisen tuen hakuaika alkaa toukokuun puoliväin jälkeen ja päättyy 15.6. Tuenhakulomake ja hakuohjeet julkaistaan Ruokaviraston ja SML:n nettisivuilla heti, kun tuenhaku alkaa.

Tarjolla tukea puhdasparitustoimintaan

Liiton kautta voi hakea tänäkin vuonna EU-rahoitteista tukea puhdasparitustoimintaan. Jaossa oleva summa on yhteensä 1 500 euroa, ja se jaetaan kolmen parhaiten edellytykset täyttävän hakijan kesken. Tuen saamisen ehdot ja hakulomake löytyvät SML:n nettisivuilta. Haku on jo avoinna, ja se päättyy 22.5.2022. Päätökset tuen jakamisesta tehdään nopeasti hakuajan päätyttyä, ja tuen saajille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Pääse hakulomakkeeseen myös suoraan tästä linkistä.

Osallistu talvitappiokyselyyn

Kun talvitappiot alkavat pikkuhiljaa selvitä, on aika vastata SML:n COLOSS-talvitappiokyselyyn. Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikilta tarhaajilta harrastajista ammattilaisiin, jotta saamme mahdollisimman kattavaa tietoa menneen talven pesätappioista ja niiden syistä. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on 13.6.2022.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä. Lue kysymykset huolellisesti ja vastaa kaikkiin, joihin voit. Kyselyssä on aikakatkaisu, joten kannattaa täyttää se reippaasti kerralla. Voit katsoa viime Mehiläinen-lehdestä 2/2022 kysymykset ennen kyselyyn vastaamista ja etsiä kyselyssä tarvittavat tiedot muistiinpanoistasi. HUOM! Vain loppuun asti täytetyn ja lähetetyn kyselyn tiedot tallentuvat.

Tänä vuonna kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan varroapohja. Arvonnan voittaja ja kyselyn koonti julkaistaan Mehiläinen-lehdessä 4/2022. Kiitos kaikille vastaajille ja onnea arvontaan!

Muistithan maksaa jäsenmaksusi?

Tämän vuoden maksamattomista jäsenmaksuista lähtivät maksumuistutukset toukokuun alussa. Mikäli jäsenmaksua ei maksa muistutuksen saatuaan, Mehiläinen-lehden tilaus katkeaa. Jos jäsenmaksussasi on jotain epäselvää tai et muista saaneesi laskua, otathan yhteyttä liiton toimistoon Virpi Aaltoseen: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.