Havaitsitko mehiläisparven?

Mikäli huomaat mehiläisparven, on tärkeää saada mehiläistarhaaja paikalle mahdollisimman pian viemään parvi takaisin tarhalle. Parvikaudella eli kesäkuun alusta elokuulle voit ilmoittaa parvesta puhelimitse liiton parvipuhelimeen 050 3444 297,  jolloin siitä lähtee viesti lähialueen tarhaajille. Parven noutava tarhaaja soittaa sinulle tarkempia tietoja varten.

Varmistathan ennen parvi-ilmoituksen tekoa, että kyseessä ovat nimenomaan tarhamehiläiset. Tietoa tarhamehiläisen ja muiden pistiäisten erottamisesta löydät täältä. Mehiläisparvessa on useita satoja tai jopa tuhansia yksilöitä, jotka odottavat tiiviinä pallona uuden pesäpaikan löytymistä esimerkiksi pihapuussa. Tarhamehiläisen parveilukausi alkaa yleensä kesäkuun puolivälin paikkeilla ja jatkuu elokuun alkuun. Aikaisin keväällä ja aivan loppukesästä tehdyt hyönteishavainnot ovat harvoin parveilevia tarhamehiläisiä.

Jollet jostain syystä pysty tekemään ilmoitusta parvesta, voit etsiä lähialueella toimivan tarhaajan alla olevalta kartalta. Voit klikata kartan koko näytön kokoiseksi oikeassa yläkulmassa olevasta ruudusta. Kun klikkaat punaista karttapistettä, näet tarhaajan yhteystiedot ja alueen, millä tarhaaja on valmis liikkumaan.

Mehiläisparvea on hankalaa saada pois, jos se ehtii pesiytyä esimerkiksi savupiippuun. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä ajoissa. Ethän yritä itse häätää parvea kemikaaleilla tai huitomalla. Parveilevat mehiläiset eivät ole aggressiivisia, mutta häirittäessä ne voivat pistää.

Parvien kiinniotto on lähtökohtaisesti maksutonta toimintaa, sillä se nähdään osana mehiläistarhaajien työtä. Sen sijaan tarhaajat eivät hävitä tai siirrä ampiaisia, kimalaisia tai erakkomehiläisiä tai niiden pesiä.

Mehiläisparvi lepän oksilla. ©Anneli Salonen