Propoliksen kerääminen ja käsittely

Mehiläispesän korkea lämpötila ja kosteus, runsas mehiläismäärä sekä pesässä olevat hunaja ja siitepöly tekevät mehiläispesästä oivallisen kasvualustan myös ruokavaroja pilaaville ja tauteja aiheuttaville mikrobeille. Siksi mehiläiset tarvitsevat kemiallisen aseen mikrobeja vastaan. Mehiläiset keräävät raaka-aineeksi tähän  aseeseen fenoliyhdisteitä sisältäviä hartseja, pihka-aineita ja liimoja, joilla kasvit suojaavat herkät silmut, kasvinosat ja vioittuneet kohdat. Näistä aineista mehiläiset valmistavat propolista, jota ne käyttävät pesän ja yhdyskunnan kemialliseen suojaamiseen sekä pesän rakenteiden tukemiseen.

Propolista voidaan kerätä sekä kaluston puuosista että erilaisilla pesän päälle laitettavilla keräimillä. Seuraavissa ohjeissa ja opetusvideossa on selkeät neuvot propoliksen hyödyntämiseen. Jos propolikselle löytyy ostajia, voi sitä myymällä lisätä mehiläispesistä saatava tuloa.

Lyhyt ohje propoliksen keräämisestä ja käsittelystä

Opetusvideo propoliksen keräämisestä ja käsittelystä

Tarkempi ohje propoliksen keräämiseen, käsittelyyn ja tuotteistamiseen

Pidempi propolis oppimateriaali, jota voidaan käyttää esimerkiksi yhdistysten koulutuksissa

© Tarja Ollikka / SML

Propoliksen koostumus

Propoliksen kemiallinen koostumus riippuu paljon siitä, mistä kasveista mehiläiset ovat keränneet sen raaka-aineet. Niinpä Suomessa kerätyn propoliksen vaikuttavat aineet ovat hyvin erilaisia kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa kerättävänä poppelipropoliksen. Siitä huolimatta propolis vaikuttaa mehiläispesässä aina samalla tavalla. Mehiläiset tekevät siitä esimerkiksi ”kynnysmaton” lentoaukolle, jolloin sisään tulevien mehiläisten jalat desinfioituvat niiden kävellessä sen yli. Propolista levitetään myös kaikille pesän pinnoille ja siksi hunajan joukossa on aina pieniä määriä propoliksen yhdisteitä.

Propolista on käytetty kansanlääkinnässä kautta mehiläishoidon historia flunssan oireiden ja pikkuhaavojen hoitamiseen. Myös apiterapiassa sille on löydetty useita käyttötapoja. Sen hyödyntämisestä ja vaikutuksista on tehty myös kymmenittäin tieteellisiä tutkimuksia. Propoliksesta valmistetaan erilaisia rohdoksia ja kosmeettisia tuotteita sekä kaikkien tuntemaa propolis-etanoliuutetta. Kuivaa propolista voidaan pureskella pähkinöiden kanssa, jolloin sen vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään elimistössä.

Ohjeita propoliksen uuttamisesta ja kootttua tietoa propolistutkimuksista

Kuvia erilaisista propolistuotteista

Tanskalaisten tekemät ohjeet propoliksen keräämisestä