Mehiläisparvi lepän oksilla. ©Anneli Salonen / SML

Haluaisitko parvien kiinniottajaksi?

Mehiläisten parveilukausi on käynnistynyt Etelä-Suomessa vilkkaana. Muistathan käydä riittävän usein tarkastamassa mehiläispesäsi, jotta ehdit estää parveilun ajoissa. Tänä kesänä sivulliset voivat ilmoittaa mehiläisparvia SML:n parvipuhelimeen (050 3444 297) tai ottaa itse yhteyttä tarhaajiin liiton nettisivuilla olevan parvennoutajien kartan avulla.

Parvien noutajiksi kaivattaisiin lisää tarhaajia erityisesti pääkaupunkiseudulla mutta myös muualla. Mikäli siis olet kiinnostunut hakemaan parvia, lähetäthän yhteystietosi ja hakualueesi SML:ään Maritta Martikkalalle (maritta.martikkala@hunaja.net) tai Camilla Elfille (camilla.elf@hunaja.net). Kerro samalla, saako sinut lisätä alueen parvenhakijoiden WhatsApp-ryhmään. Tällä hetkellä WhatsApp-ryhmien luominen on vielä kesken, mutta kannustamme parvien hakijoita lataamaan sovelluksen, jotta tiedon parvesta voisi jatkossa laittaa usealle tarhaajalle kerralla.

Pesätuen hakuaika umpeutuu huomenna

Pesäkohtaisen tuen viimeinen hakupäivä on huomenna 15.6. Tukea kannattaa hakea ensi sijassa Vipu-verkkopalvelussa osoitteessa vipu.ruokavirasto.fi. Tukea voi hakea edelleen myös paperilomakkeella, joka löytyy Ruokaviraston nettisivuilta. Postitse lähetetyn hakemuksen tulee olla postileimattu viimeistään 15.6.2022, jotta se otetaan huomioon tukihaussa. Postitse lähetettyyn hakemukseen tulee siis ehdottomasti pyytää postileima. Myöhässä tulleita hakemuksia ei oteta huomioon. Hyvät ohjeet pesätuen hakuun kaikkine linkkeineen ja lomakkeineen löytyvät ELY-keskuksen nettisivuilta.

Tule pellonpiennarpäivään Rääkkylään

SML järjestää yhdessä yhteistyökumppanien kanssa pellonpiennarpäivän Jaana Nikkilän ja Tero Tolvasen luomutilalla 20.6 kello 12 alkaen. Tilalla viljellään mansikkaa, herukkaa sekä vilja- ja nurmikasvien siemeniä. Pölyttäjät huomioidaan tilan toiminnassa monella tavalla ja tilalla tarhataan myös mehiläisiä. Kannattaa tulla kuulemaan kokeneiden viljelijöiden ja tarhaajien kokemuksia ja kyselemään lisää!

Tilaisuudessa myös esitellään käytännössä esimerkiksi pesien siirtoa ja vekottimen kiinnittämistä mehiläispesän eteen. Tarkan ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivuilta. Tapahtuma on ilmainen ja siellä on kahvitarjoilu. Lisätietoja pellonpiennarpäivästä antaa Anneli Salonen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 4706411.

Vielä ehtii vastata talvitappiokyselyyn

SML:n COLOSS-talvitappiokyselyyn voi vastata vielä tämän viikon ajan eli 19.6. saakka. Jotta menneen talven talvitappioista ja niiden syistä saataisiin mahdollisimman kattavaa tietoa, pyydämme keikkia tarhaajia pesämäärästä ja pesien selviytymisestä riippumatta vastaamaan kyselyyn. Pääset vastaamaan suomenkieliseen kyselyyn tästä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tästä. Kyselyssä on aikakatkaisu, joten kannattaa täyttää se reippaasti kerralla. HUOM! Vain loppuun asti täytetyn kyselyn tiedot tallentuvat. Muista myös painaa lopuksi Lähetä-painiketta.

Tänä vuonna kaikkien kyselyn loppuun asti vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan varroapohja. Kiitos kaikille vastaajille ja onnea arvontaan!