Mehiläispesien ruokavaroja on hyvä pitää silmällä ainakin pajun kukintaan asti. Hyvää pääsiäistä kaikille! ©Tarja Ollikka

Aika tarkastaa ruokavarat

Pääsiäisen ajalle näyttäisi tulevan lämpimämpää säätä, mehiläiset siis pääsevät osassa Suomea puhdistuslennoille. Nyt kannattaa tarkistaa pesien ruokavarat, jotta yhteiskunnat eivät turhaan kuole nälkään. Tarkistus onnistuu helposti nostamalla pesää takaa esimerkiksi matkalaukkuvaakaa puntarina käyttäen. Voit myös kurkistaa pesään päältä muovin läpi tai avaamalla nopeasti välikannen. Pesälaatikkoa kallistamalla näkee vahvuuden ja mahdolliset täydet ruokakakut alhaalta päin. Älä kuitenkaan nostele kakkuja tai pidä pesää turhaan auki, jotta sikiöt pysyvät lämpimänä.

Mikäli tarvetta lisäruualle on, sellaiseksi sopii sokeritaikina tai muutaman litran erissä annettu 50-prosenttinen sokeriliuos ruokintakehällä, joka on laitettu reunasta poistetun tyhjän kakun tilalle. Älä ruoki pesiä liikaa, jotta sokeria ei varastoida eikä se myöhemmin sekoitu hunajaan ja aiheuta väärennösepäilyjä. Ruokavaroja on tarkkailtava pajun kukintaan saakka ja sen jälkeenkin, jos pitkä kylmä jakso yllättää. Lisää kevätruokinnasta voit kuunnella esimerkiksi viime vuonna näihin aikoihin äänitetystä Neuvojan ajankohtaistunnista.

Muista kirjata talvitappiot

Talvisää on ollut varsin ailahtelevaista, mikä on saattanut aiheuttaa haasteita myös mehiläisten talvehtimiselle. Mikäli havaitset talvitappioita, ne kannattaa kirjata ylös viipymättä, samoin kuin niiden mahdolliset syyt. Jos talvitappiot näyttävät tarhauksessasi poikkeuksellisen suurilta, voit ottaa yhteyttä mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalaan – selvitellään yhdessä tappioiden syitä. SML:n talvitappiokysely avautuu huhtikuun lopussa. Toivomme, että mahdollisimman moni vastaa myös siihen.

Karhuaidat kuntoon

Karhuvahingot alkavat yleensä huhtikuun alussa. Jos säät nyt lämpenevät, heräilevät karhutkin. Muista laittaa karhuaidat ajoissa kuntoon ja virtalähteet paikoilleen varsinkin, jos karhu on käynyt tarhallasi viime vuonna. Usein karhu tulee tarkistamaan ensin edellisen vuoden ruokapaikat. Nyt sillä voi olla myös pennut mukana.

Karhuvahingoista ilmoittaminen on entistä tärkeämpää, koska karhukanta on kasvanut. Ilmoita vahingot myös SML:ään, jotta pystymme tekemään edunvalvontaa tehokkaasti. Ilmoittaminen onnistuu helposti SML:n nettisivuilla. Liiton sivuilta löydät tietoa myös karhuvahinkojen estämisestä.

Pesätuen ehdot ennallaan

Mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen määrä ja ehdot säilyivät ennallaan. Pesäkohtainen tuki on siis tänäkin vuonna 25 euroa pesää kohti, ja sitä maksetaan tarhauksista, jotka käsittävät vähintään 15 tuottavaa yhteiskuntaa. Tuen hakuaika on kesäkuun alkupuolella. Tiedotamme haun alkamisesta kevään tarhaajatiedotteissa. Lisää aiheesta voi lukea maa- ja metsätalousministeriön nettisivuilta.

Olethan maksanut jäsenmaksusi?

Liiton jäsenmaksuja on vielä jonkin verran maksamatta. Lähetämme muistutukset maksamattomista laskuista huhtikuun alussa. Mehiläinen-lehden seuraava numero 2/2024 lähetetään vain jäsenmaksunsa maksaneille. Mikäli sinulla on kysyttävää jäsenmaksustasi, voit ottaa yhteyttä liiton viestintäasiantuntija Virpi Aaltoseen: virpi.aaltonen@hunaja.net. Näet jäsenmaksusi tilanteen myös itse kirjautumalla jäsenrekisteriin ja klikkaamalla oikealta ylhäältä otsikkoa laskut.

