Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Webinaari pakkausten tuottajavastuusta

SML järjestää maanantaina 12.2. kello 18 alkaen webinaarin pakkausten tuottajavastuusta. Tilaisuudessa ovat asiantuntijoina Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Milla Kolehmainen sekä Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy:n asiakkuusjohtaja Janne Teliranta ja toimitusjohtaja Mika Surakka.

Asiantuntijoiden olisi hyvä tietää jo etukäteen, millaisiin kysymyksiin hunajantuottajat kaipaavat vastauksia. Voit lähettää kysymyksesi ennen webinaaria osoitteeseen: anneli.salonen@hunaja.net. Toki myös tilaisuudessa voi esittää kysymyksiä ja keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Pääset liittymään webinaariin tästä linkistä. Linkki ja tapahtuman tarkempi ohjelma löytyvät myös SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Tilaisuus nauhoitetaan, ja linkin nauhoitteeseen voi pyytää tapahtuman jälkeen Anneli Saloselta. Tervetuloa!

Neuvojan ajankohtaistunnit alkavat taas

Vuoden ensimmäinen Neuvojan ajankohtaistunti pidetään maanantaina 19.2. kello 15–16. Teamsissa järjestettävän tunnin aiheena ovat mehiläisten talvipallon lämmönsäätely ja talvikuolemat. Pääset osallistumaan tilaisuuteen tästä linkistä. Neuvojan ajankohtaistunnit nauhoitetaan ja tallennetaan SML:n nettisivujen Neuvojan ajankohtaistunti -alasivulle. Sivuilla on myös lomake, jonka kautta voi lähettää kunkin tunnin aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai vaikkapa aihetoivomuksen.

Neuvojan ajankohtaistunteja järjestetään keväällä aluksi noin kerran kuussa tai tarpeen mukaan. Ajat selviävät seuraamalla Neuvojan ajankohtaistuntien nettisivua, ja niistä tiedotetaan myös tarhaajatiedotteissa. Ajankohtaistunnilla SML:n mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala alustaa ensin sovitusta aiheesta ja sen jälkeen tarhaajat saavat vapaasti kysellä ja keskustella tunnin aiheesta ja muistakin askarruttavista asioista. Tervetuloa mukaan!

Kysely tumman mehiläisen kasvattajille

Luonnonvarakeskus (Luke) koordinoi Suomen kansallista eläingeenivaraohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata perinteisesti Suomessa kasvatettujen kotieläinrotujen perinnöllinen monimuotoisuus. Ohjelmassa huomioitaviin rotuihin kuuluu myös pohjolan tumma mehiläinen (Apis mellifera mellifera). Osana tumman mehiläisen geenivarojen säilytystyötä Luke kerää vuosittain tietoa sen tarhauksen ja emonkasvatuksen laajuudesta Suomessa.

Vastaathan siis Luken kyselyyn, jos sinulla on tummia mehiläisiä tai jos kasvatat rodun emoja. Kysely toteutetaan vuosittain, ja kaikkien kasvattajien toivotaan vastaavan siihen joka vuosi. Jokainen vastaus on tärkeä, olitpa harrastaja tai ammattilainen! Kyselyyn vastaaminen kestää enintään 10 minuuttia. Yhteenveto tuloksista lähetetään kaikille yhteystietonsa jättäneille vastaajille. Osalle kyselyyn vastanneista emokasvattajista tarjotaan mahdollisuus myös emojen DNA-testaukseen.

Pääset kyselyyn tästä linkistä. Lisätietoja kyselystä antaa tutkija Petra Tuunainen osoitteessa elaingeenivarat@luke.fi

Tukea koulutunteihin ja koulutuksiin

Tänäkin vuonna SML:stä maksetaan tukea mehiläisaiheisten oppituntien pitäjille. Korvaus on 35 euroa tunnilta, ja oppitunteja tai opetustuokioita voi pitää niin päiväkodeissa, peruskouluissa kuin toisen asteen oppilaitoksissa. Tukea voi saada myös mehiläishoitoon liittyvän nuorisokerhon vetämiseen tai nuorille suunnatun tapahtuman pitämiseen. Tuki on enintään 600 euroa tapahtumaa tai kerhoa kohti. Samoin paikallisyhdistykset voivat saada avustusta messukuluihin tai kestoltaan noin neljän tunnin mittaisiin teemakoulutuksiin, joista kouluttajille maksetaan 35 euron tuntikorvaus.

Jotta tukia voi saada, koulutuksista ja tapahtumista tulee tehdä ennakkoilmoitus liiton nettisivuilla. Samalla kannattaa lukea tarkasti tuen ehdot ja hakuohjeet. Kaikki tukiin liittyvä tieto löytyy samalta sivulta.

Kiinnostaako mehiläistarhauksen kannattavuus?

SML ja Luonnonvarakeskus tuottavat yhdessä mehiläistalouden kannattavuuslaskentaa, jonka tulokset julkaistaan vuosittain Luken Taloustohtori-nettisivulla. Taloustietonsa mukaan laskentaan antavat mehiläistilat saavat laskennasta myös oman raportin. Suomi on ainut maa, jossa mehiläistalous on mukana maatalouden kannattavuuslaskennassa.

Kutsumme kannattavuuslaskentaan mukaan uusia, yli 15 pesän mehiläistiloja. Mukaan pääsee jo vuoden 2023 tiedoilla, vaikka tiedot olisivat vielä hiukan puutteellisetkin. Jos asia kiinnostaa, ole yhteydessä SML:n tutkimusasiantuntija Anneli Saloseen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 470 6411. Kannattavuuslaskennasta pidettiin 27.11.2023 webinaari, jossa esiteltiin laskentaa ja kerrottiin, miten tietoja hyödynnetään. Pääset katsomaan webinaarin nauhoituksen tästä.

Tulevia tapahtumia

SML:ssä on tulossa on taas monipuolinen tapahtumakevät. Alla muutama poiminta tulevista tapahtumista:

  • Kouluttajakoulutus järjestetään webinaarina 14.3. kello 18 alkaen. Aiheina ovat esimerkiksi parveilun estäminen, parvipuhelimen toiminta sekä SML:n kirjaprojektit. Lisätietoa koulutuksesta saat SML:n tapahtumasivulta.
  • Havaintotarhaajaseminaari pidetään lähitapahtumana 16.–17.3. Paikka on vielä auki, mutta päivät kannattaa jo merkitä kalenteriin. Lisätietoa seminaarista päivitetään SML:n nettisivujen Tapahtumat-osioon niin pian kuin mahdollista.
  • Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke järjestää toukokuun lopulla vierailun Sauvoon marjaviljelmille, joilla käytetään mehiläisiä kasvihuoneessa ja kasvutunnelissa. Tarkempi aikataulu ja ohjelma julkaistaan hankkeen sivuilla ja siitä tiedotetaan myöhemmin tarhaajatiedotteissa.