Ekologinen makeuttaja

Mehiläinen kriikunalla. Mehiläiset pölyttävät tehokkaasti monet hedelmäpuut ja puutarhakasvit. ©Tarja Ollikka / SML

Hunaja on monessa mielessä ekologinen makeuttaja. Kotimaista hunajaa ei käsitellä kemiallisesti lainkaan – se on sataprosenttisesti puhdas luonnontuote.

Hunajan tuotanto ei myöskään vaadi ympäristön muokkaamista. Sen sijaan mehiläiset vaikuttavat ympäröivän alueen kasvillisuuteen myönteisesti, sillä ne pölyttävät mettä ja siitepölyä kerätessään sekä luonnonkasveja että pelto- ja puutarhakasveja. Hunajan ostaminen onkin helppo tapa tukea pölytystyötä.

Kotimainen hunaja on ilmastoystävällistä lähiruokaa. Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa on tutkittu hunajan hiilijalanjälkeä (Sillman J. ym. 2020). Tutkimuksessa hiilijalanjäljen todettiin olevan itse asiassa nettopositiivinen, kun lasketaan mukaan pölytyspalvelusta saatava hyöty. Hunajan tuotannosta on siis enemmän hyötyjä kuin päästöjä.

Lähde: Sillman J., Uusitalo V., Tapaninen T., Salonen A., Soukka R., Kahiluoto H. 2020. Contribution of honeybees towards the net environmental benefits of food. Science of the total environment 756, 143880.

Pysyvä linkki tutkimukseen: doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.143880