Tarkista hunajan kosteus

Hunajan liian korkea kosteus heikentää hunajien laatua ja mahdollistaa käymisen alkamisen. Hunajan paras mahdollinen myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia. Varmista ennen pakkaamista, ettei hunaja ole liian kosteaa – näin takaat hyvän säilymisen ja kauppakunnon.

Kosteusmittarin käyttö on helppoa

Tarkan kosteuden saa mitattua kosteusmittarilla. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niitä on saatavilla erimerkkisiä ja -hintaisia. Kosteusmittari eli refraktometri on kätevä, pieni laite, jolla saa mitattua hunajan tarkan kosteuden laitteen prisman avulla.

Katso video hunajan kosteuden mittaamisesta

Mittari kalibroidaan ensin ohjeiden mukaan, usein vedellä tai öljyllä. Kosteutta mitattaessa mittarin prismaan laitetaan pieni määrä hunajaa, jolloin laitteesta voi lukea hunajan kosteuspitoisuuden. Jos hunaja on liian kosteaa, voi hunajaa vielä kuivattaa ennen linkousta esim. hunajalaatikossa kuivassa tilassa, jonne on järjestetty hyvä ilmankierto.

Ei mittaria? Tee ravistelutesti

Jos käytössäsi ei ole kosteusmittaria, voi tehdä karkean arvion sopivasta linkouskosteudesta yksinkertaisella ravistelutestillä. Hunajakakkua ravistetaan napakalla liikkeellä, ja jos mettä irtoaa, kakkuja ei tule vielä lingota. Ravistus tehdään alaspäin suuntautuvalla, terävällä liikkeellä. Riittävän kuivasta hunajasta ei irtoa hunajaroiskeita. Kaikkia pesän kakkuja ei tarvitse ravistella, vaan riittää yksi kakku/pesä. Jos linkoat avonaisista kakuista hunajaa, kannattaa ne sekoittaa peitetyistä kakuista lingottuun hunajaan kosteuden tasaamiseksi.

Hunajan kosteus

  • Paras myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia.
  • Hunajadirektiivin mukaan hunajan kosteus saa olla enintään 20 %. Kanervahunajan kosteus saa olla direktiivin mukaan enintään 23 prosenttia.
  • Liian kostea hunaja kerrostuu helposti ja alkaa käydä. Käymisherkkyys kasvaa, jos kosteus on yli 19 prosenttia.