Keväinen mehiläistarha. ©Virpi Aaltonen

COLOSS-talvitappiokysely on avattu

Mehiläisyhteiskunnissa on edelleen meneillään kriittiset viikot ainakin Pohjois-Suomen ja pitkälti myös Keski-Suomen mehiläistarhoilla. SML:n talvitappiokysely on kuitenkin jo avattu, joten eteläisemmän Suomen tarhaajat pääsevät kertomaan, miten talveutus on onnistunut. Käythän vastaamassa kyselyyn heti, kun olet päässyt tarkastamaan yhteiskuntiesi tilanteen.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä. Ja ruotsinkieliseen kyselyyn tässä. Kyselylinkit ja lisätietoa COLOSS-kyselystä löydät myös SML:n nettisivuilta. Kaikkien tarhaajien tiedot ovat tärkeitä. Vastaamalla autat meitä seuraamaan talvitappioita ja kehittämään Suomen mehiläishoitoa. Kannusta myös muita alueesi tarhaajia vastaamaan, jotta paikalliset tappiotulokset olisivat luotettavampia.

Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan varroatesteri ja kyselyn tuloksista julkaistaan artikkeli Mehiläinen-lehdessä 4/2023. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Satokausi-yhteistyö alkoi

SML tekee reilun vuoden ajan markkinointityhteistyötä Satokausikalenterin kanssa. Satokausi Media julkaisee sivuillaan ja somekanavissaan vuoden mittaan erilaisia hunajaa koskevia aineistoja – artikkelin, reseptejä, videon sekä erilaisia tietoiskuja. Kannattaa siis seurata. Lisäksi vuoden 2024 Satokausi-kalenteriin tulee elokuulle oma hunaja-aukeama. Ensimmäinen hunajajulkaisu ilmestyi Satokausi Median sivuilla eilen. Käykäähän kurkkaamassa ja jakakaa hunaja-artikkeli ja reseptit myös omissa sähköisissä kanavissanne!

Emonkasvatusseminaariin voi ilmoittautua 5.5. alkaen

SML järjestää emonkasvatuksen käytännön koulutuksen 19.–20.6. Komppa-Seppälän tilalla Korpilahdella. Koulutus on ilmainen, mutta ruokailut ja matka- ja majoituskulut ovat omakustanteisia. Kouluttajina seminaarissa toimivat muun muassa Vertti ja Ari Seppälä.

Ilmoittautuminen seminaariin alkaa huomenna perjantaina 5.5. kello 8. Olethan nopea, sillä osallistujamäärä on rajoitettu. Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä. Lisätietoa emonkasvatusseminaarista ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta.

Haluatko tarjota pölytyspalvelua viljelijöille?

SML:n nettisivuilla on kartta, josta pölytyspalvelun tarvitsijat voivat etsiä lähellä sijaitsevien mehiläistarhaajien tietoja. Jos haluat omat yhteystietosi kartalle, käy täyttämässä ilmoittautumislomake osoitteessa: hunaja.net/polytys/mehilaistarhaajalle/

Tavataan pellonpiennarpäivässä Lepaalla

Hämeen ammatti-instituutin Lepaan kampuksella vietetään pellonpiennarpäivää 25. toukokuuta kello 12–16. Luvassa on runsaasti asiaa pölytyksestä ja pölyttäjistä puutarhaviljelmillä. Lisäksi päästään tutustumaan viinitilan tuotantoon. Päivän järjestävät yhdessä SML, Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke, Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Tapahtuman tarkan ohjelman, osoitteen ja ilmoittautumislinkin löydät SML:n nettisivuilta. Lisätietoja tapahtumasta voi kysellä Anneli Saloselta: anneli.salonen@hunaja.net.

Kysely karhuaidoista ja karhuseminaari

Suomen riistakeskus seuraa mehiläistarhojen suojaksi pystytettyjen sähköpaimenaitojen toimivuutta ja pyrkii kehittämään niitä entistä toimivammiksi. Jos sinulla on karhuaita tarhallasi, olisi hyvä, jos voisit vastata pariin kysymykseen ja auttaa näin aitojen kehitystyössä. Vastaaminen kestää vain muutaman minuutin. Pääset kyselyyn tästä linkistä.

Kuopion seudun mehiläishoitajat järjestävät yhteistyössä SML:n kanssa karhuseminaarin Siilinjärvellä 30.5. klo 17–20. Seminaari pidetään Kylpylähotelli Kunnonpaikassa, osoitteessa Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela. Seminaariin voi kuitenkin osallistua myös etänä. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen ja webinaariin päivitetään SML tapahtumakalenteriin karhuseminaarin sivulle.

Vietetään yhdessä maailman mehiläispäivää!

Maailman mehiläispäivä 20.5. on hyvä hetki muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä ja tarjota kuluttajille laadukasta kotimaista hunajaa. SML kannustaa paikallisyhdistyksiä ja yksittäisiä tarhaajia hyödyntämään mehiläisten omaa päivää markkinoinnissa ja tärkeän tiedon jakamisessa. Kannattaa myös ottaa etukäteen yhteyttä oman alueensa paikallismediaan ja kutsua toimittajia mukaan pesävierailuille ja tapahtumiin, jotta tieto mehiläisten tärkeydestä leviää ja päivä saa uusia viettäjiä.

