Luomutarhaus Pohjois-Karjalassa. ©Tarja Ollikka / SML

Pesäkohtaisen tuen haku auki

Mehiläistalouden pesäkohtaisen talveutustuen haku on avautunut. Tukea tulee hakea viimeistään 15.6. Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hakija on rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi ja hänellä on vähintään 15 talvehtinutta mehiläisyhteiskuntaa koko tuotantokauden ajan eli 1.6.–30.9.2022. Yhteiskunnista on myös pystyttävä keräämään normaali hunajasato. Tukea maksetaan tänä vuonna 20 euroa pesää kohti.

Tukea kannattaa hakea ensi sijassa Vipu-verkkopalvelussa osoitteessa vipu.ruokavirasto.fi. Tukea voi hakea edelleen myös paperilomakkeella, joka löytyy Ruokaviraston nettisivuilta samoin kuin tarkemmat tuenhakuohjeet. Postitse lähetetyn hakemuksen tulee olla postileimattu viimeistään 15.6.2022, jotta se otetaan huomioon tukihaussa. Postitse lähetettyyn hakemukseen kannattaa aina pyytää postileima.

SML tutkii toukkamädän yleisyyttä

SML tutkii parhaillaan toukkamädän esiintymistä ja kaipaa tarhaajilta havaintoja taudista kesäkuun loppuun mennessä. Mikäli olet huomannut pesissäsi toukkamädän oireita, ota sairaita toukkia sisältävästä kennostosta noin 10 cm x 10 cm palanen. Kääri näyte ensin voipaperiin ja sitten sanomalehteen ja laita pahvilaatikkoon niin, että kakkupala pysyy ehjänä kuljetuksen aikana. Jalostusarvioijina ja varroatarkkailijoina toimivat tarhaajat voivat lähettää näytteet havaintotarhansa pesistä. Jos oireita ei ole, näytteeksi otetaan hunajaa kuten esikotelomätänäytteissä.

Lähetä näyte mahdollisimman nopeasti Ruokaviraston Kuopion laboratorioon osoitteella Neulaniementie 4, 70210 KUOPIO. Liitä mukaan mehiläistauteja koskeva tutkimuslähete, ja merkitse siihen tilaajaksi SML. SML:n yhteystiedot lähetettä varten ovat: Ullanlinnankatu 1 A 3, 00130 Helsinki, 050 3030 890, sml@hunaja.net. Lisätietoihin merkitään, että SML maksaa tutkimuksen.

Tule nuorisotapahtumaan Tampereelle

SML järjestää mehiläisaiheisen tapahtuman nuorille Tampereella perjantaina 17.6. Mukaan ovat tervetulleita kaikki noin 12–18-vuotiaat mehiläisistä kiinnostuneet lapset ja nuoret. Aiempaa kokemusta mehiläistarhauksesta ei tarvitse olla.

Tapahtumassa tutustumme mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan opastuksella mehiläisten kattotarhaukseen Tampere-talossa ja yhteistyöhön kulttuuritalon kanssa. Lounaan jälkeen katsomme Mehiläiskesä-lyhytelokuvan ja sen ohjaaja, harrastajatarhaaja Ida-Maria Olva kertoo meille, miten elokuvaa mehiläisten kanssa oikein tehtiin.

Tapahtuma ruokailuineen osallistujille ilmainen. Ilmoittautumiset tulee tehdä 10.6. mennessä. Tapahtuman tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät SML:n nettisivuilta. Lisätietoja tapahtumasta saa Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.

Emonkasvatusseminaariin mahtuu vielä

Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään emonkasvatusseminaariin on vielä muutama paikka vapaana. Emonkasvatusseminaari on käytäntöpainotteinen, ja siellä opitaan ja harjoitellaan emonkasvatuksen eri vaiheita toukansiirrosta alkaen. Seminaariin tulee ilmoittautua viimeistään 10.6. Linkin ilmoittautumislomakkeeseen ja seminaarin tarkemman ohjelman löydät SML:n nettisivuilta. Seminaari on osallistujille ilmainen, mutta ruokailu ja majoitus ovat omakustanteisia. Lisätietoja seminaarista antaa SML:n mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala: maritta.martikkala@hunaja.net tai 050 303 0890.

Tervetuloa pellonpiennarpäivään Rääkkylään

SML järjestää yhdessä yhteistyökumppanien kanssa pellonpiennarpäivän Jaana Nikkilän ja Tero Tolvasen luomutilalla 20.6 kello 12 alkaen. Tilalla viljellään mansikkaa, herukkaa sekä vilja- ja nurmikasvien siemeniä. Pölyttäjät huomioidaan tilan toiminnassa monella tavalla ja tilalla tarhataan myös mehiläisiä.

Tilaisuudessa esitellään tilan toimintaa, kerrotaan monelta kannalta pölyttäjistä ja pölytyspalvelusta sekä esitellään käytännössä esimerkiksi pesien siirtoa ja vekottimen kiinnittämistä mehiläispesän eteen. Tarkan ohjelman löydät SML:n nettisivuilta. Tapahtuma on ilmainen ja siellä on kahvitarjoilu. Pääset ilmoittautumaan tapahtumaan tästä. Lisätietoja pellonpiennarpäivästä antaa Anneli Salonen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 4706411.

Kesälomakausi alkaa myös SML:ssä

Koulujen päättymisestä alkaa kesälomakausi myös SML:ssä. Vähintään yksi toimihenkilö on töissä läpi kesän ja vastaa toimiston numeroon 010 387 4770. Kaikkia asioita ei kuitenkaan saa välttämättä hoidettua kovin nopealla aikataululla. Esmerkiksi materiaalitilaukset tai kurssi-ilmoitukset kannattaa siksi hoitaa hyvissä ajoin. Heinäkuussa toimisto on auki vain satunnaisesti, joten kannattaa soitella etukäteen, jos sinne tulee asiaa.

Aurinkoista kesää kaikille!