Hunaja ja siitepölyallergia

©Tarja Ollikka / SML

Hunaja saattaa aiheuttaa siitepölyallergisille oireita. Hunajaan päätyy aina mehiläisistä hiukan siitepölyä, johon allergiset ihmiset saattavat reagoida. Kaikki hunajat eivät välttämättä kuitenkaan aiheuta herkillekään oireita, sillä siitepölyn määrä ja alkuperäkasvit vaihtelevat eri hunajissa.

Myynnissä on myös suodatettua hunajaa, josta siitepöly on poistettu mahdollisimman tarkkaan. Se sopii myös useimmille siitepölyallergikoille. Hunajan suodatuksesta tulee aina olla pakkauksessa maininta.

Tarkoitukseen suunniteltu hunajavalmiste voi myös auttaa siitepölyallergioiden siedätyksessä. Tästä on saatu lupaavia näyttöjä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa:

Saarinen K, Jantunen J. (2010). Hunajavalmiste ja koivuallergia – Kolmas tutkimusvuosi. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti. Lappeenranta. 18 s.

Saarinen K, Jantunen J, Haahtela T. (2011). Birch pollen honey for birch pollen allergy – A randomized controlled pilot study. International Archives of Allergy and Immunology 155: 160–166.