Maailman mehiläispäivän tapahtumista voi ilmoittaa etukäteen liittoon, ja otamme heti päivän jälkeen mielellämme vastaan myös kuvia ja lyhyitä tekstejä sen vietosta. Viestimme tapahtumista mahdollisuuksien mukaan etukäteen medialle ja julkaisemme tapahtumista kuvia Mehiläinen-lehdessä. Ennakkotiedot tilaisuuksista ja muut päivää koskevat materiaalit voi lähettää viestintäasiantuntija Virpi Aaltoselle: virpi.aaltonen@hunaja.net.

Ilmoittaudu nuorisotapahtumaan Helsinkiin

SML järjestää mehiläisaiheisen tapahtuman nuorille Helsingissä, Annalan puutarhassa perjantaina 9.6. kello 10–15. Mukaan ovat tervetulleita kaikki noin 12–18-vuotiaat mehiläisistä kiinnostuneet lapset ja nuoret. Aiempaa kokemusta mehiläistarhauksesta ei tarvitse olla. Voimme jakaa ryhmää tarvittaessa paikan päällä harrastuneisuuden mukaan.

Luvassa on ainakin tutustumista puutarhaan, vierailu mehiläistarhalla, erilaisten hunajien maistelua ja mehiläiskasvien tunnistusta. Puoliltapäivin syödään kevyt lounas. Tapahtuma ruokailuineen on osallistujille ilmainen. Ilmoittautumiset tapahtumaan tulee tehdä 31.5. mennessä. Helpoiten ilmoittautuminen onnistuu tästä linkistä. Lisätietoja tapahtumasta on SML:n nettisivuilla ja niitä voi kysyä myös Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428. Tervetuloa!

Apua pesätukihakemuksen tekoon

Pesäkohtaisen tuen haku aukeaa perinteisesti toukokuun puolivälin paikkeilla. Nyt entistä useamman tarhaajan toivotaan hoitavan hakeminen sähköisesti. Siksi SML järjestää 22.5.2023 klo 18 webinaarin, jossa neuvotaan, miten pesätukihakemus tulee täyttää ja mitä liitteitä siihen tarvitaan. Asiantuntijana webinaarissa on Vuokko Mähönen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Linkki webinaariin päivitetään SML:n tapahtumakalenteriin tapahtuman sivulle hieman lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Tervetuloa mukaan!

Kiinnostaako tarhauksesi kannattavuus?

Tarvitsemme jatkuvasti uusia mehiläistarhaajia ja mehiläistarhausyrityksiä mukaan SML:n ja LUKE:n ylläpitämään kannattavuuslaskentaan. Suomi on Euroopassa ensimmäinen maa, jossa myös mehiläistarhaus on mukana maatalouden kannattavuuslaskennassa. Laskennassa mukana olevat tilat ja yritykset saavat laskentatuloksen toimittamistaan tiedoista ja ovat mukana tilastossa, jossa alan kannattavuutta seurataan myös Euroopan-laajuisessa kannattavuusseurannassa.

Jos kannattavuuslaskenta kiinnostaa, olethan yhteydessä Anneli Saloseen: 050 4706411 tai anneli.salonen@hunaja.net. Häneltä saat ohjeet siitä, mitä tietoja kannattavuuslaskentaan tarvitaan. Mukaan voi tulla joko vuoden 2022 taloustiedoilla tai ensi vuonna vuoden 2023 tiedoilla.

Korvausta kouluoppitunneista ja koulutuksista

SML on saanut alustavan päätöksen CAP-hankkeen toteutuksesta. Jatkossa kouluoppitunneista maksetaan 35 euroa tunnilta. Matkakuluja tai päivärahoja ei edelleenkään makseta.

Alueellisista teemakoulutuksista eli paikallisyhdistysten järjestämistä tilaisuuksista maksetaan kouluttajalle 30 euroa tunnilta sekä matkakulut edullisimman matkustustavan mukaan. Alueellisten koulutusten tulisi kuitenkin olla laajempia kuin aiemmin, eli niiden tulisi kestää 5 tuntia / koulutustilaisuus. Suosituksena on kutsua useamman paikallisyhdistyksen väkeä samaan tilaisuuteen.

Sekä kouluoppitunneista että alueellisista koulutuksista tarvitaan aina etukäteishyväksyntä. Hyväksynnän saamiseksi tulee täyttää ennakkoilmoittautumislomake SML:n sivuilla. Ennakkoilmoituksen jälkeen saa sähköpostiin vahvistuksen siitä, voiko oppitunnin tai koulutuksen pitää. Lisätietoa kouluoppitunneista ja alueellisista koulutuksista sekä ennakkoilmoittautumis- ja palkkiolomakkeet löydät SML:n nettisivuilta seuraavasta osoitteesta: hunaja.net/liitto/hankkeet/cap/palkkiolomakkeet/

Muistutukset jäsenmaksuista lähetetty

Jäsenmaksuja oli vielä näin toukokuun alussa jonkin verran maksamatta. Lähetimme niistä karhulaskut 2.5. pääosin sähköpostitse. Mikäli et ole saanut jäsenmaksulaskua tai maksussa on jotakin epäselvää, otathan yhteyttä liittoon: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428. Mehiläinen-lehti 3/2023 ei enää lähde jäsenille, joiden jäsenmaksu on maksamatta toukokuun lopulla.