Kuvan punaherukka aloittaa kukintansa herukoista ensimmäisenä. Etelä-Suomessa se on juuri aukaissut kukkansa. Mehiläispölytys lisää herukkasatoa. ©Tarja Ollikka

Pesätuen hakua käsittelevää webinaaria siirretty

Pesäkohtaisen tuen hakua käsittelevää koulutusta on siirretty muutamalla viikolla eteenpäin. Koulutus järjestetään maanantaina 5.6. kello 18–19 Teamsissa. Siirron syynä on, ettei tukihaun järjestelmä ole vielä valmis. Koulutuksessa neuvotaan, miten pesätukihakemus tulee täyttää ja mitä liitteitä siihen tarvitaan. Asiantuntijana webinaarissa on Vuokko Mähönen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Linkki webinaariin päivitetään SML:n tapahtumakalenteriin tapahtuman sivulle hieman lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Lisätietoa pesäkohtaisesta tuesta on Ruokaviraston sivuilla.

Tule mukaan kevään ja alkukesän tapahtumiin

Hämeen ammatti-instituutin Lepaan kampuksella vietetään pellonpiennarpäivää 25. toukokuuta kello 12–16. Luvassa on runsaasti asiaa pölytyksestä ja pölyttäjistä puutarhaviljelmillä. Lisäksi päästään tutustumaan viinitilan tuotantoon. Tapahtuman ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta.

– Kuopion seudun mehiläishoitajat järjestävät yhteistyössä SML:n kanssa karhuseminaarin Siilinjärvellä 30.5. klo 17–20. Seminaariin voi kuitenkin osallistua myös etänä. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen ja webinaariin on SML:n tapahtumakalenterissa karhuseminaarin sivulla.

– SML järjestää mehiläisaiheisen tapahtuman nuorille Helsingissä, Annalan puutarhassa perjantaina 9.6. kello 10–15. Mukaan ovat tervetulleita kaikki noin 12–18-vuotiaat mehiläisistä kiinnostuneet lapset ja nuoret. Aiempaa kokemusta mehiläistarhauksesta ei tarvitse olla. Ilmoittautumiset tapahtumaan tulee tehdä 31.5. mennessä. Lisää tietoa ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta.

Parvipuhelin avautuu ensi viikolla

SML:n parvipuhelimeen aletaan vastata jälleen 24.5. alkaen. Mehiläisparven havainneet kansalaiset saa siis ohjata soittamaan numeroon 050 3444 297. Parvipuhelimeen vastataan joka päivä kello 8–20. Vastaamassa ovat SML:n luottamus- ja toimihenkilöt. Parvipuhelimen päivystäjä välittää tiedon parvesta kyseisen alueen parvenpelastajien whatsapp-ryhmään.

Liittoon on lähiaikoina tullut runsaasti yhteydenottoja rusomuurarimehiläisistä. Mikäli tarhaajille tulee toukokuulla suoraan soittoja talon rakenteissa asustavista mehiläisistä, kannattaa pyytää kuvaa tai videota otuksista ennen kuin lähtee paikalle. Lisää tietoa rusomuurarimehiläisistä saat esimerkiksi täältä.

Ensimmäiset mehiläisparvetkin ovat jo Etelä-Suomessa lähteneet tarhoilta, joten kannattaa alkaa tarkkailla mehiläispesiään ja ehkäistä parveilu ajoissa.

Muistathan vastata talvitappiokyselyyn

Miten talveutus onnistui sinun mehiläistarhoillasi? Kerro se meille COLOSS-talvitappiokyselyssä. Vastaamalla autat meitä seuraamaan talvitappioita ja kehittämään Suomen mehiläishoitoa. Kaipaamme vastauksia niin harrastajilta kuin ammattilaisiltakin – jokainen vastaus on tärkeä.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä. Ja ruotsinkieliseen kyselyyn tässä. Kyselylinkit ja lisätietoa COLOSS-kyselystä löydät myös SML:n nettisivuilta. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan varroatesteri ja kyselyn tuloksista julkaistaan artikkeli Mehiläinen-lehdessä 4/2023. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Kerro omasta maailman mehiläispäivästäsi

Jos maailman mehiläispäivän tapahtumasi onnistuu viikonloppuna kivasti, kerro siitä meillekin! Otamme tuoreeltaan päivän jälkeen mielellämme vastaan kuvia ja lyhyitä tekstejä sen vietosta Mehiläinen-lehteä varten. Päivää koskevat materiaalit voi lähettää viestintäasiantuntija Virpi Aaltoselle: virpi.aaltonen@hunaja.net. SML:n sivuilta löytyy myös maailman mehiläispäivää koskeva tiedote, jota saa levittää aiheesta kiinnostuneille tai vaikka paikallismedialle.

Kimalaiskasvatuksestakin tehtävä eläintenpitoilmoitus

Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke on herättänyt monen kiinnostuksen myös kimalaisten kotikasvatukseen. Muistutamme, että kimalaisten kasvattamisesta on tehtävä eläintenpitäjä- ja pitopaikkailmoitus Ruokavirastolle aivan samoin kuin mehiläisten pidostakin. Ilmoituksen pääset tekemään Ruokaviraston sivuilta. Kasvatuksen iloa!