Tukea messuille ja oppituntien pitoon

Onko paikallisyhdistyksesi harkinnut osallistumista messuille? Liitto tukee yhdistyksiä messukuluissa maksimissaan 1400 eurolla messuja kohti. Korvaus on siis tänä vuonna merkittävästi parempi kuin viime vuonna. Tuella voi kattaa esimerkiksi messupaikan, ständin tai pöydän vuokran, markkinointimateriaalin hankintaa tai maistatuskuluja. Matkakuluja, päivärahoja, parkkimaksuja tai ruokailuja tuesta ei voida korvata. Tuettavalla messuständillä ei myöskään saa myydä hunajaa. Messutukea haetaan liiton nettisivuilla olevalla lomakkeella.

Liitto toivoo, että tarhaajat innostuisivat pitämään jälleen mehiläis- ja hunaja-aiheisia oppitunteja peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. Oppitunneista maksetaan korvausta 35 euroa oppitunnilta, ja matkakuluihinkin saa tukea. Lisätietoa tuen ehdoista ja ennakkoilmoituslomake löytyvät liiton sivuilta.

Esittely suoramyyntisovelluksesta

Suoramyyntiä harjoittaville tarhaajille on tarjolla uudenlainen suoramyyntisovellus Graani. Sähköisen digimyynnin työkalun on tarkoitus helpottaa myyntityötä. Tarhaajat voivat tutustua sovellukseen SML:n jäsenille varatussa webinaariesittelyssä, joka pidetään torstaina 4.4. kello 18.00–19.30. Esittelyn pitää Maarit Rockenfeller: maarit@graani.fi tai 0400 241700. Esittely pidetään GoogleMeetsissä, ja siihen voi osallistua tästä linkistä. Voit lukea lisää sovelluksesta osoitteesta graani.fi.

Luvassa koulutusta elintarvikeasioissa

SML järjestää yhdessä Ruokaviraston kanssa koulutuksen aiheesta Hunajantuotanto ja pienimuotoinen elintarvikejalosteiden valmistus – yleistä elintarvikelainsäädännöstä ja -hygieniavaatimuksista. Webinaari pidetään torstaina 18.4.2024 kello 18.00–19.30. Ruokaviraston esityksen pitää erityisasiantuntija Noora Tolin.

Webinaarissa vastataan muun muassa kysymyksiin: milloin tuotannossa tarvitaan elintarvikehuoneisto, millaisia ilmoituksia tuotannosta pitää tehdä ja millaisia maksuja valvonnasta tulee maksettavaksi. Webinaariin voi lähettää kysymyksiä etukäteen osoitteeseen anneli.salonen@hunaja.net. Webinaariin pääsee osallistumaan tästä linkistä. Linkin löydät myös SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.

Huhti-toukokuussa tapahtuu

  • SML järjestää maanantaina 22.4. kello 18 webinaarin aiheesta Ekojärjestelmä ja ympäristösitoumus 2024 pölyttäjän, viljelijän ja mehiläistarhaajan silmin. Asiantuntijana webinaarissa on Suvi Myller ProAgrialta. Osallistumislinkki päivitetään nettisivuille huhtikuussa. Tervetuloa kuuntelemaan! Kysymyksiä voi laittaa etukäteen sähköpostilla osoitteeseen: anneli.salonen@hunaja.net.
  • Keinosiemennyskoulutuksen teorialuento pidetään webinaarina 25.4.2024 klo 18–20. Luento on tarkoitettu kaikille, jotka aikovat osallistua 1.–2.7. järjestettävään keinosiemennystaidon käytännön koulutukseen Lempäälässä, mutta muutkin ovat tervetulleita webinaariin. Luennolla käsitellään keinosiemennystä varten tuotettavien emojen ja kuhnureiden kasvattamista ja kuljetusta. Lisätietoa ja osallistumislinkin löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.
  • SML:n ja Hämeen Ammatti-instituutin lajihunajapäivä pidetään Lepaan kampuksella 4.5.2024 klo 10–16. Päivän aikana lajihunajan tuottajat kertovat keruukokemuksiaan, esitellään SML:n uusi lajihunajaopas ja pidetään lajihunajien maistelukoulu. Päivän päätteeksi on mahdollista osallistua lajihunajien tunnistustenttiin. Tarkempia tietoja päivän ohjelmasta päivitetään mahdollisimman pian tapahtuman nettisivuille.
  • Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hanke järjestää 24.5. vierailun Sauvoon marjaviljelmille, joilla käytetään mehiläisiä kasvihuoneessa ja kasvutunnelissa. Tarkempi aikataulu ja ohjelma julkaistaan hankkeen sivuilla ja siitä tiedotetaan myöhemmin tarhaajatiedotteessa.