Karttasovellus viljelijöiden ja mehiläistarhaajien yhteistyön avuksi

Kasvaako pellollasi mehiläisten ravintokasveja? Olisitko kiinnostunut yhteistyöstä paikallisten mehiläishoitajien kanssa? Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry (SML) on julkaissut nettisivullaan kartan, johon viljelijät voivat jättää yhteystietonsa, mikäli haluavat tarhamehiläisiä viljelmilleen hunajasatoa keräämään tai pölytystyöhön. Toiminnan tavoitteena on saada viljelijälle parempilaatuinen ja runsaampi sato viljelykasveista sekä löytää mehiläistarhaajille hyviä hunajakeruualueita. Karttapalvelu antaa viljelijöille ja mehiläistarhaajille mahdollisuuden löytää toisensa.

Kartalle voivat ilmoittaa yhteystietonsa esimerkiksi
  • viljelijät, joilla on kesällä 2024 viljelykierrossa peltolohkoilla monimuotoisuuskaistoja, luonnonhoitonurmia, viherlannoitusnurmia tai monimuotoisuuskasveja tai muita viljelmiä, joissa kasvaa mehiläisten ravintokasveja, kuten apiloita, virnoja tai hunajakukkaa. Tällaisten lohkojen sato voidaan hyödyntää myös mehiläisten keräämänä hunajasatona ja samalla monivuotisilla aloilla kasvien siementäminen lisääntyy parantuneen pölytyksen ansiosta. Mehiläisten kannalta tärkeää on, että kasveja ei niitetä ennen kukinnan päättymistä tai käsitellä kasvinsuojeluaineilla kukkimisaikana.
  • viljelijät, jotka haluavat tarhamehiläisiä pölytystyöhön viljelmille, kasvihuoneisiin tai kasvutunneleihin. Onnistunut pölytys lisää sadon määrää ja laatua. Mehiläiset voivat pölyttää seuraavia satokasveja: mansikka, vadelma, herukat tai muut marjat, omenat ja muut hedelmäpuut, kumina, härkäpapu, rypsi, rapsi, apilan siemenviljelys ja tattari.

Yhteydenotot viljelijöille tulevat suoraan mehiläistarhaajilta kartalle laitettavien yhteystietojen kautta.
Lisätietoja asiasta antaa: Anneli Salonen, Suomen Mehiläishoitajain liitto ry, anneli.salonen@hunaja.net.

Ilmoittautumislomake viljelijälle

Haluan, että mehiläistarhaaja tuo mehiläispesiä viljelmilleni pölytystyöhön. Ymmärrän, että tällä lomakkeella antamani tiedot siirtyvät https://hunaja.net/polytys/viljelijalle/viljelijatkartalla/ sivulta löytyvälle kartalle, josta mehiläistarhaajat voivat etsiä mehiläisilleen hyviä mesilaidunpaikkoja.
Huomioi seuraavat seikat, kun suunnittelet tarhamehiläisten pyytämistä viljelmillesi
  • mehiläispesät tarvitsevat lämpimän paikan, johon pääsee autolla viereen ja joka on tasainen sekä pahimmilta tuulilta suojassa.
  • on hyvä, jos paikka ei ole aivan sellaisten alueiden vieressä, jossa liikkuu ihmisiä (esim. marjanpoimijat).
  • mehiläispesien paikka (=mehiläistarha) kannattaa sopia yhdessä mehiläistarhaajan kanssa.
  • jollain alueilla saatetaan tarvita tarhan ympärille karhuaita. Mehiläistarhaaja voi sen hankkia tarvittaessa.
  • mehiläisille pitää olla puhdasta juomavettä saatavana
  • suurilla viljelmillä tarvitaan useampia paikkoja mehiläistarhoille
  • kun viljelmällä on mehiläisiä pölytystöissä, täytyy kasvinsuojelukäsittelyistä sopia mehiläistarhaajan kanssa
  • viljelykasvien pölytyspalvelu on maksullista toimintaa. Sovi siis jo ennen pesien tuomista viljelmille mehiläistarhaajan kanssa siitä, haluaako hän maksua pesien tuomisesta

lisää tietoa: hunaja.net/polytys