Lämpö viivyttänyt varroantorjuntaa

Helteinen sääjakso juuri varroantorjunnan aikoihin on viivästyttänyt torjunnan aloitusta. Varroantorjunta kannattaa aloittaa kuitenkin heti, kun se on mahdollista. Torjunta kannattaa myös aloittaa ilta-aikaan, jolloin on viileämpää. Elokuun varroantorjuntaohjeet ja tietoa varroasta löydät SML:n nettisivuilta.

Hunajan kosteus askarruttaa tarhaajia

Tänä kesänä pesistä otettu peitetty hunaja on ollut monin paikoin kosteaa, mikä on herättänyt tarhaajissa huolta. Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävillä tarhaajilla hunajan kosteus saa olla enintään 19 prosenttia. Kosteuden lisäksi hunajan käymisriskiin vaikuttaa hiivaitiöiden määrä. Kosteuspitoisuudeltaan jo noin 18-prosenttinen hunajakin voi alkaa käydä, jos siinä on runsaasti hiivaitiöitä.

Pesästä poistamisen jälkeen hunajakakkuja tulee säilyttää kuivassa ja puhtaassa tilassa. Myös linkoustila tulee pitää kuivana ja puhtaana. Kannattaa huomata, että ilman kierrättäminen saattaa lisätä hiivaitiöiden määrää hunajassa. Lingottu hunaja säilytetään viileässä. Kosteasta hunajasta keskusteltiin neuvojan ajankohtaistunnilla 22.8. Ajankohtaistunnin nauhoite laitetaan SML:n nettisivuille mahdollisimman pian.

Kanerva on kukkinut paikoin runsaana, ja osa tarhaajista onkin sanut pesiinsä kanervahunajaa. ©Tarja Ollikka/SML

Paikoin luvassa kanervahunajaa

Kanerva on kukkinut loppukesästä paikoin runsaasti, ja osa tarhaajista saa pesiinsä kanervahunajaa. Ensi kertaa kanervahunajaan törmänneet tarhaajat ovat olleet erikoisesta hunajasta hämmentyneitä.

Kanervahunaja on tummaa ja voimakasaromista. Sen rakenne on hyytelömäinen, ja siinä on kauttaaltaan ilmakuplia, jotka eivät nouse hunajaa seisotettaessa pintaan. Kanervahunaja ei irtoa kakuista suosiolla, ja se tukkii helposti siivilän. Hunajassa on kuitenkin hieno aromi, joten se kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa talteen. Kanervahunajan kosteus saa olla hieman korkeampi kuin muun hunajan. Pesään kanervahunajaa ei kannata jättää, sillä korkean kivennäisainepitoisuutensa vuoksi se ei ole mehiläisille otollisinta talviruokaa.

Syksyn tapahtumia kalenteriin

SML järjestää syksyn aikana jälleen erilaisia koulutuksia ja seminaareja. Alla on alustavia tietoja syksyn tapahtumista.

Kouluttajakoulutus pidetään 1.–2.10. Juupajoella. Ilmoittautuminen koulutukseen alkaa 1.9. Lisää tietoa koulutuksesta ja ilmoittautumislinkki julkaistaan SML:n nettisivuilla.

Sadonkorjuuseminaari ja Suomen paras hunaja 2022 -kilpailu järjestetään Hyvinkäällä Kipinätalossa lauantaina 5.11. Molemmista tiedotetaan myöhemmin tarkemmin. Kilpailuun tarkoitetut hunajanäytteet tulee toimittaa liiton toimistoon 1.–23.10.

Liiton vuosikokous pidetään hotelli Scandic Hyvinkään tiloissa sunnuntaina 6.11. Vuosikokouksessa valitaan myös uusia jäseniä SML:n johtokuntaan. Mikäli haluaisit päästä vaikuttamaan liiton ja koko alan asioihin, otathan mahdollisimman pian yhteyttä oman paikallisyhdistyksesi vastuuhenkilöihin. Uudet johtokunnan jäsenet valitaan paikallisyhdistysten asettamista ehdokkaista.

More than honey -hankkeen päätökysely

More than honey -koulutushanke on lopuillaan. Hankkeesta on laadittu lyhyt arviointikysely, johon toivotaan vastauksia kaikilta hankkeen koulutuksiin osallistuneilta. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin, ja se löytyy täältä.

SML hakee projektipäällikköä

SML hakee Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -kehittämishankkeeseen PROJEKTIPÄÄLLIKKÖÄ määräaikaiseen työsuhteeseen aikavälille 1.10.2022 (tai sopimuksen mukaan) – 31.12.2024. Paikka täytetään, jos myönteinen hankepäätös saadaan. Tehtävä on kokoaikainen, ja siinä on etätyömahdollisuus.

Hankkeen tavoitteena on luoda käytäntöjä, jotka edistävät tarhamehiläisen käyttöä kasvihuone- ja kasvutunneliviljelmien pölyttäjänä, sekä selvittää mahdollisuutta kasvattaa pölyttäjäkimalaisia kaupallisessa mittakaavassa käyttämällä Suomen

luonnonvaraisia kimalaislajeja.

Projektipäällikön tehtävänä on koordinoida hanketta hyväksytyn projektisuunnitelman mukaisesti. Tarkempi työnkuva ja hakuedellytykset ovat SML:n nettisivuilla.

Pyydämme lähettämään työhakemuksen, palkkatoiveen sekä CV:n 18.9.2022 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: susanna.eloranta@hunaja.net. Lisätietoja tehtävästä antaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML Ry:n toiminnanjohtaja Susanna Eloranta: sähköpostitse susanna.eloranta@hunaja.net tai puhelimitse arkisin 9-15 puh. 044 506 3200.