Kennoissa vasemmalla on mehiläisten säilömää siitepölyä eli pergaa. Oikealla on hunajaa. ©Tarja Ollikka

Perga eli mehiläisleipä

Perga eli mehiläisleipä on mehiläisten säilömää siitepölyä.

Varastoidessaan siitepölyseosta kennoihin mehiläiset sekoittavat siihen entsyymejä, jotka saavat aikaan maitohappokäymisen. Käyminen ansiosta siitepölyn sisältämät ravintoaineet ovat pergassa helpommin elimistön hyödynnettävissä. Pergaa pidetään sen vuoksi siitepölyä arvokkaampana.

Pergaa myydään sellaisenaan tai hunajaan sekoitettuna. Koska mehiläiset säilövät pergan medessä olevien maitohappobakteereiden avulla, siinä voi olla hyvin pieni botulismin vaara. Siksi sitä ei pidä antaa alle yksivuotiaille.

Merkitys ihmiselle

Perga myydään yleensä kuivattuna. Sitä voi lisätä vaikkapa jogurttiin tai syödä sellaisenaan. ©Anna Autio

Ravinteikkaalla pergalla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia myös ihmiseen.

Perga sisältää esimerkiksi tryptofaani-aminohappoa. Se on tärkeä tekijä ihmisen mielelle, sillä mielihyvähormoniksikin kutsuttu serotoniini muodostuu tryptofaanista. Moni käyttää pergaa elinvoiman lisäämiseen tai suorituskyvyn parantamiseen.

Käyttö

Pergaa voi nauttia samaan tapaan kuin siitepölyä. Sitä voi sekoittaa päivittäin muutaman teelusikallisen esimerkiksi puuron, jogurtin tai smoothien joukkoon. Pergaa voi myös napostella sellaisenaan vaikkapa välipalana, sillä ravinteet imeytyvät pergasta hyvin.

Koska perga on siitepölyä, siitepölyallergikoille sen käyttöä ei voida suositella.