©Tarja Ollikka / SML

Miten hunaja syntyy?

Mehiläiset keräävät kesällä kukista mettä ja kuljettavat sen pesäänsä. Kerrallaan ne voivat kuljettaa noin 0,1 grammaa mettä. Mesilähde valikoidaan tarkasti – mehiläisilläkin on suosikkikasveja. Suomessa tärkeimpiä hunajan satokasveja ovat vadelma, apilat, maitohorsma, öljykasvit ja hedelmäpuut sekä metsämarjat, kuten puolukka.

Kasvit houkuttelevat mehiläisiä niin kutsutuilla mesiviitoilla. Kun kukat ovat täynnä mettä, mesiviitat näkyvät selkeästi. Joskus ihminenkin voi havaita ne viiruina kukkien terälehdillä. Kun mesi on imetty pois, viitat eivät näy. Meden kerännyt mehiläinen myös erittää kasviin feromonia, joka viestittää muille, ettei kyseiseen kukkaan kannata vähään aikaan mennä.

©Tarja Ollikka / SML

Hunaja kypsyy kennoissa

Pesässä kentältä palaavat mehiläiset antavat meden eteenpäin pesämehiläisten jatkokäsiteltäväksi. Mehiläinen prosessoi hunajan rauhasissaan tuottamien entsyymien avulla. Entsyymit muuttavat meden sokerit hedelmä- ja rypälesokeriksi.

Tuore mesi sisältää runsaasti vettä, joka alkaa helposti käydä pesän lämmössä. Pesämehiläiset haihduttavat hunajasta liian veden pois. Tuore mesi levitetään mahdollisimman moneen kennoon, jotta haihtuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Kun hunaja on mehiläisten mielestä valmista, mehiläiset peittävät hunajakennon vahalla ilmatiiviiksi odottamaan käyttöä.

Hunaja irrotetaan kennoista lingon avulla. @Anna Autio

Mehiläistarhaaja linkoaa hunajan

Mehiläishoitaja kerää loppukesästä hunajakennot pesästä linkousta varten. Hunajan pääsato korjataan Suomessa heinä-elokuun vaihteessa. Osa satokasveista, kuten tattari ja kanerva, kukkivat kuitenkin vielä tämän jälkeen.

Ennen linkoamista tarhaaja poistaa hunajakennoista vahakannet kuorimahaarukalla. Linkouksessa hunaja poistetaan kennoista

keskipakoisvoiman avulla. Tämän jälkeen hunaja siivilöidään ja halutessa sitä voidaan vaivata, jotta se saadaan kiteytymään rakenteeltaan pehmeäksi.

Hunajan käsittelyssä huolehditaan siitä, etteivät hunajan hyödylliset entsyymit tuhoudu. Hunajaa voidaan lämmittää hieman, jotta se saadaan lingottua ja pakattua. Se täytyy kuitenkin tehdä siten, että hunajan laatu säilyy korkeana.

Hunaja on valmista nautittavaksi heti siivilöinnin jälkeen. Toki hunajaa voi nauttia myös suoraan kennosta.

Hunajan käsittelyä ja laatua määrittää Suomessa hunaja-asetus.