Mehiläismyrkky

©Leena Nukari

Mehiläisen pisto ei tunnu mukavalta, ja voikin olla vaikea kuvitella, että myrkystä on ihmiselle mitään hyötyä. Mehiläismyrkky on kuitenkin arvokas raaka-aine, jota hyödynnetään lääketieteessä ja kauneudenhoitotuotteissa. Yleisimmät myrkyn sisältämät aineet ovat melittiini ja fosfolipaasi A2.

Lääketieteellistä käyttöä

Mehiläismyrkky laajentaa verisuonia, lisää kudosten verenkiertoa ja edistää kehon omaa kortisonin tuotantoa. Pieninä määrinä mehiläismyrkyllä on myös kipuja poistava vaikutus. Sitä käytetäänkin muun muassa kipuvoiteissa ja reumapotilaiden kivunhoidossa.

Yleisin myrkyn lääketieteellinen käyttösyy on mehiläisallergian siedätyshoito. Vuonna 2020 australialaisissa tutkimuksissa havaittiin, että mehiläismyrkyn melittiini tuhoaa tehokkaasti rintasyöpäsoluja.

Käyttö kauneudenhoidossa

Mehiläismyrkkyä käytetään myös kauneudenhoitotuotteissa, kuten kasvovoiteissa. Sopiva määrä myrkkyä aiheuttaa ihoa uudistavan reaktion.

Mehiläismyrkylle allergisten ei luonnollisesti tule käyttää myrkkyä sisältäviä kauneustuotteita.

Myrkky talteen mehiläistä tappamatta

Mehiläismyrkkyä kerätään nykyisin tätä tarkoitusta varten kehitetyn laitteen avulla. Mehiläinen pistää myrkkyrauhasensa tyhjäksi laitteen lasilevylle, josta kuivunut myrkky otetaan talteen.

Mehiläismyrkkyä tulee käyttää vain lääkärin valvonnassa tai testatuissa valmisteissa.