Miksi vain yli 1-vuotiaille?

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä, vesistöissä ja pölyssä. Siksi itiöitä on satunnaisesti myös esimerkiksi kaloissa, hunajassa, yrteissä ja vihanneksissa.

Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston mikrobisto ei ole vielä kehittynyt. Tästä syystä hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: Vain yli 1-vuotiaille.

Hunaja sopii odottajille ja imettäjille

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum -bakteerin itiöt ovat vaarattomia. Myös raskaana oleva nainen tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

Itiöt tuhoutuvat riittävän kuumassa

Clostridium botulinum -bakteerin itiöt tuhoutuvat esimerkiksi silloin, kun ruoka kypsennetään 120 asteen lämmössä. Botulismin riski pienenee huomattavasti myös 10 minuutin kuumennuksella vähintään 80 asteessa.

Botulismi on hyvin harvinainen ruokamyrkytys. Ruokaviraston mukaan C. botulinum -bakteerin aiheuttamiin ruokamyrkytyksiin on Suomessa viimeisen yli parinkymmenen vuoden aikana sairastunut kolme henkilöä. Tartuntalähteinä ovat olleet vakuumipakattu savukala ja mäti sekä oliivisäilykkeet. Moni muu tuote kuin hunaja onkin botulismin kannalta riskialttiimpi.