Siitepölyrakeita lasipurkissa. ©Virpi Aaltonen

Siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly on monipuolinen, proteiinipitoinen tuote, joka sisältää paljon erilaisia vitamiineja, ihmiselle välttämättömiä aminohappoja sekä omega-3-rasvahappoja. Siitepölyn väri ja ravintoarvo vaihtelevat alkuperäkasvien mukaan.

Mehiläiset keräävät siitepölyä kukista toukkiensa ravinnoksi. Ne kuljettavat sen pesään takajalkojensa siitepölyvasuissa. Mehiläishoitaja voi kerätä siitepölyä pesään asetettavalla keräimellä, johon siitepöly tippuu mehiläisen palatessa pesään.

Merkitys ihmiselle

Siitepölyä on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa.

Käyttö

Siitepölyä myydään yleensä kuivattuna, mutta se voi olla myös muussa muodossa. Siitepölyä voi käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi vihannes- tai hedelmämehuun tai jogurttiin sekoitettuna. Jotta kuivatun siitepölyn ravinteet imeytyisivät tehokkaasti, siitepöly kannattaa sekoittaa nesteeseen vähintään puoli tuntia ennen nauttimista. Sopiva päiväannos on pari teelusikallista. Etenkin siitepölyallergisten kannattaa aloittaa siitepölyn käyttö varovasti.