Propolista käytetään usein etanoliin uutettuna. ©Anna Autio

Propolis eli kittivaha

Mehiläiset keräävät puiden ja pensaiden silmuista siitepölyvasuihinsa hartsimaisia aineita, joihin ne sekoittavat pesässä rauhastensa eritteitä. Näin syntyy propolista eli kittivahaa.

Propoliksen ominaisuudet ja koostumus vaihtelevat sen alkuperäkasvien mukaan. Suomessa mehiläiset keräävät propolista muun muassa kuusen, männyn, pajun ja koivun silmuista. Propolis voi sisältää jopa 300 kemiallista ainetta, esimerkiksi balsamia, hartsia, terpeenejä, vahaa ja rasvahappoja.

Antibioottinen tiiviste

Propolis on voimakkaasti antibioottinen aine, ja se pitää mehiläispesässä taudinaiheuttajia kurissa. Lisäksi mehiläiset tiivistävät sillä pesäänsä. Propolis on siis luonnonmateriaalista tehty tiiviste, joka samalla parantaa mehiläisyhteiskunnan terveyttä.

Merkitys ihmiselle

Propolista on käytetty kautta mehiläishoidon historian kansanlääkinnässä flunssan oireiden lievittämiseen, pikku haavojen ja hyönteistenpistojen hoitamiseen sekä huuliherpekseen ja ienvaivoihin.

Käyttö

Yleensä propolista myydään alkoholiin uutettuna. Tällöin sitä voi käyttää esimerkiksi suun ja nielun hoidossa siten, että propolistippoja sekoitetaan pieneen määrään hunajaa. Seos niellään, ja sen annetaan vaikuttaa kurkussa.