Varroantorjunta-aika on käsillä
Mehiläistarhaajien on jälleen aika tehdä varroantorjunta. Heti kun hunaja on korjattu, yhteiskunta rauhoitetaan antamalla sille ensimmäinen muutaman litran ruoka-annos. Tymoltyyny tai muurahaishappoliina asetetaan jo seuraavana iltana kehien päälle. Verkkopohja kannattaa sulkea ja lentoaukko asentaa noin 15 neliösenttimetrin laajuiseksi. Torjuntaa suunniteltaessa kannattaa varmistaa, että seuraavan viikon aikana ei ole luvassa hellesäitä. Mikäli on odotettavissa hellejakso, torjunta tehdään heti sen päätyttyä. Varroantorjunta on tärkeää tehdä ajoissa, sillä talvimehiläisten tulee saada kehittyä ilman punkkikuormaa.
Millainen on satokesä 2024?
Ensi tiistaina 13.8. järjestetään vaakapesätarhaajien webinaari kello 18. Tilaisuudessa käydään läpi kesän 2024 satoarvioita eri puolilta Suomea. Webinaariin ovat tervetulleita kaikki mehiläistarhaajat. Mukaan pääsee tästä linkistä. Linkin löydät myös SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.
Hyvää Suomesta -merkkiä voi taas hakea
Hyvää Suomesta -merkin hakuaika on alkanut. Merkkiä voi hakea vuosittain satokauden päätteeksi, elo-syyskuussa. Merkkiä hakiessa tulee lähettää liiton toimistolle vähintään 300 gramman hunajanäyte mielellään myyntipakkauksessaan. Näytteen mukaan tulostetaan ja täytetään merkin hakulomake SML:n nettisivuilta. Sivulta löytyy myös muuta tietoa Hyvää Suomesta -merkistä sekä tarkemmat hakuohjeet.
SML on pyytänyt loppukesällä sähköpostitse hunajanäytteitä sellaisilta Hyvää Suomesta -merkin haltijoilta, joiden edellisestä hunajatutkimuksesta on kulunut yli viisi vuotta. Näiden näytteiden lähetyksestä on annettu sähköpostilla erilliset ohjeet. Mikäli Hyvää Suomesta -merkistä tai hunajanäytteistä on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Anneli Saloseen: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 470 6411.
Valokuvakilpailussa herkulliset palkinnot
Tervetuloa osallistumaan mehiläisaiheiseen valokuvakilpailuun! SML:n järjestämän kilpailun sarjat ovat: 1. Tarhamehiläiset, 2. Mehiläistarhaus sekä 3. Hunaja ja mehiläispesän tuotteet. Kilpailu ratkeaa Sadonkorjuuseminaarissa Porissa 26.10. Kunkin sarjan parhaaksi äänestetyn kuvan ottaja saa palkinnoksi 80 euron arvoisen ravintolalahjakortin.
Kilpailukuvat tulee lähettää 30.9. mennessä SML:n sähköpostiin: sml@hunaja.net. Kuvien tulee olla jpeg-muodossa. Mukaan tulee laittaa kuvaajan nimi ja yhteystiedot sekä kuvan nimi. Sama kuvaaja voi osallistua kuhunkin sarjaan kahdella eri otoksella. Esiraati valitsee sarjojen parhaat, joista yleisö saa äänestää suosikkiaan sähköisesti. Tarkemmat kilpailuohjeet voit lukea SML:n nettisivuilta. Lisätietoja voi kysellä myös viestintäasiantuntija Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net.
Sadonkorjuuseminaari lokakuussa Porissa
Sadonkorjuuseminaari ja SML:n vuosikokous järjestetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna 26.–27.10. Porissa, Virkistyshotelli Yyterissä. Aika kannattaa siis varata kalenteriin. Sadonkorjuuseminaarissa ratkeavat myös Suomen paras hunaja 2024 -kilpailu sekä mehiläisaiheinen valokuvakilpailu. Tarkemmat tiedot seminaarista ja vuosikokouksesta löytyvät liiton nettisivuilta. Seminaarin ohjelma päivitetään sivuille mahdollisimman pian. Hunajakilpailun näytteitä aletaan ottaa vastaan liiton toimistolla syyskuun puolivälistä alkaen. Kilpailuohjeet voit lukea SML:n sivuilta.
Pitäisitkö kouluoppitunteja?
Näin koulujen alkaessa haluamme muistuttaa, että liitto myöntää mehiläistarhaajille tukea mehiläis- ja hunaja-aiheisten oppituntien pitoon päiväkodeissa, peruskouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Korvaus yhdestä oppitunnista on 35 euroa. Tukea tulee hakea ennakkoon liiton nettisivujen kautta. Tutustu ohjeisiin ja täytä ennakkoilmoittautumislomake liiton nettisivuilla.
Syyskuussa juhlistetaan kotimaista ruokaa
Syyskuun alussa vietetään kahta päivää, joilla pyritään nostamaan kotimaisen ruuan arvostusta. Suomalaisen ruuan päivä on 4.9., ja sitä vietetään nyt kuudetta kertaa. Päivän on lanseerannut Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoiva Ruokatieto Yhdistys ry. Vinkkejä ja materiaalia päivän viettämiseen ja sen näkyvyyden lisäämiseen on Ruokatiedon sivuilla.
Lähiruokapäiviä vietetään heti suomalaisen ruuan päivän jälkeen 7.–8.9. Päivien on tarkoitus tutustuttaa kuluttajia kotimaisen ruuan tuottamiseen tilavierailujen avulla. Voit ilmoittautua mukaan lähiruokapäivän nettisivuilla. Sivuilta löytyy myös runsaasti lisätietoa päivästä.